fbpx

Ko se zgodi zloraba spolne zlorabe: izsiljevalci kličejo duhovnike po telefonu in zahtevajo denar v zameno za molk o izmišljeni spolni zlorabi!

Foto: Župnija sv. Danijel

Kako daleč je pripeljala medijska gonja, ki sedaj že vsakega katoliškega duhovnika prikazuje kot potencialnega pedofila, dokazuje tudi naslednji primer, na katerega so opozorili tudi v okviru Slovenske škofovske konference.

V zadnjih dneh so nekateri duhovniki na območju različnih škofij prejeli telefonske klice (npr. iz tel. št. 069923998), da se je pri verouku v njihovi župniji zgodila spolna zloraba. Klicatelji oz. izsiljevalci se predstavljajo kot zastopniki staršev oz. otrok in zahtevajo srečanje ter denar, da spolna zloraba ne bi prišla v javnost,” so sporočili iz SŠK. Kot so zapisali, je zelo pomembno, da vse takšne klice prejemnik takoj javi policiji na številko 113, ker gre za poskus kaznivega dejanja izsiljevanja (218. čl. Kazenskega zakonika) in o tem obvesti tudi svoj ordinariat.

Kakršnokoli pristajanje na zahteve tovrstnih klicateljev ali dogovarjanje z njimi ni sprejemljivo. Ko v telefonskem pogovoru z neznano osebo postane očitno, da gre za poskus izsiljevanja, zastraševanja ipd., je potrebno prekiniti telefonski klic. Pomembno je, da se v telefonskih pogovorih z neznanci ne razkrivajo osebni podatki in informacije iz duhovniškega življenja ter dela.

Napadom na cerkvene zidove se pridružuje tudi izsiljevanje po telefonu... (fotografija je simbolična, foto: emaribor.si)

Če imajo tovrstni klicatelji določena vprašanja, kritike, pritožbe ipd. naj jih na župnijski urad naslovijo pisno ali se oglasijo osebno v dogovorjenem času (npr. uradnih ur). Pri tem je koristno poskrbeti za čim večjo javnost duhovnikovega dela (npr. prisotnost še drugih oseb v župnišču), so še sporočili iz SŠK.

In kaj reči k temu? Morda to, da postajajo spolne zlorabe sredstvo novih zlorab in izgovor za nova kazniva dejanja.

Gašper Blažič