fbpx

Koprski župan Popovič: “Če si Cerar ne premisli glede drugega tira, moramo to vlado čim prej zrušiti!”

Boris Popovič. (Foto: STA)

Občinski svetniki v Kopru so danes na izredni seji soglasno sprejeli deklaracijo, s katero izražajo nasprotovanje zloglasnemu zakonu o drugem tiru in podpirajo zahtevo za razpis referenduma, na katerem bi Slovenci odločali o usodi najdražjega slovenskega gospodarskega projekta po TEŠ 6, posredno pa tudi o usodi vlade Mira Cerarja. To je bržkone tudi glavni razlog, da so svetniki stranke SMC predlagali umik edine točke dnevnega reda izredne seje, ki so jo z 10. ure predstavili že na zgodnjih 8.30. Ker njihovi želji ni bilo ustreženo, so pri SMC sejo nato obstruirali. Kot poroča STA, so se Cerarjevi sklicevali na občinski statut, ki naj bi bil kršen, saj občini bojda ne nastaja neposredna škoda. Prav tako naj bi sprejetje takšne deklaracije presegalo pristojnosti občinskega sveta. Župan Boris Popovič, ki bo popoldne govoril še s Cerarjem in ga skušal prepričati, naj ne počne neumnosti, se s tem ne strinja.

Ni skrivnost, da v lokalnem odboru SMC podpirajo zakon o drugem tiru in poudarjajo, da je nad projektom zagotovljen ustrezen nadzor. Občinske svetnike SMC v Kopru je zmotil predvsem nagel sklic seje, na kateri je koprski župan Boris Popovič dal vedeti, da se vladi izjemno mudi s sprejetjem zakona, ki naj po njegovih besedah ne bi imel zelo škodljive posledice samo za koprsko občino, temveč za celotno Slovenijo. “Zakon je prišel od danes na jutri in narejen je bil tako, da smo imeli pet dni časa za dajanje pripomb,” je na seji opozoril Popovič.

Naj spomnimo. Opozicija gradnji drugega tira ne nasprotuje, a so predvsem v Slovenski demokratski stranki večkrat opozorili, da je predlagani zakon slabo pripravljen, saj je projekt občutno predrag, Slovenija pa nima pravice razmetavati z davkoplačevalskim denarjem. Prav tako v civilni iniciativi Vilija Kovačiča menijo, da bi projekt lahko izvajala slovenska podjetja in ne tuja, kakor je predlagal levi vladni trojček. Ni presenečenje, da ima podobno mnenje tudi koprski župan, ki glasno opozarja, da drugi tir uzakonja koruptivna tveganja.

Je podjetje 2TDK res potrebno? Popovič pravi, da ne
“Mislimo, da kot prvo to podjetje – 2TDK – ni potrebno. Kot drugo, ni potrebno, da je to podjetje v polovični lasti Slovenije in polovični lasti Madžarske,”
je opozoril Popovič, ki ga izredno motijo tudi dodatne obdavčitve Luke Koper in druge s tem povezane dajatve. “Luka bo morala plačevati letno vsaj deset do 19 milijonov evrov, vsako leto, 45 let, to pomeni vsaj 450 do 850 milijonov evrov. To pomeni, da bo Luka Koper vsaj pet milijonov evrov, če ne več, letno plačevala v žep Madžarski,” Popoviča povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Koprski župan sicer meni, da je načrt izgradnje samo enega dodatnega tira sporen, saj ob dokončanju že ne bo več zadostoval povečanemu pretovoru. Sam se tako zavzema za dvotirno progo, ki bi nadomestila obstoječo enotirno progo, ki je izjemno kritična z vidika požarne varnosti. Najbolj pa se zaplete pri denarju, saj Popovič, podobno kot opozicija, meni, da bi lahko drugi tir zgradili za 500 milijonov evrov, medtem ko bi nas v skladu z zakonom, ki ga je sprejel državni zbor, projekt že v izhodišču stal 3,5 do 4 milijarde evrov.

Vlado Mira Cerarja v resnici vodi stric iz ozadja – Metod Dragonja
Popovič je na seji sicer zatrdil, da njegov namen ni rušiti vlado Mira Cerarja, temveč ostaja optimist, da bo oblastnike srečala pamet in si bodo premislili. Popovič naj bi se še danes popoldne srečal s premierjem in mu med drugim svetoval, naj ne uboga stricev iz ozadja na čelu z Metodom Dragonjo. “Ta projekt mu je bil nastavljen, jaz sem o tem prepričan, zato grem danes to še enkrat povedati tudi njemu osebno,” je Popovič med vrsticami namignil, da je Cerar v resnici le lutka v rokah močnejših akterjev na slovenski levici.

Če pa si Cerar ne bo premislil, potem bo po besedah Popoviča “to vlado treba čim prej zrušiti”. Če se premier ne bo umaknil, namreč to za Popoviča pomeni, da podpira Metoda Dragonjo in da v resnici Dragonja vodi aktualno vlado.

Podpisi za referendum o drugem tiru se sicer zbirajo že od minulega petka, ko je začel teči 35-dnevni rok, v katerem morata Vili Kovačič in njegova civilna iniciativa zbrati 40 tisoč podpisov, kar je zakonsko določeno število za izvedbo referenduma.

L. S.