fbpx

Kolikokrat je Kučan zasebno sedel z lobistom Dimnikom, da si je prislužil mesto v prvi vrsti?

Milan Kučan je dobil častno mesto v prvi vrsti Cankarjevega doma na predstavitvi biografije prijatelja Boža Dimnika. (Foto: zajetje zaslona)

Tik pred izidom knjige Boža Dimnika so se v javnosti pojavile fotografije, na katerih je v družbi aktualnega predsednika vlade Janeza Janše – kar so si nekateri tudi razlagali kot del promocije avtobiografije, v katero je Dimnik sicer umestil fotografijo izpred 30 let, ko se je z Janšo prvič srečal na Novi Zelandiji. Lobist je bil v vseh letih svojega delovanja seveda v družbi marsikoga še bolj eminentnega – s čimer se vedno rad pohvali. Na predstavitvi njegove knjige se je tako zbrala elita z vseh vetrov, v prvi vrsti sta denimo sedela nekdanja predsednika Milan Kučan in Stjepan Mesić.

Ko so se v medijih pojavile fotografije aktualnega premierja Janeza Janše v družbi z lobistom Božom Dimnikom, se je seveda porajalo vprašanje, od kod so se znašle fotografije, kdo jih je lansiral. Ena izmed teorij je bila, da bi jih v javnost lahko spravil Dimnik, da bi povečal zanimanje za svojo prihajajočo knjigo. Podjetnik Andrej Marčič je kasneje sicer razkril, da so bile fotografije ukradene iz njegovega stanovanja, v času ko je tam bival tudi njegov nekdanji tast Karl Erjavec. No, medtem ko se je nekaterim zdelo sporno, da je pred leti Janša z Dimnikom igral golf, se očitno zdi tem istim povsem normalno, da so na včerajšnji predstavitvi njegove avtobiografske knjige sedeli Milan Kučan, Peter Čeferin, Igor Lukšič, Ivo Vajgl. Gostje so bili sicer nabrani z vseh vetrov, na harmoniko je namreč igral Anton Krkovič, med publiko pa je bilo opaziti še Lojzeta Peterleta, Janeza Podobnika, Alojza Kovšco in tako naprej.

Dimnikova avtobiografija, ki jo je napisal Tadej Golob, nosi naslov V znamenju ribe, ki sicer nekoliko spominja na naslov knjige Nika Koširja V znamenju strelca. V Dimnikovem primeru sicer ne gre za astrološki znak, pač pa gre za to, da se že od mladih nog ukvarja z ribištvom. Študiral je sicer medicino, vendar pa v tem poklicu ni videl nobene perspektive. Že pred leti je v nekem intervjuju dejal: “Slovenija ne bo prišla iz krize toliko časa, dokler bomo razdvojeni na leve in desne, to je prvo dejstvo. Če tega ne bomo sposobni premagati, se nam ne piše nič dobrega. Nemogoče je.” To, da imaš prijatelje na vseh možnih političnih polih, je v Dimnikovem poslu seveda še toliko pomembneje. Promocije knjige se je udeležil tudi nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić, ki je dejal, da Dimnikovo knjigo priporoča njegovim sodobnikom pa tudi mlajšim generacijam, ki bodo iz nje izvedeli tisto, kar jim je bilo do zdaj, včasih tudi nalašč, prikrito.

Foto: Zajetje zaslona

Sara Bertoncelj