fbpx

Koalicijski partnerji konstruktivno skozi točke koalicijskega načrta: Vlada že potrdila načrt zavez!

Koalicijski partnerji so se srečali na Brdu pri Kranju, kjer so pregledali odprte točke koalicijskih zavez in se dogovorili o načrtu za naprej (Foto: Twitter)

Koalicijski partnerji so na srečanju na Brdu pri Kranju pregledali posamezne točke načrta uresničevanja koalicijskega sporazuma in se pogovorili o nadaljnjih korakih. Večjih razhajanj med partnerji, po besedah tamkajšnjih udeležencev, ni bilo. Poleg vrha vseh koalicijskih strank so bili v drugem delu prisotni tudi vsi poslanci. Koalicijski partnerju menijo, da bi bilo potrebno ukrepe demografskega sklada in dolgotrajne oskrbe nujno pospešiti. Medtem pa je vlada danes potrdila načrt uresničevanja koalicijskih zavez. Pregled koalicijskih zavez je, po njihovih navedbah, pomemben tudi z vidika spremljanja načrta izvajanja politik vlade skozi mandat z namenom, da se izvajajo dosledno in v rokih. V načrtu koalicije je tako sprejeti vse koalicijske zaveze do junija 2021, medtem ko v drugi polovici leta sledi predsedovanje Slovenije v EU. Po predsedovanju pa se bodo pričele tudi priprave na volitve leta 2022.

Na Brdu pri Kranju so se najprej sestali vodje koalicijskih strank, potem pa še ministrska ekipa in poslanci koalicijskih strank. Izjavo po srečanju sta dala le vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Slugova je povedala, da so šli “zelo konstruktivno čez posamezne točke načrta uresničevanja koalicijske pogodbe”. Po njenih besedah so se zedinili, da je treba dokument še enkrat pregledati in se uskladiti pri posameznih vsebinah. Na srečanju so potrdili osnutek načrta uresničevanja koalicijskih zavez, dogovorili pa so se, da bodo poslanske skupine poslale pisne pripombe ali dopolnitve do ponedeljka.

Horvat je poudaril, da so se osredotočili predvsem na pregled realiziranega in časovnico prihodnjih projektov. “Efektivnega časa je dobrega pol leta, zato je treba nekaterim projektom dati pospešek,” je poudaril in izpostavil zakona o demografskim skladu in o dolgotrajni oskrbi. Slugova pa je k temu dodala tudi stanovanjsko problematiko, ureditev področja rabe konoplje in sanacijo degradiranih območji. Oba vodji poslanskih skupin sta si enotna, da med koalicijskimi partnerji večjih razhajanj ni, prav tako ni nobenih večjih težav. Tudi po naših zanesljivih virih, je srečanje potekalo konstruktivno in brez težav, kar kaže na popolnoma drugačno sliko, kot jo želijo prikazati vodilni mediji.

Foto: Twitter

Slugova je v nadaljevanju obrazložila, da so se na srečanju seznanili tudi z epidemiološkimi razmerami. Minister za zdravje Tomaž Gantar je prikazal zelo natančne podatke in usmeritve ter pojasnil, zakaj še ni mogoče sprostiti ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.“Smo se pa na koncu vsi z velikim upanjem zazrli v prihodnji teden, da bi bilo morda takrat že kaj bolje,” je dejala Slugova. Glavno merilo pri sproščanju ukrepov ostaja zasedenost bolnišničnih kapacitet. Dodala je, da bo ukrepe smiselno sproščati takrat, ko bo tukaj vsaj malo rezerve, so zapisali na STA.

Naš vir nam je obrazložil, da je demografski sklad zaenkrat na čakanju vse od septembra, saj je bil vezan na sprejetje proračuna. Po sprejetju proračuna se bo tako lahko začela realizacija. Glede zakona o demografskem skladu je tudi Slugova pojasnila, da je zakon v parlamentarni proceduri. “Doslej ga je blokiral zakon o izvrševanju proračuna. S sprejetjem slednjega se je zadeva sprostila,” je povedala.  Po njenih besedah se bo sedaj postopek nadaljeval, pri zakonu pa bodo še uskladili podrobnosti. Na vprašanje, ali je mogoče da bi premier na katerega izmed zakonov, kot je na primer zakon o demografskem skladu, vezal zaupnico, je odgovorila, da o tem niso govorili in da tudi predsednik vlade Janez Janša tega ni omenil. Kot kaže so koalicijski partnerji zadovoljni z uresničevanjem zavez, vendar po njihovem mnenju še obstajajo rezerve za vsebine, ki so pomembne SMC. “Niso še prišle povsem na tisto točko, kjer bi si mi želeli. Verjamemo pa, da bodo,” je povedala Janja Sluga.

Vlada je potrdila načrt koalicijskih zavez
Vlada je danes potrdila načrt realizacije zavez iz koalicijske pogodbe o sodelovanju v vladi med leti 2020 in 2022. Pregled koalicijskih zavez je, po njihovih navedbah, to pomembno tudi z vidika spremljanja načrta izvajanja politik vlade skozi mandat, da se izvajajo dosledno in v rokih. Ob tem je vlada zadolžila vsa ministrstva, da načrt realizacije zavez, dosledno in v rokih izvajajo ter da v program dela vlade vključijo akte, s katerimi bodo zaveze iz koalicijske pogodbe realizirane. Poslanci bodo tako lahko na omenjen osnutek načrta do ponedeljka dodali morebitne predloge, a kot pravijo so si enotni bolj kot ne v večini točk. Načrt koalicije je tako uresničiti vse koalicijske zaveze najkasneje do junija 2021, še pred pričetkom predsedovanja Slovenije EU.

Foto: Twitter

Na Brdu pri Kranju so spregovorili tudi o spremembah volilne zakonodaje. Ministrstvo za javno upravo je namreč pripravilo predlog sprememb meja volilnih okrajev, ki ga je usklajevalo s koalicijskimi poslanskimi skupinami. Kot so pojasnili na ministrstvu, so se dogovorili, da bodo do ponedeljka poslali še manjše pripombe, kot so denimo imena volilnih okrajev, zatem pa bo ministrstvo predlog zakona poslalo koalicijskim poslancem. V parlamentarni postopek ga bodo namreč vložili poslanci. Za potrditev predloga bo potrebna navadna poslanska večina – 46 glasov.

Sara Rančigaj