Komisija Pravičnost in mir o pomembni vlogi slovenskih duhovnikov pri zbujanju narodne zavesti v Prekmurju ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Predsednik Komisije za pravičnost in mir msgr. dr. Anton Stres. (Foto: STA)

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom objavila izjavo, v kateri je predsednik komisije msgr. dr. Anton Stres poudaril veliko vlogo pri bujenju narodne zavesti, ki so jo odigrali slovenski duhovniki, a je ta še vedno pogosto zanemarjena.

“Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) se z veseljem, ponosom in hvaležnostjo pridružuje praznovanju stoletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To je vseslovenski dogodek, ki ni omejen samo na Prekmurje, temveč ima velik pomen za zgodovino vsega slovenskega naroda,” je zapisal predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, msgr. dr. Anton Stres.

Danes se Slovenija razteza od reke Mure do Jadranskega morja, a skozi zgodovino je bila razdeljena na dežele, kasneje na pokrajine znotraj avstro-ogrske monarhije. Ko je AO izgubila prvo svetovno vojno, pa so zmagovalci začeli z delitvami. Plen bi lahko konec koncev postalo tudi ozemlje današnje Slovenije, če ne bi prišlo do formacije države SHS in pozneje združitve s Kraljevino Srbijo kot zmagovalko vojne in preimenovanjem v Kraljevino SHS.

Prekmurje za politiko nezanimivo
“Za Prekmurje se politiki v Ljubljani, kaj šele v Beogradu, niso veliko zanimali. Odločilen trenutek je nastopil na mirovnih pogajanjih v Parizu. Takrat je zmagovalcem postalo jasno, da se boljševizem želi polastiti krajev vse do reke Mure. Na drugi strani pa je bila italijanska politika celo pripravljena podariti Avstrijcem in Madžarom celotno pokrajino do reke Drave,” je poudaril Stres.

Teolog Štuhec razkriva, zakaj so proslavljanje 100-letnice priključitve Prekmurja k matični Sloveniji iztrgali iz rok prekmurskim katoličanom in zakaj je na čelu proslave Kučan

S tem, ko je celotna vzhodna Slovenija s Prekmurjem pripadla SHS in s tem Sloveniji, “smo lahko v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na veliko močnejših temeljih uveljavili lastno državo Slovenijo, kakršno poznamo danes”, je opozoril Stres.

“Če se je v preteklosti, vse do slovenske osamosvojitve, omalovaževala odločilna vloga generala Maistra za ohranitev Štajerske, ob stoletnici priključitve Prekmurja k matični domovini ne smemo zaobiti odločilne vloge Katoliške cerkve in njenih duhovnikov pri prizadevanjih, da se po prvi svetovni vojni povežejo vse pokrajine, kjer so živeli Slovenci,” je poudaril Stres, ki je še posebej izpostavil prizadevanja duhovnikov F. Ivanocyja, J. Klekla st., M. Slaviča, F. Kovačiča in I. Jeriča.

Duhovniki tisti, ki so budili slovensko narodno zavest
Našteti so skupaj s še nekaterimi kot slovenski narodni buditelji krepili slovensko narodno zavest prekmurskih Slovencev v Prlekiji in Prekmurju. Tako sta celo na mirovnih pogajanjih v Parizu prof. dr. M. Slavič in prof. dr. F. Kovačič “s svojim prepričljivim poznavanjem zgodovine in znanstvenim ugledom dosegla sedanjo postavitev mednarodnih meja”, je zapisal Stres, zaradi česar je Prekmurje pripadlo državi SHS in je še danes del Slovenije.

Kučanov “obisk” na TV Slovenija je očitno obrodil sadove: Poglejte, kakšno sramotno odločitev na nacionalni televiziji so dosegli levičarji!

“Danes živimo v razmerah, o kakršnih pred stoletjem nihče ni mogel niti sanjati. V združeni Evropi ima samostojna država Slovenija enakopraven položaj in lahko z zdravo samozavestjo sodeluje z vsemi sosedi. Zato smo hvaležni vsem, ki so prispevali, da je slovenske državnosti deležno tudi Prekmurje.”

