fbpx

Koalicija “Za otroke gre!”: Državna volilna komisija naj omogoči pošten referendum

Za otroke gre!

Danes je bil zadnji dan, ko so lahko zdomci, izseljenci in zamejci zaprosili za glasovanje po pošti na referendumu o družinskem zakoniku. Za zdaj naj bi za glasovnje zaprosilo le 430 volilnih upravičencev. Krivdo za tako majhno število zaprosil nosi po mnenju Koalicije “Za otroke gre!” Državna volilna komisija.

V Koaliciji “Za otroke gre!” so na Državno volilno komisijo naslovili pismo, v katerem DVK pozivajo, da naj kar v najkrajšem času vse volivke in volivce obvesti o izvedbi in datumu referenduma.

“Volivk in volivcev, ki bivajo v zdomstvu ali tujini, je več kot 79.000, kar pomeni, da njihova neobveščenost o referendumu pomeni hudo kršitev načela poštenosti referenduma, zato od Državne volilne komisije pričakujemo, da bo omogočila pošten referendum,” so zapisali v Koaliciji “Za otroke gre!”.

Državna volilna komisija: To ni naša pristojnost
Na Državni volilni komisij so jim odgovorili, da na DVK niso pristojni za obveščanje volivcev, ki nimajo stalnega prebivališča v RS, in da so bili vsi na primeren način obveščeni s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Ž. K.