Koprski župan Popovič: “Če si Cerar ne premisli glede drugega tira, moramo to vlado čim prej zrušiti!”

Boris Popovič. (Foto: STA)

Občinski svetniki v Kopru so danes na izredni seji soglasno sprejeli deklaracijo, s katero izražajo nasprotovanje zloglasnemu zakonu o drugem tiru in podpirajo zahtevo za razpis referenduma, na katerem bi Slovenci odločali o usodi najdražjega slovenskega gospodarskega projekta po TEŠ 6, posredno pa tudi o usodi vlade Mira Cerarja. To je bržkone tudi glavni razlog, da so svetniki stranke SMC predlagali umik edine točke dnevnega reda izredne seje, ki so jo z 10. ure predstavili že na zgodnjih 8.30. Ker njihovi želji ni bilo ustreženo, so pri SMC sejo nato obstruirali. Kot poroča STA, so se Cerarjevi sklicevali na občinski statut, ki naj bi bil kršen, saj občini bojda ne nastaja neposredna škoda. Prav tako naj bi sprejetje takšne deklaracije presegalo pristojnosti občinskega sveta. Župan Boris Popovič, ki bo popoldne govoril še s Cerarjem in ga skušal prepričati, naj ne počne neumnosti, se s tem ne strinja.

Ni skrivnost, da v lokalnem odboru SMC podpirajo zakon o drugem tiru in poudarjajo, da je nad projektom zagotovljen ustrezen nadzor. Občinske svetnike SMC v Kopru je zmotil predvsem nagel sklic seje, na kateri je koprski župan Boris Popovič dal vedeti, da se vladi izjemno mudi s sprejetjem zakona, ki naj po njegovih besedah ne bi imel zelo škodljive posledice samo za koprsko občino, temveč za celotno Slovenijo. “Zakon je prišel od danes na jutri in narejen je bil tako, da smo imeli pet dni časa za dajanje pripomb,” je na seji opozoril Popovič.

Naj spomnimo. Opozicija gradnji drugega tira ne nasprotuje, a so predvsem v Slovenski demokratski stranki večkrat opozorili, da je predlagani zakon slabo pripravljen, saj je projekt občutno predrag, Slovenija pa nima pravice razmetavati z davkoplačevalskim denarjem. Prav tako v civilni iniciativi Vilija Kovačiča menijo, da bi projekt lahko izvajala slovenska podjetja in ne tuja, kakor je predlagal levi vladni trojček. Ni presenečenje, da ima podobno mnenje tudi koprski župan, ki glasno opozarja, da drugi tir uzakonja koruptivna tveganja.

Je podjetje 2TDK res potrebno? Popovič pravi, da ne
“Mislimo, da kot prvo to podjetje – 2TDK – ni potrebno. Kot drugo, ni potrebno, da je to podjetje v polovični lasti Slovenije in polovični lasti Madžarske,”
je opozoril Popovič, ki ga izredno motijo tudi dodatne obdavčitve Luke Koper in druge s tem povezane dajatve. “Luka bo morala plačevati letno vsaj deset do 19 milijonov evrov, vsako leto, 45 let, to pomeni vsaj 450 do 850 milijonov evrov. To pomeni, da bo Luka Koper vsaj pet milijonov evrov, če ne več, letno plačevala v žep Madžarski,” Popoviča povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Koprski župan sicer meni, da je načrt izgradnje samo enega dodatnega tira sporen, saj ob dokončanju že ne bo več zadostoval povečanemu pretovoru. Sam se tako zavzema za dvotirno progo, ki bi nadomestila obstoječo enotirno progo, ki je izjemno kritična z vidika požarne varnosti. Najbolj pa se zaplete pri denarju, saj Popovič, podobno kot opozicija, meni, da bi lahko drugi tir zgradili za 500 milijonov evrov, medtem ko bi nas v skladu z zakonom, ki ga je sprejel državni zbor, projekt že v izhodišču stal 3,5 do 4 milijarde evrov.

