fbpx

Komisija za preiskavo bančne luknje gre do konca

Mag. Anže Logar: "Okrožno sodišče ovira zaseg dokumentacije za preiskavo bančne luknje." (Foto: M. P.)

Preiskovalna komisija za preiskavo zlorab v bančnem sistemu se je pritožila pri predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, saj je to zavrnilo zaseg bančne dokumentacije, ki je podlaga za preiskavo bančne luknje. 

Predsednik preiskovalne komisije Anže Logar je pred dnevi pojasnil, da je bila komisija pri pridobivanju dokumentacije, ki je podlaga za odgovornost bančne kraje, seznanjena z nenavadno odločitvijo okrožne sodnice Deše Cener, ki je zavrnila vpogled v slabe kredite in garancije, medtem ko je celjsko in mariborsko sodišče dovolilo zaseg dokumentacije, ki je označena s stopnjo tajnosti.

S tem dejanjem je prišlo do absurdne situacije neenotne sodne prakse, ki bo posledično preprečevala preiskovalni komisiji, da bi v ljubljanskem delu poslovanja in dela bank preiskovala sporno dokumentacijo, v celjskem delu pa bo to možnost imela, navajajo na spletni strani SDS.

“Ker je Okrožno sodišče v Ljubljani po mnenju preiskovalne komisije kršilo Zakon o parlamentarni preiskavi in Zakon o kazenskem postopku, vse pa pomeni hud poseg v izvajanje parlamentarne preiskave, odrejene brez glasu proti na podlagi 93. člena ustave, se bo preiskovalna komisija na podlagi Zakona o kazenskem postopku pritožila pri predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani,” so pri komisiji zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega bo komisija predlagala predsedniku Vrhovnega sodišča, da skliče občno sejo, na kateri bi sprejeli:
–  načelno pravno mnenje o vprašanju zasega dokumentacije v parlamentarni preiskavi z odredbo okrožnega sodišča, saj glede tega ni enotne uporabe zakonov na okrožnih sodiščih, kot na višjih sodiščih,
– pravno mnenje o vprašanjih sodne prakse izvajanja zasega dokumentacije po Zakonu o parlamentarni preiskavi, kot tudi da bi sprejelo odločitev o izdaji novega Zakona o parlamentarni preiskavi ali njegovi spremembi.«

M. P.