“Tako kot v mednarodnem sodelovanju nikogar ne izključujemo, je nujno, da tudi doma presežemo stara izključevanja in sodelujemo na osnovi enakopravnosti, zgodovinske resnice in medsebojnega spoštovanja. Stota obletnica priključitve Prekmurja je zgodovinska priložnost, da kljub razlikam med nami vsem zaslužnim hvaležno priznamo delež pri naših zgodovinskih uspehih, s ponosom počastimo njihov spomin ter stopimo skupaj v dobro našega naroda in države,” so še zapisali v Komisiji Pravičnost in mir pri SŠK.

Ivan Šokić

 • Olga101

  Kako “domoljubni” so bili komunisti ups levičarji, vidimo še danes, ko se marionetne vlade pod taktirko Murgel trudijo uvozili čimveč tujcev in jim dati vse privilegije na računu Slovencev! Murglski veleizdajalec pa se je udinjal okrog ob osamosvojitvi in se trudil, da Slovenija ne bi bila samostojna! Ves čas je izdajalsko sodeloval z agresorski srbsko JLA! Danes pa iruši Slovenijo s pomočjo raznih Sorosov! Da se sploh upa pokazati med poštenimi ljudmi Prekmurja! Sramota! Sramota pa je tudi, da mu pri tem asistira kristjan Šarec!???!

  • Vera

   Še to bi dodala,da se je stanje duha v Murski Soboti in okolici spremenilo v negativno smer, odkar županuje nekdanji šef policije Jevšek .

 • FORT WORTH

  “Komisija za pravičnost in mir o pomembni vlogi slovenskih duhovnikov pri zbujanju narodne zavesti v Prekmurju ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom”

  Vse lepo in prav msgr. dr. Stres

  Zakaj ste pa prepustili letosnjo pomembno obletnico boljseviku in smrtnemu sovrazniku RKC ter Samostojne in Neodvisne drzave Slovenije Kucanu ??

  • Vera

   Škof Štump je za govornika povabil g.Pahorja, toda Kučanove dolge lovke so posegle vmes,zato bo po njegovi zaslugi govornik tov.Šarec LMŠ.

   • Stražar

    po kateri logiki je Pahor gospod, Šarec pa tovariš?

    • Vera

     Pahor je bolj ljudski človek, prime za vsako delo, Šarec se pa napenja kot petelin na kupu gnoja, dela pa nič .

     • Stražar

      po tvoji logiki je potem ravno obratno, je Pahor tovariš, ker prime za vsako delo in je ljudski, Šarec pa gospod, ker ne dela nič

  • RATATA

   küćan ima rajši protestante kot rkc!

 • Dolfić 20.4.

  Je toliko bolj za Orbana prekomure, zanimanje.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  VALTER IN “BIG verjetno FAT TONY – BOSTA
  DOKAZALA,
  DA JE BILO PRIKLJUČENO PREKMURJE,
  KER
  SO PREKMURCI ŽE LETA 1919
  ŽELELI BITI
  – V VKP/b STALINISTIČNO KOMUNISTIČNI SLOVENIJI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  TEMPERATURE – ZUNAJ – SPET – RASTEJO.
  PODPORA
  – LMŠ IN M. ŠARCU
  NA “NINA-NANA” ANKETAH – TUDI – RASTEJO ?!
  EX KP, ZK
  PROVOKATORJEM IN STRANKAM – TUDI – RASTE “STRAH”. Se zdi.
  Skratka?
  Vse je ZELO – “normalno nemormalno”
  Če je komu vroče,
  mu prodam pahljačo. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • samsara

  Drago nas je stalo, nas stane vsak trenutek in nas bo še stalo to Prekmurje.
  Iz njega je izšlo in se nad Slovenijo in slovenstvom razdivjalo največje prekletstvo slovenskega naroda v zadnjih 50 letih. Katastrofa, ki je zadala slovenskemu življu in državi neizbrisen, uničevalen pečat, nedoumljivih razsežnosti.
  Prekletstvo in katastrofa sta znana po imenu, milan kučan.
  Brez Prekmurja, posledično pa brez kučana, bi danes Slovenija bila drugačna do neprepoznavnosti, v pozitivnem smislu seveda.