Vlado Mira Cerarja v resnici vodi stric iz ozadja – Metod Dragonja
Popovič je na seji sicer zatrdil, da njegov namen ni rušiti vlado Mira Cerarja, temveč ostaja optimist, da bo oblastnike srečala pamet in si bodo premislili. Popovič naj bi se še danes popoldne srečal s premierjem in mu med drugim svetoval, naj ne uboga stricev iz ozadja na čelu z Metodom Dragonjo. “Ta projekt mu je bil nastavljen, jaz sem o tem prepričan, zato grem danes to še enkrat povedati tudi njemu osebno,” je Popovič med vrsticami namignil, da je Cerar v resnici le lutka v rokah močnejših akterjev na slovenski levici.

Če pa si Cerar ne bo premislil, potem bo po besedah Popoviča “to vlado treba čim prej zrušiti”. Če se premier ne bo umaknil, namreč to za Popoviča pomeni, da podpira Metoda Dragonjo in da v resnici Dragonja vodi aktualno vlado.

Podpisi za referendum o drugem tiru se sicer zbirajo že od minulega petka, ko je začel teči 35-dnevni rok, v katerem morata Vili Kovačič in njegova civilna iniciativa zbrati 40 tisoč podpisov, kar je zakonsko določeno število za izvedbo referenduma.

L. S.

 • sprehajalec

  Popo ruši Cerarja. Da še to zgodbo vidimo. Pa vstala primorska pa to…

  • stajerc5

   Saj ni cudno, da nimamo kaksnih humoristicnih cajteng. Tile rdeci, so z medsebojnim prerivanjem za ostanke svinjskega futra, boljsi od vsake Pavlihe!!! Se Jezeka cujem iz “one” strani, kako se debelo rezi!

   • Wizeman

    Nobenih rdečih ni videt v tem prerivanju. Vse je črno, no vmes je malo sivine….

  • karpelec

   Končno nekaj državotvornega od njega.

 • TOML

  Všeč mi je, ko se komunisti klofajo med sabo.
  A zakaj se med sabo?
  Ja madona, pogačo si režejo.
  Ampak ne bo nič!
  Drugi tir se bo delal po volitvah z desno vlado in pol ceneje, kot z rdečimi lopovi.
  Komunistom povem, da bo odločal Janez. HA!

  • Slovenka

   ”Drugi tir se bo delal po volitvah z desno vlado in pol ceneje, kot z rdečimi lopovi.
   Komunistom povem, da bo odločal Janez. HA!”

   Upam, da bo tvoja besed meso postala.

  • RATATA

   Janez je tvitnil: “Prebudimo Slovenijo!”
   Naj gre že enkrat zares in na široko matr no!

  • Wizeman

   Kje pa ti vidiš komuniste? Komunisti so žal izumrli. Kakšen komunist pa je janez? Navaden komunajzerček….. In takih je v tej vladi cel kup…..

 • garfi

  DOVOLJ SO NAS JUGOKOMUNAJZARJI FARBALI IN KRADLI
  ZBIRAJO SE PODPISI NA UPRAVNIH ENOTAH ZA REFERENDUM !!!

 • 5-RA

  A kdo ve ali je na Mačkovi možno oddati glas?

 • princeska

  Prasec pri koritu tudi druge prasce požre.

 • Olga

  Bravo Popovič! Podpiram vse, ki so proti roparski marionetni vladi in s krivosodjem uničujejo Slovenijo!

 • črnaovca

  Popovića so zabrisali iz Luke in sedaj bo v svoji maniri nagajal kolikor bo lahko, gumpci ne cedo da je promet v kafičih odvisen od denarja ki ga ima raja

 • PikaPolonica

  Cerarjevi ne smejo zasaditi lopate. Ukinit 2TDK.

 • antimur

  Popovič ima popolnoma prav. Kdor je danes spremljal vprašanja poslancev Cerarju, se je lahko zgrozil, kakšno nedoraslo in omejeno tele vodi slovensko vlado. Sicer so pa v vladi tako sami nesposobneži in omejenci, tako, da je človeka strah, kdaj se bo zgodila katastrofa. Da drvimo proti prepadu, pa ogromno pripomore levaška politika s Kučanom in bando ter njeni podrepniški poslanci, ki ne počnejo drugega kot nasprotujejo SDS in minirajo dobre ideje, ki jih ponuja ta stranka.

