fbpx

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović pozvala premierja Janšo, da naj po avtokratsko reši problem financiranja STA! Urbanija odgovarja, da Slovenija temelji na vladavini prava!

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović. (Foto: epa)

Verjemem, da se boste strinjali z menoj, da je zagotavljanje finančne stabilnosti javnega medija temeljni element demokratične družbe,” je predsedniku vlade Janezu Janši napisala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović in ga obenem še prosila, naj  uporabi svojo avtoriteto, da zagotovi takojšnjo razveljavitev odločbe v povezavi s financiranjem STA-ja. Iz njene prošnje je razvidno, da z realnim stanjem sicer ni seznanjena, je pa tudi zaskrbljujoče, da se očitno požvižga na vladavino prava in je mnenja, da se tovrstno problematiko lahko rešuje z avtoritativnim vladanjem.

Na pismo komisarke se je odzval direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki je komisarki Dunji Mijatović odpisal in ji pojasnil, da bi si tudi sam želel čim prej rešiti zaplete pri financiranju STA-ja, tako zaradi vseh, ki so tam zaposleni, kot tudi zaradi agencije same. Država je agenciji dolžna zagotoviti primerno financiranje, to področje že od samega začetka ureja Ukom, v imenu vlade RS. Pogodba, ki jo je podpisal direktor STA Bojan Veselinovič in nekdanja direktorica Ukoma Kristina Plavšak Kranjc decembra 2019 določa, da Ukom plača STA okoli 165.000 evrov za zagotavljanje javne službe, medtem ko agencija Ukomu zagotovi vse potrebne dokumente, tako glede finančnih in pravnih zadev, kot tudi vsebine, je zapisal Urbanija.

Pomen “ustreznega financiranja”, kot je določen v zakonu, je mogoče ugotoviti samo na podlagi celostnega pregleda finančnih dejavnosti STA, je še dodal. Da bi pogodbo pravočasno pripravili, je Ukom zahteval kompletno dokumentacijo že oktobra, vendar pa je Veselinovič še ni izročil, kljub veljavni pogodbi. Pismo je poudaril z besedami, da Slovenija temelji na vladavini prava in da so tovrstni spori v pristojnosti sodišč.

Pismo Mijatovićeve premierju Janši in odgovor na njeno pismo direktorja Urbanije najdete TUKAJ. in TUKAJ.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je sicer v pismu premirja  Janeza Janšo pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev odločitve o ustavitvi financiranja STA, saj bi prekinitev javnega financiranja lahko resno ovirala delo STA in morda celo ogrozila njegovo nadaljnje delovanje. Zapisala pa je tudi, da se ji zdi, da je ta dogodek eden v vrsti različnih incidentov, o katerih je obveščena, in ki kažejo na poslabšanje delovnega okolja za novinarje in medije v Sloveniji v zadnjih mesecih. Predsednika vlade je tudi spomnila, da je bila STA ustanovljena leta 1991 in je postala zelo cenjena tudi na mednarodni ravni ter da vzdržuje visoke novinarske standarde in z zagotavljanjem zanesljivih informacij ljudem v Sloveniji nudi dragocen javni servis.

Kot smo že nekajkrat zapisali, vlada ni sprejela nobenega sklepa o prenehanju financiranja STA, pač pa je od Ukoma zgolj sprejela informacijo o nezmožnosti financiranja oziroma sklenitve nove pogodbe z STA, saj direktor Veselinovič ni posredoval dokumentacije, iz katere bi bilo Ukomu razvidno delovanje STA-ja, na podlagi katerega bi lahko določil, kaj je primerno financiranje. Ta informacija evidentno do komisarke ni prišla, videti pa je, da je postala že kar ustaljena praksa, da se čez mejo sporoča zgolj izkrivljene in neresnične podatke.

Mijatovićeva Janšo poziva, da problem STA odpravi s sklicevanjem na avtoriteto

Dunja Mijatović je bila ob pričetku pandemije koronavirusa kritična do spoštovanja pravice svobode govora, pri čemer se je najbolj obregnila ob Madžarsko, Slovenijo, Rusijo, Armenijo, Azerbajdžan, Češko, Srbijo in BiH. “Globalni zdravstveni problemi, ki jih je povzročil COVID-19 zahtevajo učinkovite ukrepe za zaščito zdravja in življenj ljudi,” je v izjavi za javnost dejala Mijatovićeva. “To vključuje boj proti dezinformacijam, ki lahko povzročijo paniko in družbene nemire,” je še dodala.

Morda bi se lahko boja proti dezinformacijam za začetek lotila tudi v tem primeru. Komisarka pa je velika zagovornica vladavine prava, zato je precej nenavadno, da je Janši predlagala avtoritativno odločanje, namesto da bi preučila kakšno zakonsko odločbo ali pa vsaj pogodbo, ki se nanaša na Ukom v relaciji z STA.

Sara Bertoncelj