fbpx

Kolumna: Razlika med komunističnim slovenskim in kvalitetnim avstrijskim zdravstvom

Foto: Istock

V Avstriji je vsaka oseba, ki dobi novo zaposlitev, vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje zdravstveno zavarovanje, nezgodno zavarovanje, pokojninsko zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti. Tudi nivo zdravstvenih storitev je neprimerno višji kot v Sloveniji. 

Prejšnji teden smo bili priča zrežiranemu pohodu našega moralnega teologa in njegove nesposobne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, kako sta hinavsko in nemoralno skušala na račun inovativnega skrajševanja čakalnih dob, ki ga izvajajo v Splošni bolnišnici Jesenice, nabirati svoje poceni politične točke.

V preteklem mesecu sem se tudi sama soočala z določenimi zdravstvenimi problemi, ki so se stopnjevali do te mere, da sem morala poiskati zdravniško pomoč. Zaradi že ustaljenih komunističnih podzavestnih vzorcev delovanja slovenskega zdravstva sem se z velikim cmokom v grlu komaj, komaj odpravila k svojemu novemu izbranemu zdravniku brez vnaprejšnjega naročanja, ker to ni potrebno, na ambulantni pregled.

Zdravstveno zavarovanje v Avstriji zgledno urejeno
V Republiki Avstriji je vsaka oseba, ki dobi novo zaposlitev, vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje, ki je odvisno od delodajalca in ne od mesta prebivališča te novozaposlene osebe. Avstrijsko zdravstveno zavarovanje vključuje zdravstveno zavarovanje, nezgodno zavarovanje, pokojninsko zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti. Ko avstrijski delodajalec osebo na novo zaposli in ob tem opravi vse formalnosti glede socialne varnosti v sistemu socialne varnosti, je ta oseba najprej vključena v sklad zdravstvenega zavarovanja.

Sklad zdravstvenega zavarovanja se deli na tri stebre: nezgodno, pokojninsko in zavarovanje za primer brezposelnosti. Te sklade, ko je oseba vključena v zgoraj omenjeni sklad, le-ta obvesti, da je neka oseba na novo vključena v sistem socialne varnosti, in tako je takšna oseba upravičena do vseh zdravstvenih storitev, ki jih potrebuje za svoje uspešno zdravljenje. Omenjeni skladi, ki skrbijo za nemoteno delovanje sistema, so združeni v Osrednje združenje avstrijskih zavodov za socialno zavarovanje, ki zastopa interese socialnega zavarovanja.

Prioriteta tega združenja je, da konstantno skrbi za boljše delovanje socialnega zavarovanja. Te sklade nadzorujejo posamezna ministrstva Republike Avstrije. V teoriji vsaka zaposlena oseba na teritoriju Republike Avstrije sama plačuje v zgoraj omenjene sklade. V praksi pa ta znesek plačuje delodajalec dotične zaposlene osebe, s tem ko ji predpisan znesek, ki se obračuna na podlagi določenega odstotka prejete mesečne plače kot tudi prejetega letnega regresa in božičnice, odtegne od plače in ga direktno nakaže v omenjene sklade.

Zdravstveno dejavnost opravljajo v svojih domovih
Za zdravstveno oskrbo v Republiki Avstriji skrbijo zdravniki in zobozdravniki, ki so sklenili pogodbo s skladom za zdravstveno zavarovanje. Večina zdravnikov in zobozdravnikov na področju avstrijske Štajerske ima sklenjeno tovrstno pogodbo z zdravstvenim skladom – Gebietskrankenkasse. Avstrijski zdravniki in zobozdravniki na primarni ravni svojo ambulantno dejavnost praviloma izvajajo v zasebnih prostorih. Ponavadi imajo svojo ambulanto v sklopu blokovskih naselij ali pa v svoji domači hiši.

Usluge so na neprimerno višji ravni
V teh mestnih četrtih zdravstveno dejavnost iste vrste izvaja več zdravnikov hkrati. V mestni četrti, v kateri živim sama, je več zdravnikov družinske medicine, pediatrov, kot tudi urologov, ginekologov, dermatologov, kot seveda tudi zobozdravnikov. Ko sem vstopila v ambulanto novega izbranega zdravnika, sem od začetnega presenečenja kar obnemela. Pozdravil me je prijazen glas medicinske sestre, ki sem ji dala v roko mojo zdravstveno kartico in po vseh formalnostih sem morala še par minut počakati, ko je na vrata prišel zdravnik, ki mi je nepričakovano podal roko, se mi predstavil in me povabil naprej v svojo ambulanto.