  • KIKI

   Tovariš Židan si je naredil z državnim denarjem firmo ” Gozdovi šumijo domači”,
   Dragonja & F21 bi se vozila za nekaj milijard družbenega denarja z vlakci po 2TDK,,
   (Cerar je že naredil izpit za “mašinfirerja”), iz bankomata NLB letijo miljončki kar vsak
   dan na neznane “post kastle” v davčnih oazah, eni so se prisesali na provizije zloglasnih
   protimigrantski tehničnih ovir, pa priomočkov za policijsko reperesijo in nobel vozni park,
   drugi čakajo na Magno s.p. iz ozadja, tretji bi se pa kar tako iz navade mastili z našim
   denarjem!
   Proračun je tako vedno izpraznjen še preden je sprejet, saj so barabe v lopovščinah pravi
   rokohitrci (Janković d.o.o, ), pa razni Rusopribočniki, pa društva za obujanje spomina na spomine in čudovite kulturne predstave in filmi brez kulture in ….in…in ..Bog nas obvaruj, kaj
   vse se najde v tem žaklju brez “podna” !!!

 • totex39

  Naročilo foruma 21. in murgelskega klana je bilo, da je zakon o drugem tiru potrebno takoj sprejeti, v kolikor do tega ne pride mora vlada odstopiti. To pa je že znana komunistična zahtevana parola.

  • Wizeman

   Lažeš. Zakon o drugem tiru ne sme biti sprejet, ampak, tega se niste spomnili vi S(D)S-ovci, , ampak to govori Damjan že ves cajt, referenduma se je spomnila pa Združena levica.

   • goldhorn

    ZL nima nič z referendumom, pripravljajo pa svoj predlog zakona.

 • garfi

  Spoštovani,
  Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v petek, 19. maja 2017, začela zbirati 40.000 podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru.
  Slovenska demokratska stranka sprejetega zakona NE podpira, zato bomo pri zbiranju podpisov aktivno pomagali civilni iniciativi in vsem, ki zakonu nasprotujejo.
  Pomembno je, da potrebne podpise zberemo v čim krajšem možnem času in s tem jasno pokažemo, da takšnega zakona ne podpiramo.
  Podpisane obrazce prosimo pošljite na naslov GT SDS, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana.
  Svoj podpis lahko oddate tudi na portalu e-uprava.
  http://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3125
  Za vse dodatne informacije ali vprašanja se lahko obrnete na Glavno tajništvo SDS – koordinatorka zbiranja podpisov je Darja Bučar (01/43-45-446) ali [email protected]). Od naše aktivnosti bo odvisen rezultat zbiranja in kasneje udeležbe na referendumu, zato se moramo res potruditi. Obenem je lahko to že del predvolilne kampanje, zato je zaželeno, da so na stojnicah, kadar je to mogoče, tudi kandidati za volitve v DZ. To je dober način za vzpostavitev stika z volilci.

  • samsara

   Bo SDS zbirala glasove pred občinskimi stavbami in s tem olajšala oddajo glasovalcem?
   Bo to počel kdo drugi?
   PS
   No pa si odgovoril, z naknadno dopolnitvijo gornjega teksta.

  • goldhorn

   Jutri grem na UE. Bi bilo pa dobro, da se organizira stojnice pred UE, da ne bo treba obrazcev pošiljat po pošti.

 • samsara

  “…in poudarjajo, da je nad projektom zagotovljen ustrezen nadzor.” (občinski svetniki namreč)

  Brez dvoma je vzpostavljen ustrezen nadzor nad projektom, saj se je zanj (za ‘nadzor nad stroški’) na ne tako oddaljenem zasedanju Foruma 21 zavzemal sam prevzvičeni ljubljein vodja, veletovariš milan kučan, največji med največjimi, prvi med enakimi, najdemokratičnejši med demokratičnimi…

  Pa tudi nekdanji nasprotnik tega projekta, cincarjev ministrant Gašperšič (ob njegovem ‘ufoteljenju’), se na vse kriplje in kremplje trudi za izvedbo projekta, kar je očiten znak, da gre za ‘svinjarijo’. Pomnite, vsaka svinjarija, pa že ni kaznivo dejanje, to tudi tov. Mirko dobro ve.

