fbpx

Koordinator za bolniške postelje za covid-19 bolnike, Robert Carotta: “Veseli me, da število umrlih ne narašča, kljub velikemu številu hospitaliziranih, kar pomeni, da naše zdravstvo vsekakor uspešno deluje!”

Slika je simbolična (Foto: STA)

V Sloveniji so v ponedeljek po vladnih podatkih ob 4457 opravljenih testih potrdili 1084 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1171 bolnikov s covidom-19, kar je 28 več kot dan prej, v intenzivni negi jih je bilo 196, šest več kot v nedeljo. Iz bolnišnic pa so odpustili 104 bolnikov, ki so preboleli covid-19. Dostop do bolniških postelj je pod nadzorom, čemur botrujejo tudi nove kapacitete v UKC Ljubljana. “Veliko olajšanje predstavljajo tudi nove zmogljivosti v UKC Ljubljana, kjer so že namestili prve bolnike in uspešno uvajajo tudi nove ekipe,” je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Po besedah Koordinatorja bolniških postelj za covid-19 po Sloveniji, Roberta Carotte, so v ponedeljek zabeležili kar 150 novih sprejemov bolnišnice. “Zdržati moramo še vsaj kakšen teden in zdržali bomo,” poudarja Carotta.

V Sloveniji so v ponedeljek po vladnih podatkih ob 4457 opravljenih testih potrdili 1084 okužb z novim koronavirusom, 27 covid-19 bolnikov je umrlo. V bolnišnicah se je zdravilo 1171 bolnikov s covidom-19, kar je 28 več kot dan prej, na intenzivni negi jih je bilo 196, šest več kot v nedeljo. Iz bolnišnic pa so odpustili 104 bolnikov, ki so preboleli covid-19. V ponedeljek je bil delež pozitivnih testov 24,32-odstoten. Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 21.097 aktivnih primerov okužbe, kar je 1,9 odstotka oziroma 417 primerov manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev se je tako s 1026 znižala na 1007. Skupaj so sicer doslej v Sloveniji potrdili 46.709 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 605 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološke razmere se izboljšujejo, poudarja vladni govorec Jelko Kacin. V naslednjih dneh lahko pričakujemo padec okužb, jutrišnji dan pa bo omogočil bolj realno oceno, kaj se je dogajalo v začetku tedna. V Ljubljani smo imeli včeraj 120 okužb, v Mariboru le 29. V Gorenjski regiji pa izstopa Kranj kot največje mesto v tej regiji, kjer so potrdili 55 okužb, sledita mu Škofja Loka z 29 in Tržič z 19 okužbami. Na mejah regije izstopajo Domžale s 27 in Kamnik s 25 novimi okužbami. Na vzhodu države imamo 29 okužb v Celju, v Velenju 20 in v Žalcu 18, v Gornji Radgoni pa 12. “Trenutno smo, kot je zdravniška stroka vseskozi opazovala, v fazi ko se nam število bolnikov, ki potrebujejo zdravniško oskrbo še naprej povečuje, a se zdi, da je prirast bolnikov zadnje dni le nekoliko počasnejši,” pravi Kacin. Poudarja, da je zelo pomemben sistem prerazporejanja bolnikov po Sloveniji vse bolj učinkovit. “Veliko olajšanje pa predstavljajo tudi nove zmogljivosti v UKC Ljubljana, kjer so že namestili prve bolnike in uspešno uvajajo tudi nove ekipe,” še pojasnjuje.

Robert Carotta, koordinator za postelje pri Ministrstvu za zdravje (Foto: Twitter)

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covida-19, je sodeloval tudi koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, ki pravi da se je znašel v izzivu, ko je sprejel to funkcijo koordinatorja, saj ni vedel ali smo se sposobni v tej situaciji Slovenci med seboj združiti v premagovanju te epidemije. Pravi, da so vikendi običajno bolj mirni, medtem ko ponedeljki podajo bolj jasno sliko o trenutni situaciji. “Po mirnem vikendu je bil ponedeljek tisti, ki odraža epidemiološko sliko pred 14 dnevi,” poudarja Carotta. Pravi, da so imeli več kot 150 novih sprejemov, kar so rešili seveda odpusti iz bolnišnice, ki jih je bilo preko sto. “Veseli me, da število umrlih ne narašča, kljub velikemu številu hospitaliziranih, kar pomeni, da naše zdravstvo vsekakor uspešno deluje,” še dodaja.

Ne glede na veliko število pacientov so razmere pod kontrolo
Carotta pravi, da je število pacientov visoko, a razmere so pod nadzorom. Tudi Gorenjska regija je trenutno samozadostna kar se tiče števila postelj. “Zdržati moramo še vsaj kakšen teden in zdržali bomo,” še poudarja in pravi, da ne glede na to, da se približujemo že številu 1200 covid-19 pacientov, ki so hospitalizirani po bolnišnicah, je še vedno vse pod kontrolo.