 • svatne

  “…združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom…” to je le še ena sprevržena floskula s področja državnih reči, ki so v rabi v teh krajih. Združujejo se lahko teritoriji ali države – torej subjekti. Združevanje “narodov” pa zaudarja po že propadlih fašističnih in boljševističnih tribalizmih. (“Troedini jugoslovanski narod” in slične perverzije!)

 • Janez Kepic-Kern

  ZA LAHKO NOČ !
  ODGOVOR
  NA ZGORNJE DILEME – JE DAN
  V
  PRELEPI – PESMI S KORZIKE – “POSVEČENA FONTANA”=”BEATA FUNTANELLA”
  Dajem
  VAM PREVOD KORZIŠKEGA BESEDILA – V FRANCOŠČINO.
  Avtor pesmi je D. BERNARDINI, oče
  DVEH PEVCEV IZJEMNO – NA KORZIKI IN V EU – CENJENE
  ETNO GLASBENO PEVSKE SKUPINE – ” I MUVRINI” S KORZIKE.
  TA
  “FONTANA” – RES OBSTAJA OB CERKKVI ST. PE – , Z VODO , KI NI VIDELA SONCA !
  ČE
  VAM JE PREDALEČ ITI
  NA ROMANJE – NA KORZIKO
  K RES OSVEŽILNI, OD SONCA NEPRESIJANI VODI,
  lahko poslušate vsaj – bajno pesem –
  o
  vodi
  iz “BEATE FUNTANELLE”=IZ POSVEČENE FONTANE . L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  JAZ BOM – OB PRILIKI POROMAL
  K
  “BEATI FUNTANELLI” NA KORZIKO.

  Fontaine bénite
  Je ne cherchais ni fortune ni avenir,
  Je cheminait seulement vers l’eau fraîche,
  Avec l’ombre de la lune comme compagne,
  Dans la main, je balançais ma petite cruche,
  Quand je t’ai rencontré en chemin,
  Avec ton chaudron sur la tête, comme autrefois.

  Vous n’avez pas vu le soleil, Mademoiselle,
  Et tu m’as fait un sourire vicieux.
  Ensuite, ce fut pour moi comme une étoile
  Qui sait guider les amoureux vers un endroit caché
  Et toujours à la même heure, la plus belle.
  Je fus amoureuse de cette fontaine.

  Tu ne m’as jamais manqué, oh, brillante étoile,
  Qui fut pour moi mon premier amour.
  Maintenant, il n’y a plus de cruche ni de chaudron,
  Mais mon cœur bat toujours pour toi.
  La fontaine de San Pé est bénite,
  Avec son eau fraiche sans soleil.
  https://lyricstranslate.com
  – LINK NA IZJEMNO IZVEDBO TE
  POMEMBNE PESMI
  TUDI ZELO
  CENJENE PEVKE S KORZIKE – BATTISTE ACQUAVIVE

  https://www.youtube.com/watch?v=1uWMFLngAZ4

 • RATATA

  Nova24TV; kaj ste nam podtaknili tegale šokića da nas bo učil zgodovino porkamadona!!????? ČISTO POTVARJANJE!!!
  ODLOČNO PROTESTIRAM!!!
  Stokrat sem že povedal, da so se s Kraljevino Srbijo “ujedinile” slovenske Dežele (regent Aleksander je zapisal, “sa Kraljevinom Srbijom se ujedinjuju Zemlje države SHS”!!!) …… hrvatska in Slavonija se nista mogli združiti s Kr.Srbijo, ker sta bili le PARCELI celovite Kraljevine Ogrske in nista bili Državi kot so to bile slovenske Dežele!!! 31.10.1918 je bilo razglašeno, da Vlada v Lublani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenski Deželah in s tem so seznanili Dunaj, ki je to dejstvo prevzel brez pripomb, saj je bilo razglašeno skladno s karlovim Manifestom z dne 16.10.1918!!!!

  SRAMOTA!!!, DA TO DOPUSTITE UREDNIK, SAJ STE VENDAR ZA RESNICO!!

