Kokaina niso odkrili v Rastoderjevih kontejnerjih z bananami

Izet Rastoder (Foto: STA)

Direktor podjetja Rastoder, ki ima blagovno znamko Derby, Izet Rastoder je za STA zatrdil, da na Malti zaseženi kokain, ki naj bi bil na poti v Slovenijo, niso odkrili v njihovih kontejnerjih z bananami. Kot je pojasnil, je tudi s fotografij zasežene droge, objavljenih v nekaterih medijih, razvidno, da gre za kontejner drugega uvoznika.

Malteška carina je zasegla rekordnih 740 kilogramov kokaina, ki bi ga lahko na ulici prodali za 100 milijonov evrov. Kontejner z bananami, v katerem so našli drogo, je bil na poti iz Ekvadorja v Slovenijo, so v torek sporočili iz malteške carine. Carina je v izjavi sporočila, da je bil zaseg rezultat daljše operacije. Kontejner so izbrali za pregled po podrobni oceni grožnje, ko je ta prešel mednarodno pristanišče. Zaradi nekaterih napak pri osnovnem pregledu so cariniki odprli tovor s 1080 škatlami banan. Fizično so nato pregledali vsako od teh škatel. V večini so bile sicer res banane, v 37 pa so odkrili skupno 740 paketov bele snovi. Testi so kasneje potrdili, da gre za zelo čist kokain.

Gre za nov rekordni zaseg drog s strani malteških oblasti, potem ko so lani decembra zasegli pošiljko 612 kilogramov drog na poti iz Ekvadorja in Kolumbije v Libijo, poročajo malteški mediji. O najdbi so obvestili malteško enoto policije pristojno za droge in dežurno sodnico Caroline Farrugia Frendo, ki vodi preiskavo. Spomnimo, februarja lani so makedonski policisti  v pošiljki banan, zapakirani v škatle družbe Derby, ki je prišla iz Južne Amerike in naj bila prek balkanskih držav namenjena v Italijo, našli kilogram kokaina. V družbi Rastoder, ki je lastnica blagovne znamke Derby, so takrat poudarili, da je bil njihov sistem tarča kriminalne združbe. “Pridržani niso povezani z družbo Rastoder, prav tako policijska preiskava po dostopnih podatkih ni usmerjena proti družbi,” so poudarili v družbi Rastoder.

Rastoder je bil večkrat tarča medijskih in kriminalističnih podtikanj
Poročali pa smo tudi o tem, da so lani 30. januarja v zgodnjih jutranjih urah so na Letališko cesto v Ljubljani, kjer se nahaja skladišče podjetja Derby, vdrli polno oboroženi policisti z oklepnimi vozili, kmalu za tem so bile naslovnice medijev polne špekulacij, da naj bi tam našli prepovedano drogo. o uradni razlagi so kriminalisti izvajali svoje aktivnosti na podlagi zahteve okrožnega državnega tožilstva za izvršitev evropskega preiskovalnega naloga, toda kot smo izvedeli, je šlo v ozadju zopet za prijeme in sodelovanje super dvojca – nadkriminalista Draga Kosa, skupaj s svojo ženo in urednico informativnega programa POP TV Tjašo Slokar Kos. Naše informacije namreč kažejo, da si je lastnik podjetja Derby in eden najpremožnejših državljanov Izet Rastoder težave z mediji nakopal, ker ta ni želel “najeti” Kosa. Kar je sledilo, je znano – kriminalistična preiskava in medijske diskreditacije kot že mnogokrat prej.

Sara Bertoncelj