fbpx

Končan še en projekt političnega obračunavanja proti Kanglerju: Postopek v zadevi ptičja hišica pravnomočno zaključen

Franc Kangler (Foto: STA)

“Sodišče Kanglerju vrača ptičjo hišico,” je zapisano na spletni strani Nove ljudske stranke Slovenije. Gre za ptičjo hišico, ki so jo kriminalisti Kanglerju zasegli 4. maja 2011 v odmevnih hišnih preiskavah. Višje sodišče v Mariboru je tako ustavilo postopek v zadevi “ptičja hišica, pravoslavna cerkev in drugi”, je sporočil nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki bo glede tega imel danes novinarsko konferenco pred Okrožnim sodiščem v Mariboru. Postopek je tako po šestih letih pravnomočno zaključen.

Ptičja hišica je za kriminaliste predstavljala dokaz v povezavi s sumi storitve kaznivih dejanj v postopku oddaje občinskega naročila za vzpostavitev brezplačnega brezžičnega medmrežja v mestu. Kanglerju so očitali, naj bi naročil, da se ta posel v skupni vrednosti dobrih 60.000 evrov razdeli na zneske pod 10.000 evrov, da za oddajo poslov ni bilo treba opraviti javnega razpisa, poroča STA.

Zaradi političnega obračunavanja napovedali protestne shode
Kangler je bil sicer soočen z več kazenskimi postopki. Zaradi posredovanja pri zaposlitvi podžupanje Astrid Bah je bil tudi pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora pogojno, medtem ko je obsodba na sedem mesecev zapora zaradi domnevne vpletenosti v sporno dodelitev občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita padla na vrhovnem sodišču, v ponovljenem sojenju pa je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper njega.

V Odboru 2015 za varstvo človekovih pravic so javnost nedavno obvestili, da so se zaradi ponavljajočega se političnega obračunavanja s pomočjo nekaterih sodnikov – posameznikov v Mariboru v zadevi proti nekdanjemu županu Maribora Francu Kanglerju odločili, da bodo začeli z organiziranimi shodi pred mariborskim višjim in okrožnim sodiščem. Prav tako pozivajo parlamentarno Komisijo za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, naj obravnava problematiko prepisov prisluhov, ki so bili narejeni brez odredbe preiskovalnega sodnika.

Z. V.