fbpx

Ministrica za zdravje bo še naprej podpirala razraščanje korupcije s političnim kadrovanjem

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

Poslanska skupina SDS je pred dobrim mescem dni vložila interpelacijo proti ministrici za zdravstvo Milojki Kolar Celarc in pred tednom dni so tudi dobili njen odgovor na njihovo interpelacijo o njenem delu in odgovornosti. Poslanka SDS Jelka Godec pa je na današnji novinarski konferenci v Državnem zboru spregovorila o odgovoru ministrice na interpelacijo in razkrila osem točk, v katerih ji očitajo določeno odgovornost oziroma predvsem nedelo na področju zdravstva.

Godčeva je v uvodu spomnila, da je ministrica za zdravje na začetku njenega mandata dejala, da bo delala timsko, da bo poskušala doseči konsenz z vsemi argumenti, da si bo prizadevala za konstruktivne rešitve na različnih področjih v zdravstvu, seveda za dobrobit pacientov in zaposlenih v zdravstvu. “Njeno dosedanje delo pa sproža ravno nasprotno. Njeno delo ne vključuje timskega dela, ne vključuje konsenza niti ne konstruktivnih rešitev, kar se kaže tudi v tem, da pri vlaganju zakonov in pri predlogih zakonov prihaja tudi do tega, da niti koalicija ni usklajena, da njene predloge zavračajo tako koalicijske partnerice kot tudi strokovna javnost,” je povedala Jelka Godec.

Odgovor ministrice za zdravstvo ni odgovor na interpelacijo
V nadaljevanju se je Godčeva osredotočila na ministričin odgovor na interpelacijo in dejala, da to sploh ni odgovor na interpelacijo, temveč njena razlaga, kaj bo v prihodnje naredila oziroma kako bo udejanjila tisto, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. “Ministrica na več mestih v odgovoru na interpelacijo poudarja, da popravlja napake preteklih ministrov, torej nekako obtožuje nekdanje zdravstvene ministre in pa nekdanje vlade za stanje v zdravstvenem sistemu. Ne odgovarja pa na naših osem točk oziroma kateri so tisti vzroki, da do danes te stvari, ki bi morale biti v zdravstvu narejene, niso narejene,” je dejala Godčeva.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Godčeva je govorila predvsem o sprejetju treh krovnih zakonov, ki sta jih ministrica in sedanja vlada postavili kot prioritetne in so v koalicijski pogodbi. Ob tem je dejala, da ministrica v odgovoru tudi navaja, da se SDS sklicuje večinoma na medijske objave in na objave zdravniških organizacij, ki so bile že javno znane. Na tem mestu pa je treba povedati, da so bili v določenih trenutkih nekateri mediji tisti, ki so podali pogled na nepravilnosti v zdravstvu, medtem ko drugi, ki so bili za to pristojni, tega niso naredili. Zato so dostikrat tudi tiste medijske objave sprožale tudi različna vprašanja v zdravstvu.

Zakaj ministričinim predlogom zakonov nasprotujejo koalicijske stranke in zdravniške organizacije?
Hkrati je neprimerno, da se ministrica izgovarja, da zdravniške organizacije nasprotujejo koalicijskim zavezam. Ministrica bi se morala raje vprašati, zakaj njenim predlogom zakonov nasprotujejo koalicijske stranke. Hkrati pa je veliko vprašanje, zakaj tudi zdravniške organizacije nasprotujejo njenim predlogom zakonov.

Zakon o lekarniški dejavnosti 
Zadnje takšno nasprotovanje je bilo vsekakor nasprotovanje zakonu o lekarniški dejavnosti, kjer se je pokazalo, da je Kolar Celarčeva šla preko vsega tega, kar je govorila – torej tega, da bi želela delati timsko, z močjo argumentov in doseganjem dogovorov. Namreč ta zakon, ki je prišel v proceduro, ni bil usklajen niti s strokovno javnostjo, hkrati pa niti ne v sami vladi oziroma koaliciji. “Pri zakonu o lekarniški dejavnosti je bilo jasno vidno, da je ministrica v proceduro poslala zakon, ki je na več mestih spoznan s strani pravno-zakonodajne službe, da je protiustaven in proti vsem nekaterim zakonom v zdravstvu. Kljub temu je ministrica vztrajala,” je poudarila poslanka.

