fbpx

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec na zagovoru o likvidaciji bank

(Foto: STA)

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se bo moral zagovarjati pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu. V osredju zaslišanja bodo razlogi za likvidacijo Factor banke in Probanke, po pričakovanjih pa tudi ozadje najnovejše kriminalistične preiskave zaradi sanacije bank konec leta 2013.

Jazbec bo moral komisiji DZ pojasnjeval tudi, zakaj se je osrednja banka skupaj z vlado konec leta 2013 namenila sanirati slovenski bančni sistem. Komisija, ki se ukvarja s prepoznavanjem zlorab v bančnem sistemu, je v preteklih mesecih zaslišala nekdanje vodilne Factor banke in Probanke, nižje uslužbence v obeh bankah ter predstavnike revizorjev.

Preiskovalna komisija državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu se ukvarja s prepoznavanjem zlorab v bančnem sistemu, ki so pripeljale do obsežne sanacije z davkoplačevalskimi sredstvi, in ugotavljanjem odgovornosti za tak razvoj dogodkov.

Komisija že opravila nekaj zaslišanj
Komisija je v preteklih mesecih zaslišala nekdanje vodilne že ugaslih Factor banke in Probanke, nižje uslužbence v obeh bankah in predstavnike revizorjev. Pred njo so nastopili uslužbenci Banke Slovenije, dva nekdanja guvernerja Mitja Gaspari in Marko Kranjec, pa tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer.

Koliko milijard davkoplačevalskega denarja gre za banke?
Na zatožno klop bo stopil Jazbec, guverner osrednje bančne institucije v času, ko se je ta skupaj z vlado konec leta 2013 namenila sanirati slovenski bančni sistem. Sanacija je takrat stala okoli pet milijard evrov davkoplačevalskega denarja, postopke pa je te dni pod drobnogled vzel Nacionalni preiskovalni urad, ki preiskuje sum neupravičeno izrečenega izrednega ukrepa prenehanja obveznosti banke, neuradno ravnanje Banke Slovenije pri izbrisu podrejenih obveznic NLB.

J.F., STA