fbpx

Ko vpliven član SD strankarskega kolega vpraša: “Me zanima kako bi se ti počutil če bi ti ob 4.00 uri zjutraj po oknu ilegalci nabijali?”

Fotografija je simbolična. (Foto: Fb)

“Bi se res morali preseliti drugam, ker se ne strinjamo z ilegalnimi prehodi meje? Nekateri nam na žalost svetujejo tudi to rešitev,” je na Facebooku zapisal Borut Rojc in pri tem pokazal na predsednika mariborskega mestnega odbora Damjana Cvetka.

Čeprav mariborski Cvetko državljanom iz obmejnih občin, ki se ne strinjajo z nezakonitimi prehodi državne južne meje in migranti, svetuje preselitev iz svojih domov in je Rojc temu oporekal, doslej ni bilo še nobenega iz najvišjega vodstva SD, ki bi Cvetku odvzel pooblastila in se postavil na Rojčevo stran.

Kar pomeni, da se Dejan Židan in celotno predsedstvo SD strinjajo s Cvetkovim podukom: Če vam ni všeč, če vam ne ustreza, se preselite!

Oba Rojca za aktivacijo 37.a člena

Borut Rojc je tudi širši slovenski javnosti znan po opozarjanju in zahtevah, da je treba slovenske meje bolje varovati, migrantom pa preprečiti nezakonite prehode. Doma je iz občine Ilirska Bistrica in je sin ilirskobistriškega župana Emila Rojca, ki ima enaka stališča.

Oba sta tudi velika zagovornika aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi, po kateri bi bila vojakom za varovanje meje v obmejnem pasu podeljena večja pooblastila. Enaka policijskim, zdaj so namreč zgolj statisti, brezzobi tigri, kar migranti dobro vedo in tudi s pridom izkoriščajo.

Gepostet von Borut Rojc am Samstag, 4. April 2020

Tako Emil kot Borut Rojc sta člana stranke Socialni demokrati (SD), ki podelitvi večjih pooblastil vojakom odločno nasprotuje, njihovi argumenti pa so na zelo majavih temeljih. Župan Emil Rojc je bil doslej že deležen tudi nekaterih kritik članov stranke, ki ji pripada, izključiti pa si ga očitno ne upajo, sam pa ne namerava izstopiti.

Borut Rojc pa je zdaj na Facebooku razkril, da je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi stranko SD razdelila, v njej je več nasprotnikov kot podpornikov aktivaciji, sam pa je med tistimi, ki to podpira.

Zapisal je: “V naši stranki v teh dneh poteka živahna razprava na to temo in moram priznati, da dostikrat ne razumem, na osnovi česa nasprotniki razmišljajo kot razmišljajo, vendar spoštujem njihove argumente, njihova mnenja in njihova razmišljanja.”

Cvetko sporočil: Če ti ilegalni migranti niso všeč, se odseli

O tem potekajo pogovori tudi prek družbenih omrežij in Borut Rojc je enega izmed kolegov, ki večjim pooblastilom vojakom ob meji goreče nasprotuje, napisal: “Kako ti veš, da ni potrebe, če ne živiš ob meji? Ko bo karantene konc pa pridte za enih par dni sem živet, pa boste vidli. Me zanima kako bi se ti počutil če bi ti ob 4. zjutri po oknu ilegalci nabijali.”

Maribosrki mestni svetnik in član SD Damjan Cvetko (vir: Facebook)

In dobil je odgovor, ki ga ni pričakoval.

Tovariš Damjan Cvetko, predsednik Mestnega odbora SD Maribor, mu je odpisal: “Borut, a ti misliš, da teh cca. 1000 prehodov namesec (od čigar je oooli 500 naših ex-bratov) na južni meji (celotni) je neka masa? Da tega Slovenija ni prej poznala? Res, če te to tako fejst moti se pa daj preselit drugam. Vsako območje ima svoje izzive. Da bi pa dan za dnem napihoval nekaj v nedogled pa je že malce … khm… psihotično…”

Borut Rojc je vse to objavil in zapisal: “Na sliki, ki jo vidite (naša naslovna – op. av.), se lepo vidi kako ilegalni prehodi meje v Ilirski Bistrici zgledajo. Sedaj si pa predstavljate:

  • da vam ob 4. zjutraj tolčejo po vratih,
  • da vas obstopijo ko greste zvečer ob 10 pogledat v hlev,
  • ali pa, da vas otroci kličejo, ko ste na poti iz službe, da so pred hišo.

In to vam ne govorim, ker bi hotel ustvarjati izredne razmere. Povzel sem samo tisto, kar so povedale naše občanke in občani.”

moja-dolenjska.si