  Zgodovinske slovenske dežele

  Vso znano zgodovino smo Slovenci sicer živeli v geografsko in politično-upravno natančno določenih in celovitih pokrajinskih enotah – deželah –, a smo kljub razvidni in deklarirani “deželni identiteti” ohranjali skupno (kulturno in etnično) za­vest slovenstva, kar se je nazadnje odrazilo v geslu Zedinjena Slovenija, ki je nastalo prav na podlagi skupnega jezika ter skupne kulturne in zgodovinske iz­kušnje in usode.
  Ta slovenska zavest je vedno obstajala ne glede na širše regional­ne/državne okvire, v katere so bile v določenem zgodovinskem razdobju za daljši ali krajši čas posamezne dežele vključene.

  Dežele Krajnska, Koroška in Štajerska so bile del habsburške karantanske dediščine, ki jo poznamo pod imenom “dedne dežele”[1].
  Do razpada dvojne monarhije leta 1918 so v celoti sodile v okvir habsburške države, potem pa so Krajnska, slovenski del Štajerske (meja med večin­sko nemškim in slovenskim prebivalstvom je bila na črti Kozjak-Mura) in majhen ko­šček Koroške prišli v okvir novonastale Države SHS oziroma Jugoslavije. Krajnska je precej ozemlja izgubila (npr. Vipavsko, Mangrtski jezeri) in nekaj malega pridobila (npr. Jezersko). Koroška je po znanem plebiscitu leta 1920 skoraj v celoti pripadla novonastali Republiki Avstriji (odločilni so bili glasovi najmanj 10.000 Slovencev, ki so glasovali za Avstrijo).

  Dežela Primorska (formalno ustanovljena leta 1849 in po nemško imenovana Küstenland) je bila že od časov dinastije Andechs-Meranskih (12. in 13. stoletje) tako ali drugače povezana združba državnopravnih subjektov, ki so obsegali ozemlje od Vršiča do Reke (reke Rečine) in Raba. Za časa Habsburžanov so ti subjekti bili po­knežena grofija Goriška in Gradiška, mejna grofija Istra in svobodno mesto Trst. Poizkuse Benetk, da si prilasti večji del Istre, je v 16. stoletju odbil Ž. Herberštajn s krajnsko vojsko. V času razpada dvojne monarhije je bila Primorska pod skupno up­ravo v Trstu, njeni predstavniki pa so ne glede na etnično pripadnost sedeli skupaj v dunajskem parlamentu[2] (in ne v budimpeštanskem, kamor so hodili Zagrebčani). Le mesto (pristanišče) Reka je po volji Dunaja zaradi habsburških interesov v zvezi z ogrskim prestolom po letu 1867 dokončno pripadlo kot svobodno pristanišče Budim­pešti.

  Območje slovenskega Prekmurja in Medmurja od Drave do Rabe je vso zna­no in pisno dokumentirano zgodovino spadalo pod Kraljevino Ogrsko.
  Do razpada Avstro-Ogrske se je slovensko prebivalstvo odločno upiralo nasilni madžarizaciji, po razpadu monarhije pa je nadzor nad celotnim Prekmurjem in Medmurjem poskušal prevzeti Zagreb s pomočjo madžaronov. Vendar je potem, ko je na podlagi mirovnega sporazuma v Trianonu (4. 6. 1920) območje (razen Porabja) zase­dla jugoslovanska vojska, le‑to vseeno prišlo v slovenske roke: spadalo je pod Mari­borsko oblast. A
  Zagreb ni odnehal: preureditev monarhije na banovine (1929) je bila prilika, da so si Hrvati prilastili Medmurje in ga postopoma etnično očistili (sem so­dijo množični pomori Slovencev ob koncu druge svetovne vojne na območju Štrigo­ve[3]). Tako je ostalo do osamosvojitve 1991, a Zagreb še vedno sili naprej na preosta­lo slovensko ozemlje – sedaj celo še preko reke Mure.

  ……..
  1] Dedne dežele so bile uradno oblikovane 27. 12. 1282 na državnem zboru v Augsbur­gu.