Gorenjska regija je trenutno samozadostna. Se je pa ob tej epidemiji ponovno pokazalo že znano dejstvo, da Gorenjska resnično potrebuje novo, moderno bolnišnico z večjim številom postelj in pravilno razporeditvijo prostorov. “Bolnišnica Jesenice je bila zgrajena pred več kot 70 leti. Arhitektonsko ne ustreza več sodobnim standardom medicinske oskrbe. Velikokrat je potrebno bolnika prestaviti iz sobe ven in ga na hodniku obrniti, tako ozka vrata in sobe imamo,” poudarja in ocenjuje, da je bolnišnica Jesenice premajhna, saj ima le približno 200 funkcionalnih postelj za približno 130 tisoč prebivalcev. “Po evropskih standardih posteljnih kapacitet na količino stalnih prebivalcev bi jih potrebovali 600,” obrazloži.

S požrtvovalnim delom so omogočili nove kapacitete v rekordno hitrem času v UKC Ljubljana (Foto: Twitter)

“Sistem, ki ga je razvilo Ministrstvo za zdravje deluje v obliki aplikacije, v katero vsi udeleženci večkrat dnevno, predvsem pa sprotno sporočajo svoje proste posteljne kapacitete, število intenzivnih postelj ter umrle in odpuščene,” pojasnjuje način dela o prerazporeditvi postelj. Kot pravi, imajo dostop do aplikacije vsi, ki po vseh teh bolnišnicah zdravijo covid-19 paciente. S tem imajo na voljo tudi precej jasen prikaz prostih zmogljivosti v okolju okrog sebe. Premestitev med bolnišnicami običajno poteka po dogovoru med zdravnikoma iz ene in druge bolnišnice. Naloga Carotte pa je koordinacija in malo bolj strateško gledanje na vso ostalo problematiko.

Vodja covid oddelka splošne bolnišnice Ptuj Primož Horvat pravi, da so se v njihovi regiji, kot tudi v Ptujski bolnišnici prvemu valu v veliki meri izognili. “Prvi primer smo v bolnišnici potrdili šele septembra letos, po opravljenih preko 500 testiranjih. Kljub temu, da smo tako pozno dobili prvega bolnika, drugega vala nismo podcenjevali,” pravi Horvat. Pri tem se zahvali vodstvu bolnišnice Ptuj, ki jim je takoj po zaključku prvega vala znalo prisluhniti in omogočilo, da so drugi val pričakali pripravljeni v okviru svojih kadrovskih in prostorskih zmožnosti. “Z 10. oktobrom smo odprli covid oddelek, najprej z osem posteljami v prostorih kirurgije, ki smo ga čez noč napolnili s pacienti iz cele Slovenije, šele osmi bolnik je bil Ptujčan,”  pravi in pojasni, da so morali čez noč odpreti tudi intenzivno oddelek, ki sprva sploh ni bil predviden. “Na srečo smo bili na to dobro pripravljeni,” še obrazloži.

Trenutno razpolagajo s 40 posteljami za odrasle, ki so konstantno polne in z dvema posteljama za otroke, saj so uspešno zaključili tudi zdravljenje dveh otrok. Na Intenzivnem oddelku lahko trenutno zdravijo štiri bolnike, kapacitete pa bi bilo možno razširiti na šest do osem postelj v primeru dodatnega negovalnega kadra. Do včeraj so na navadnem oddelku za bolnike s covidom-19, obravnavali že 140 bolnikov, zaključenih je bilo 90 obravnav, od tega žal tudi 20 smrtnih primerov. Povprečna starost umrlega je bila 85 let, večinoma pa je šlo za bolnike s številnimi pridruženimi obolenji. Trenutno v intenzivnem oddelku za covidne bolnike obravnavajo štiri bolnike, dva sta zdravljenje že zaključila in ga nadaljujeta na navadnem covid oddelku. Veliko bolnikov so dnevno primorani premeščati na intenzivne oddelke drugih bolnišnic, včeraj so tako imeli tri bolnike, ki so jih premestili v Ljubljano.

Junija so z lastnimi sredstvi omogočili sivo cono, kjer lahko med čakanjem na izvid oskrbujejo paciente
“Junija letos smo z lastnimi sredstvi in s pomočjo Civilne zaščite, zunaj bolnišnice postavili sivo cono v obliki klimatiziranega in ogrevanega šotora, kjer lahko med čakanjem na izvid brisa oskrbimo do deset pacientov naenkrat,” še pravi in obrazloži, da je od oktobra šotor ves čas poln. Pritisk na šotor so nam pomagali sprostiti hitri testi, ki jih v naši bolnišnici uporabljamo že dober mesec. Po naših izkušnjah je to zelo dobra korelacija med pozitivnim hitrim testom in s PCR potrjenimi pozitivnimi pacienti.

Vladni govorec ob prihajajočem prazniku Sv. Martina opozarja na trenutno epidemiološko situacijo in naproša vse, da se tokrat poskusijo izogniti martinovanju, če je le možno, saj bomo tako tudi sami prispevali k boljši epidemiološki sliki in manjšemu številu bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Sara Rančigaj