fbpx

Koliko provizij so pobrali prodajalci Mercatorja? Veber pravi, da je to zgodba, ki jo je treba razčistiti

Janko Veber (foto: STA).

Odpadnik poslanske skupine Socialnih demokratov in poslanec Janko Veber na spletnem omrežju Facebook protestira proti odkupu Mercatorja iz potapljajočega se Agrokorja. Kot pravi je treba najprej ugotoviti zakonitost prodaje Mercatorja iz leta 2014, čeprav je bil tudi sam član koalicije, ki je prodala “najboljšega soseda”.

“Sem proti temu, da razmišljamo o odkupu Mercatorja, preden ne ugotovimo, ali je bilo pri prodaji vse zakonito,” se je na orkestrirane namige osrednjih levičarskih medijev, da bi iz prezadolžene skupine Agrokor, lastnice Mercatorja, tega spet odkupili nazaj v slovenske roke, oglasil Janko Veber. Kot poroča Požareport se za ponoven odkup zanimata dva sklada – en tuj in en domači, za katerima stoji najvplivnejši nečak iz ozadja Borut Jamnik. Ker aktualna Cerarjeva vlada nima kaj pokazati, se omenja ta scenarij kot zelo verjeten, za ponoven dvig njihovih ubogih rejtingov.

Z dokazi na dan – kdo je dobil provizije?
Zanimivo pri vsem tem je, da temu nasprotuje največji zagovornik nacionalnega interesa. Poslanec Veber želi razčistiti zakonitost prodaje, saj po njegovem mnenju obstaja verjetnost kršenja protikorupcijske klavzule, ki bi imela za posledico ničnost prodaje. Kot je zapisal, obstaja preveč indicev, da bi bilo vse čisto, najmanj pa si želi, da bi tisti, ki so sodelovali pri prodaji, z odkupom še enkrat ponovno zaslužili na račun davkoplačevalcev. Spomnimo, da je bila končna cena prodaje Mercatorja bistveno nižja od prvih ponudb, ki sta jih za odkup predlagala Agrokor in Ivica Todorič. Ob prvi nameri za prodajo je Agrokor ponudil kar 221 evrov za delnico, nato pa so levičarske vlade s prodajo toliko časa odlašale, da so ga prodale po ceni 86 evrov za delnico. Številni menijo, da gre pri tem za spretno igro lobistov in umetnega nižanja cene, pri kateri so največ zaslužili prav igralci iz ozadja, državo pa so na grd način osiromašili.

Veber je v svojem zapisu zahteval še pojasnili predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za kmetijstvo Dejana Židana o strategiji razvoja kmetijstva in agroživilstva. Šefa svoje stranke je kočevski poslanec večkrat obtožil izdaje strankinega programa zaradi prodaje Mercatorja in drugih podjetij v času vlade Alenke Bratušek.

C. Š.