Med najino diskusijo o mojih zdravstvenih problemih sem bila še enkrat nepričakovano visoko pozitivno presenečena nad njegovo strokovnostjo, mirnostjo, zbranostjo in predvsem empatijo. Čisto nasprotje našega sistema, ko te na vratih slovenskih ambulant pričaka nastrojena sestra, ki mimogrede nadere starejšega človeka, ki mu tako ali tako ni jasno, kaj za vraga prinaša ta nova tehnologija, da o zdravnikih, ki so v času naše nekdanje skupne države zaradi famoznih migracijskih poti na naši zemlji dobili službo in se ob tem pozabili naučiti slovenskega jezika, ne izgubljam besed.

Da, levičarska politika je zmrznila že na začetku naše osamosvojitve
Ko sem v roke dobila napotnico in recepte za zdravila, ki so mimogrede še vedno papirnati in jih preprosto računalniško napiše medicinska sestra, sem začela sama sebe spraševati, kako dolgo bom spet morala čakati na nadaljnji pregled. Ko sem prišla domov, sem poklicala v ambulanto, ki je bila zapisana na napotnici in doživela nov šok. Čeprav ta pregled ni potekal v javni ustanovi, pač pa v zasebni zdravstveni ustanovi, sem svoj termin dobila že naslednjo dopoldne.

Pregled se je začel točno ob določeni uri, opravila mi ga je še ena visoko kvalificirana usposobljena oseba, ki je brez kančka posmeha odgovorila na vsa mogoča moja, za medicinsko stroko še tako banalna vprašanja, in naslednji dan popoldan sem že prevzela moj izvid, s katerim sem se napotila nazaj k svojemu izbranemu zdravniku, ki mi je dokončno razložil mojo diagnozo, mi dodatno predpisal zdravila in me napotil še na fizioterapijo, ki jo obiskujem prav te dni.

Ko sedaj gledam, koliko časa bi morala za ta pregled ob dejstvu, da sem morala, ne vem komu na čast, plačevati še dodatno zdravstveno zavarovanje, od katerega posameznik itak nima nobenega efekta, čakati pri nas, me kar pohladi po hrbtu.

Nikakor ne morem razumeti, kako si lahko aktualna slovenska politika na račun slovenskih bolnikov privošči takšne podle manipulacije?
Kje so zdaj etično-moralni standardi našega moralnega teologa, ki v zadnjem času tako samozavestno na račun davkoplačevalcev, ki mastno plačujejo enega tipa tam v že tako revni Grčiji, da ga uči pokončne drže in samozavestnega postopanja pred slovenskimi televizijskimi kamerami in, oprostite izrazu, dobesedno naklada in se šopiri nad nečem, kar tako ali tako ni produkt uspešnega dela njegove vlade.

 


Spoštovani predsednik vlade, na tem mestu vas pozivam, da uredite stvari znotraj vaše poslanske skupine, ker očitno vodja vaše poslanske skupine tega ni sposobna narediti. Močno in glasno protestiram, da vedno znova in znova za svojega grešnega kozla ob opravičevanju lastnih napak, ki jih zagreši vaša poslanska skupina. Za svoja politična obračunavanja vedno izberete neko osebo iz poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Ne bom se spustila na nivo Simone Kustec Lipicer, še manj pa na nivo poslanke Erike Dekleva, ki je tako ali tako že dokazala, da ni vredna svoje funkcije, vseeno pa bi vam svetovala, da počistite pred svojim pragom in šele potem lahko vi in vaši sopotniki nekoga blatite in napadate. Obstajamo ljudje, ki nam ni vseeno za našo Slovenijo. Imamo pravico, da to tudi glasno in jasno izrazimo, ker nam levičarska politika na domači zemlji ni bila sposobna omogočiti človeku dostojnega življenja. 

Suzana Maučec Balažic