fbpx

Končno zdrava pamet: V državni stanovanji v Dravogradu, predvideni za migrante, so naselili domačine

Stanovanji v Dravogradu, ki sta v lasti države, so lani začeli pripravljati za naselitev migrantov. To je med občani povzročilo precejšnje razburjenje, odprto protestno pismo so občinski svetniki poslali tudi županji Marijani Cigala. Pred nekaj dnevi pa so z ministrstva za javno upravo sporočili, da sta stanovanji oddani občanom Dravograda. 

Občino Dravograd so pred dnevi z ministrstva za javno upravo obvestili, da so stanovanji na naslovih Na Meži 154B in na Mariborski cesti 39 oddali občanom Dravograda. Gre namreč za državni stanovanji, trisobno in dvosobno, ki sta bili med 18 stanovanji po Sloveniji na seznamu za nastanitev azilantov. Medtem, ko je več deset občanov Dravograda čakalo na občinska stanovanja, je država želela z razpisom nadpovprečno opremiti omenjeni stanovanji in tja naseliti azilante.

Občinski svetniki proti naselitvi beguncev v njihovo občino
Občinske svetnike je stanje očitno zelo razburilo, saj so na županjo Marijano Cigala naslovili odprto pismo, v katerem so zahtevali izredno občinsko sejo na temo naseljevanja beguncev v njihovo občino. Izrazili so skrb glede integracije slednjih v njihovo okolje in nezmožnost zaposlitve ter skrb za varnost. Zaradi ukinitve Policijske uprave Slovenj Gradec je po mnenju svetnikov policija na območju Koroške podhranjena.

Županja je problematiko popeljala naprej do ministrstva za notranje zadeve
V pismu, na katerem je podpisana dravograjska županja Marijana Cigala, so ministrstvo pozvali, da bi bilo bolj smiselno stanovanji najprej ponuditi slovenskim državljanom in občanom, ki so v socialni stiski ter na robu preživetja, in ne azilantom. Ministrstvu so očitali, da je občina za opremljanje in namero po naselitvi azilantov izvedela prek medijev – z ministrstva občine o tem torej niso obvestili.

V hitrem odgovoru z ministrstva je nato državni sekretar Boštjan Šefic pomiril Dravograjčane, saj sta po pregledu potencialnih kapacitet omenjeni stanovanji izpadli iz načrta za vselitev oseb s priznano mednarodno zaščito. Nato se je 12. januarja Šefic udeležil še izredne občinske seje, na kateri so razpravljali o tej temi. Stanovanji, ki ju upravlja Stanovanjska komisija Vlade Republike Slovenije pri Ministrstvu za javno upravo RS, pa po (pre)dolgem obdobju končno nista več prazni.

e-Koroška.si