fbpx

Končno! Minister Peršak bi Titov kip iz Velenja prestavil v muzej

Kip Tita v Velenju (foto: STA).

Minister za kulturo Tone Peršak je prepričan, da bi v primeru, da če bi kanili odstraniti kip diktatorja Josipa Broza, ki še zdaj kraljuje nad glavami Velenjčanov in Velenjčank, bi ga morali prestaviti v muzej. “Glede na to, da je plastika v bronu delo svetovno znanega kiparja Antuna Augustinčića, čigar kipi so razstavljeni na javnih prostorih na Poljskem in pred palačo OZN v New Yorku, bi bilo v primeru razmišljanja o odstranitvi velenjskega spomenika potrebno poskrbeti za dostojno in primerno muzejsko hranjenje,” je v odgovoru razjarjenemu Velenjčanu zapisal minister. 

Na Ministrstvu za kulturo je pred dnevi prispel razjarjen dopis. Tema dopisa je bila Balkanizacija Slovenije. Avtor protestne note se je zgražal nad ponudbo zabavne glasbe na Celjskem v času, ko Slovenija proslavlja 25. obletnico samostojnosti. Na prireditvi bodo namreč nastopali znane glasbene skupine iz propadle države, in sicer Prljavo Kazalište, Bajaga in Instruktori ter Lepa Brena. Občan se je v pismu obregnil tudi ob Titov spomenik, ki bi ga moral novopečeni minister nemudoma odstraniti.

Po Peršakovih besedah ministrstvo za kulturo ne more odstraniti spornega kipa, saj ta ni v lasti ministrstva, temveč velenjske občine. Iz tega razloga lahko spomenik odstranijo samo občinski možje. Ob tem je ponudil še razmislek, da bi v primeru odstranitve, kot smo že zapisali, spomenik sodil v muzej, saj naj bi bil velike umetniške vrednosti.

Preberite celotno protestno noto in odgovor ministra.

“Vsiljuje se nam jugoglasba”
Jezni državljan je tudi zapisal, da bi morali vse glasbene izvajalce, ki pojejo v srbohrvaškem jeziku, nujno prevesti v slovenščino ali mednarodni angleški jezik, saj v Sloveniji še vedno živijo ljudje, ki ne morejo pozabiti tragedije, ki se je v Vukovarju in Srebrenici zgodila ob razpadu Jugoslavije. Avtor pisma je celo pozval k izselitvi tistih, ki vsiljujejo nasilno jugo-kulturo (kot je ljubljanski župan), to odgovornost pa je pripisal nikomur drugemu kot ministru za kulturo.

Minister je v odgovoru zapisal, da razume pomisleke zaskrbljenega državljana glede tuje glasbe, vendar da država vsaj na področju prireditev nima pristojnosti reguliranja trga. Avtorja protestne note je opozoril, da za omenjene skupine očitno obstaja povpraševanje in da je izbiro organizatorjev po vsej verjetnosti diktiral trg.

Žiga Korsika