fbpx

Komemoracija mrtvemu slovenskemu gospodarstvu

Foto: N. K.

Predstavniki Združenja za svobodo gospodarske pobude so položili venec in tri sveče pod spominsko ploščo, ki jo je članom nekdanje Zbornice za trgovino, obrt in industrijo postavilo Ustavno sodišče RS. To je edino spominsko “obeležje” zoper komunistično nasilje, ki se nahaja v prostorih neke državne institucije, opozarja Lovro Šturm.

Članov zbornice, ki je delovala pred 70 leti, je bilo takrat 200.000. S svojo ekonomsko svobodo so ustvarjali gospodarsko rast slovenskega naroda. Njihove usode so bile ob spremembi političnega sistema leta 1945 precej različne. Nekateri so izgubili premoženje, drugi so zgubili pravico do opravljanja svoje dejavnosti, “med njimi pa so bili tudi takšni, ki so celo izgubili življenje,” je pojasnil Šturm.

Komunistična oblast je privatnikom jemala lastnino
“Ob nastopu komunistične oblasti zasebna lastnina ni imela več cene, država pa je začela jemati lastnino podjetnikov,” je poudarila Inka Stritar, ki se je prav tako udeležila slovesnosti. Ko je začel leta 1991 veljati Zakon o denacionalizaciji, so bile te krivice nekako popravljene in se počasi popravljajo še danes, je prepričana Stritarjeva. Predstavniki njihovega združenja želijo doseči, da bi se vrednote, ki so med podjetniki obstajale pred 70 leti, obnovile in zopet prinesle gospodarsko rast.

Lovro Šturm (foto: N. K.)

Lovro Šturm (foto: N. K.)

Šturm: V slovenskem gospodarstvu je še vedno preveč sestavin prejšnjega režima
Stritarjeva slovesnost vidi tudi kot nekakšno komemoracijo mrtvemu slovenskemu gospodarstvu. “V Sloveniji je preveliko državnih intervencij, še vedno je v gospodarstvu preveč sestavin iz nekdanjega sistema, posledično pa je premalo prostora za svobodno gospodarstvo,” jo je dopolnil Šturm.

Srečanje predstavlja prvo komemoracijo po letu 1997, ko so spomenik postavili. Civilno Združenje za svobodo gospodarske pobude je namreč čutilo potrebo, da opozori na to ploščo. “Predvsem je potrebno opozoriti na pomembnost ustavne pravice do ekonomske svobode,” je za Novo24TV povedal nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, ki se je udeležil slovesnosti.

Nina Knapič