  [2] Tudi poslanci iz Dalmacije so sedeli skupaj s slovenskimi v dunajskem parlamentu. Kraljevina Dalmacija je namreč kot del Kraljestva Ilirija sodila v okvir Avstrijskega cesarstva in ne pod Budimpešto.

  [3] O slovenskosti Štrigove priča tudi seznam naročnikov na knjige Mohorjeve družbe leta 1914: Ivko Ivan (župnik), Rodik Ferenc, Valentič Matjaž, Mesarič Ivan, Bersak Ivan, Flac Lu­dovik, Pufek Jakob, Novak Janez, Kutnjak Pavel, Kutnjak Simon, Horvat Jurij, Kodba Martin, Živkovič Ivan, Valpotič Pavel, Mursič Štefan, Luskovič Matej, Kristofič Filip, Podgorelec An­ton, Golenko Jože, Šajnovič Cecilija, Makoter Jakob, Mikulek Vida, Krznar Štefan, Lopuh Im­bre, Horvatič Ivan, Kumparič Jože, Bratuša Albert, Makovec Magda, Muršič Martin, Belovič Marjan, Nemec Ivana, Sudec Anton, Horvat Janez, Lukovnjak Ivan, Bogdan Avgust, Kovačič Marjan, Srša Franc, Trstenjak Mikloš, Jurinič Marija, Prajnar Jakob, Možar Stjepko, Belovič Anton, Podgorelec Apolonija, Škafar Mihael, Skuhala Frančišek, Škrobar Ignacij, Šajnovič Ju­ri, Pergar Franc, Muršič M., Hudin K., Bogdan Ivan, Brežnjak Tomaž, Živković J., Golenko Matej, Belovič Franc, Ščavničar Mihael, Ščavničar Matej. Ker si je tudi po več družin delilo knjige/članarino, je jasno, koliko Slovencev je tedaj prebivalo v Štrigovi.

 • RATATA

  Mene pa resnično zanima, zakaj nas Slovence ob cerkvenih, tudi politiki hočejo spojiti s hrvatsko in na tem dela celo ta portal!(?)!!!

 • Janez Kepic-Kern

  Bog daj nam vsem en res dober dan –
  moram popraviti – moj včerajšnji zapis.
  da ne ustvarjam – dodatne zmede – za ZMEDE v Slovenij – se zdi
  že takointako “skrbi” precej ljudi !

  ŠALA

  Torej !
  1. ZUNANJA VROČINA – JE DANES NEHALA RASTI – NAPOVEDUJE SE DEŽ
  – BOGU HVALA !
  2. KAKO JE Z RASTJO PODPORE – LMŠ VLADI
  PO “ANKETAH NINA-NANA” – POVEJTE DRUGI,
  JAZ SE S TAKO NERESNIMI ANKETAMI – NE OBREMENJUJEM, MOTI ME LE, DA JIH – NAM SLOVENCEM VSILJUJE – “PRIVILEGIRANA RTV SLO”

