fbpx

Koalicija že tretjič zavrnila zakon o vajeništvu, ki ga gospodarstvo krvavo potrebuje

Foto: STA

Na pobudo poslanske skupine SDS so poslanci in poslanke na včerajšnjem nadaljevanju oktobrske seje že tretjič obravnavali novelo Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, s katero bi v slovenski izobraževalni sistem končno uvedli vajeništvo, ki bi v slovenski izobraževalni sistem prinesla zmanjšanje brezposelnosti med mladimi in preprečila njihov beg v tujino. Koalicija je vse njihove predloge, ki so usklajene z gospodarstvom, zavrnila. 

Uvedba vajeništva je ena izmed zavez vladajoče koalicije v njihovem sporazumu, vendar vse do danes predloga niso pripravili niti na ministrstvu za izobraževanje niti koalicijski poslanci v državnem zboru. So pa slednji predlog poslanske skupine SDS včeraj že tretjič zavrnili z argumentacijo, da že pripravljajo predlog, ki bo menda bolj sistemski, kot je njihov. Enako obljubljajo že dve leti, pa se do sedaj ni zgodilo nič.

Predlog je predstavil poslanec Tomaž Lisec, ki je dejal, da ta vlada veliko govori o pomembnosti izobraževalnega sistema in njegovi povezanosti z gospodarstvom in obrtjo, ko pa so leta 2014 predlagali dokaj podoben zakon, je bilo mnenje vlade sledeče: “Ni dober, pripravili bomo boljšega.”

Lisec je še povedal, da so junija 2015 pripravili zakon, ki so ga spremenili v približno 30 odstotkih zaradi pogovorov z obrtniki, sindikati, gospodarstveniki in tako naprej, ne nazadnje tudi na predlog posameznih pobud s strani ministrstva, vendar je bil odgovor vlade ponovno isti: “Zakon ni dober, pripravili bomo svojega.”

“Pa je danes oktober 2016, 16 mesecev po tistem, ko je vlada nazadnje rekla, kako bo pripravila svoj zakon, pa ni še nič,” je dejal Lisec.

Ministrstva ne delajo nič, opozicija se trudi
Ker vladajoča koalicija v tem času ni nič storila, so se v poslanski skupini SDS ponovno odločili vložiti zakon, ki so ga spremenili še približno v 10 odstotkih glede na tisti zakon iz leta 2014. Kot pravijo, so spremenili skoraj polovico zakona, ker so želeli biti “zelo eksaktni, sistemski, hoteli smo iti nasproti tako obrtnikom in gospodarstvenikom, poslušali smo tudi opozorila sindikatov, nenazadnje pa želimo sodelovati tudi z ministrstvi, ki se jih ta zakon dotika,” je dejal Lisec in dodal, da ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za gospodarstvo, ministrstvo za delo in družino v tem času niso storili nič. “Le kakšen piar nasmešek,” pravi.

Gospodarstvo nujno potrebuje vajeništvo
Po mnenju poslanca Lisca bi zakon prinesel ogromno pomembnih in pozitivnih komponent, saj sledi trendom, ki jih zasledujejo tudi primerljive evropske države, kot sta Nemčija in Avstrija. Po tem predlogu bi mladi, ki bi delali vajeništvo, bili zavarovani, delo pa bi se jim upoštevalo v delovno dobo.

Za vložitev zakona so se v SDS odločili zaradi začetka novega šolskega leta, saj v prejšnjem pristojno ministrstvo ni naredilo nič. Po zadnji raziskavi kar 90 odstotkov slovenskih podjetij potrebuje in si želi sistem vajeništva.

M. P.