Kolar Celarčeva dela v nasprotju s tem, kar je dejala
To, kar se ji očita v interpelaciji – da na vsak način poskuša v zakonodajo spraviti oziroma delovati na področju zdravstva v nasprotju s tem, kar je dejala, v nasprotju s koalicijsko pogodbo – se dokazuje tudi v resnici.

“Kolar Celarčeva v pogodbi navaja tudi, kaj vse bo storila do konca mandata, vendar to ni vprašanje interpelacije. Vprašanje je bilo, zakaj ministrica do danes ni naredila tistega, kar je bilo tudi z njene strani rečeno, da bo. Torej prioriteta so trije krovni zakoni, ki do danes niso sprejeti, tisti pa, ki so v proceduri oziroma v javni razpravi, pa so zavrnjeni tako s strani strokovne javnosti pa tudi s strani koalicijskih partneric,” je še povedala Jelka Godec.

Tudi glede čakalnih dob se je zlagala
Kar se tiče čakalnih dob, ministrica odgovarja, da so se v času njenega mandata začeli zbirati pravi in popolni podatki o čakalnih dobah, kar pa seveda ne drži. Podatki o čakalnih dobah se zbirajo že dalj časa kot od leta 2015 in to lahko vsak preveri na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Hkrati pa tudi to niso vsi podatki, ker se ne navajajo čakalne dobe na področju zobozdravstva.


Ministrica ob tem še navaja projekt čakalnih dob, ki mu v SDS oporekajo v interpelaciji, saj gre za projekt, ki je diskriminatoren do bolnikov. V projekt je zajeto premajhno število pacientov, saj so v projekt zajeti dve bolnišnici, štirje zdravstveni domovi in ena specializirana bolnišnica, ni pa zajet niti en Univerzitetni klinični center. “Zato je ta nabor pregleda premajhen, da bi lahko določali, kaj je problem čakalnih dob, kot govori ministrica,” je dejala Godčeva.

Ministrica za zdravje zavrača tudi odgovornost na področju korupcije in slabega finančnega stanja bolnišnic
Nadalje je Godčeva opozorila, da ministrica za zdravje zavrača tudi odgovornost na področju korupcije in slabega finančnega stanja bolnišnic. “Pravi, da se je z njenim mandatom najprej začela sanacija na prihodkovni strani bolnišnic. V tem delu je treba ministrico vprašati, kako in na kak način so to izpeljali, glede na to, da je UKC Ljubljana bil konec lanskega leta zadolžen za 6 milijonov evrov, v letošnjem polletju za 12 milijonov evrov, zadnjič pa so nam predstavniki ministrstva za zdravje povedali, da bo do konca leta zadolžen za 19 milijonov evrov,” je povedala poslanka.


Dodala je, da ministrica govori o racionalizaciji na prihodkovni strani, odhodkovne strani pa očitno niso niti pogledali. Godčeva je še dejala, da je ministrica za zdravje v odgovoru zavrnila navedbe, da ni ničesar naredila na področju zajezitve korupcije v zdravstvu, in jim očita, da bi določene stvari lahko naredila tudi opozicija. “Ravno opozicija je predlagala preiskovalno komisijo o nabavi in prodaji žilnih opornic, vlada je takrat tista priporočila opozicije zavrnila, pa tudi dala negativno mnenje pri ustanovitvi preiskovalne komisije,” je dejala poslanka in poudarila, da je opozicija uporabila tiste vzvode, ki jih ima na voljo.

“Odgovor ministrice za zdravje nakazuje, da bo še naprej sledila temu, da se povečuje diskriminacija med pacienti, da si bo pred razbohoteno korupcijo v zdravstvu zatiskala oči in nadaljevala s popolno ignoranco zdravniških organizacij, strokovne javnosti ter civilne družbe,” je dejala poslanka SDS in dodala, da je največji dosežek njenega mandata doslej “razdor v koaliciji na področju zdravstva pri sprejemanju ključne zakonodaje, podpiranje diskriminatorne obravnave pacientov, razraščanje korupcije s političnim kadrovanjem in pa nenazadnje tudi stavka zdravnikov 8. novembra.”

I. K.