  3. TUDI EX KP, ZK AKTERJE, – NEDVOMNO RASTE – NJIH – “STRAH”

  A – NAJ JIH POTOLAŽIM: mene in meni podobni OK penzionistov
  se ex KP, ZK LJUDEM – NI TREBA NIČ BATI !
  MI
  BOMO
  ZAGOTOVO – MIRNO PUSTILI TE ZDAJ ŽE ZELO – SE ZDI – NEMIRNE,
  CELO “PRESTRAŠENE” EX KP, ZKJE,
  DA PO NARAVNI POTI
  ODIDEJO
  NA NJIH ZADNJI RANDI – Z MATILDO.
  Jaz,
  ker mi je PRENIZKA penzija, ki so mi jo dodelili – oni ” ex KP, ZK ex oblastniki
  PAČ
  RAZVIJA SVOJE PODJETJE “SLOVENIANA”
  IN
  BOM SAM POSKRBEL – ZA SVOJ BOLJŠI – STANDARD.
  Na žalost smo v pokomunistični Sloveniji – podjetniki –
  – OBREMENJENI ZA VSAKO PLAČILO DELA
  S CCA 60% in več DAVKA, RAZNIH DAJATEV.od katerih “živi” – se zdi
  – POKOMUNISTIČNA BIROKRACIJA IN VERJETNO – ŠE KDO !
  Torej !
  JE POPOLNOMA
  – ODVEČ – “STRAH” !?
  X KP, ZKJEV
  – PRED NAMI ” – NORMALNIMI – POKOMUNISTIČNIMI P E N Z I O N I S T I !
  Bojijo
  naj se lastnih, od njih sproduciranih – “NERESNIC”,
  KI
  JIM – JIH – NIHČE VEČ – NE VERJAME !
  Meni se “žal naši” ex KP: ZK ljudje – zdijo – ŽE ZELO PODOBNI MALIM OTROKOM,
  KI
  SE BOJIJO – LASTNE SENCE ! Pri čemer
  za
  svoj “STRAH” – SEVEDA KRIVIJO- SONCE, ki povzroča – SENCE. Se zdi.

  ŠALA

  Kakorkoli.
  V PREKMURJU – NA “RANDI Z MATILDO” ODHAJAJOČI EX KP, ZKJI
  NIKAKOR

  NIKOMUR OD NAS NORMAL SLOVENCEV – NE BODO “PRODALI”

  NJIH
  VERJETNE TEORIJE O TEM,
  DA SO SE – PREKMURCI pred 100 leti – “sami odločili”
  za
  prikjučitev k tedanji SHS,
  KER SO UPALI,
  DA BODO – ZDRUŽENI Z NAMI – OSTALIMI SLOVENCI
  PREJ PRIŠLI
  V KOMUNISTIČNO – STALINISTIČNI – “RAJ”
  VKP/B J.V. STALINA, ,
  MARŠALA T.I. J,B. TITA – NEZNANEGA POREKLA IN
  KPS STALINISTOV – E. K. I. MAČKA, M. RIBIČIČA
  in njim podobnih.
  In podobnih nonsensov.
  Zdi se mi,
  da so Prekmurci – dovolj in pretirano – vljudni
  in
  da verjetnih ex KP, ZK “PRODAJALCEV ČUDNIH TEORIJ”
  NA
  100 LETNICI – NE BODO – IZŽVIŽGALI !?
  KAKORKOLI.
  Tisti dan, ko in če bo v Prekmurju
  NEKAJ BRAL ALI “GOVORIL”
  EISTI CCA 80 LET ČLOVEK NIŽJE POSTAVE
  JAZ
  IN MNOGO SLOVENCEV
  ZAGOTOVO
  – NE BOMO – GLEDALI RTV SLO. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

  • Janez Kepic-Kern

   JAZ, Janez Kepic-Kern
   se zdaj, ko sem v penziji in imam podjetje
   ukvarjam
   s koristnimi in z LEPIMI STVARMI !
   NPR !
   ZBIRAM IN AKTUALIZIRAM
   TUDI KOMPONIRAM
   – LEPO SLOVENSKO IN TUJO – GLASBO
   NPR. “BRATOM ORLOM” – LEPO HIMNO IZ LETA 1909 – VRLIH “ORLOV” dr. J.E. KREKA.
   IN

   ŠALA

   ZAKAJ – ZA VRAGA – BI POSLUŠAL NEKAKŠNO
   “KRAKANJE”
   CCA 80 LETNIH
   EX KP, ZK STALINISTOV, TITO, KARDELJ VPRAŠLJIVIH “KOMUNISTOV”,

   KONEC ŠALE

   KO
   PA IMAMO – NA INTERNETU – NA VOLJO
   BAJNO
   LEPO PETJE – “PTIC”
   – KOT JE ČUDOVITA GOSPODIČNA

   – BATTISTA ACQUAVIVA – S KORZIKE ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   “BEATA FUNTANELLA”=POSVEČENA FONTANA
   Z
   VODO, KI JE NI SPARILO – SONCE.
   ČUDOVITA PESEM IN ČUDOVITA – PEVKA.

   https://www.youtube.com/watch?v=1uWMFLngAZ4