 • Janez

  Do kdaj?
  Je podpisovanje “Vilijevega” referenduma? Podpišem – z obema rokama Lr. Janez KOMENDA

  • domovina mili dom

   Od petka 19.5. 30 dni. Uradno greš na upravno enoto . Dovolj je ena roka. Ampak od vsakega žlahtnika.

 • Janez

  Opozoril !
  Bi tudi,
  Da se tudi v teh letih, mesecih
  t.i. ex KP, ZK t.i. “nejavna a nedvomno politična in aktivna gnezda”
  polnijo – z novim ljudmi
  – v glavnem so to ex KP, ZK SD, DESUS
  – NOVI PENZIONISTI-SISTEMČIKI ALI
  ” BOLJ ZAVZETO OPREDELJENNI PODPORNIKI TEH STRANK !
  Iz teh
  “GNEZD” – zagotovo vplivajjo na svoje SD, DESUS ITD. STRANKE !
  Veliko
  Vpliva teh “gnezd” pa tudi ?
  NI. !
  JAVNO IN PRAVNO KOREKTNEGA. Slo domolubi bodimo pozorni ! L.r. Janez KOMENDA

 • domovina mili dom

  Ej Popo a nisi ti navijal za to vlado? Požrite kar ste volili.

  • tohuvabohu

   Popo je tudi svojega denarja vreden. Ampak včasih ima prav!

 • PikaPolonica

  Dejstvo je, da iz dreka tortice ne moreš naredit. To vlado obvezno zrušit. Državljani si želimo 2 tir, vendar prvi pogoj je transparentnost in strokovnost… ta vlada nam tega ne nudi.

 • Aton

  Saj Cerar ne misli resno graditi drugega tira in ne bi dal denarja za kaj takega. Denar bi raje porabil za strokovna mnenja. On pa bi rad zasadil slavnostno lopato za par glasov na volitvah.

 • xtc

  Popoviča ne maram ;žal pa je povedal kup resnic:

  • tohuvabohu

   Popo pravi: “Če si Cerar ne premisli glede drugega tira, moramo to vlado čim prej zrušiti!”.
   Jaz pa pravim, da je to vlado treba zrušiti v vsakem primeru. Že včeraj je bilo pozno.

 • Nata

  Dragonja? Ja hudir, no! To je mož za vse čase, povsodi prisoten nabiralec denarja za svoje!
  Tudi jaz mislim, da je P. vseh muh poln, pa mu vseeno verjamem.
  Tako delajo z nami in našim denarjem, ker se pustimo!
  Do kdaj še Slovenci- nke ?

 • VERZIFIKATOR

  Mira Železnik Tiršek

  OSTRŽKOV DRUGI TIR

  Na vse pomislil, glej, sem že doslej,
  pa vendar, kot zdaj vidim, ne na vse,
  saj zdaj ves forum od zamisli vre,
  poraja vrsta novih se idej.

  Z Ostržkom kaj da se bo dogodilo,
  predvidel zdavnaj bil je že Collodi,
  da frkolin, ki sam po svetu blodi,
  konča obešen sam na rogovilo.

  Lisjak in maček stokrat pretentata
  Ostržka, kratkovidno malo lutko,
  ravnata z njo kot bi z zaklano putko,
  saj vendar prekaljena to sta tata.

  Cekinov da Ostržek bo zakôpal
  sposojenih v namensko levo jamo,
  to zgodbo iz Collodija poznamo,
  potem ga maček spretno bo oropal.

  A glej, pozabil sem na en scenarij,
  železna proga da ima dva tira,
  in kdor po njej navzgor si pot utira,
  računa naj na vsak imaginarij.

  Ob gradnji tira drugega seveda
  rodi scenarij se rezervni takšen,
  da kos lesa neuporaben kakšen
  zavrže na zemljišče se soseda.

  Ob forumski pohlepnežev nervozi
  lesena majhna zlahka se ovira
  premakne tudi na sredino tira,
  Ostržka lutko hitri vlak povozi.

  Ob tiru majhna naredi se gneča,
  maček kot izvedenec za proge
  zapiše v poročilo, da uboge
  je lutke delovna bila nesreča.

 • tohuvabohu

  Je pa fino, da je Fogl zabredel v debato o Tompsonu (saj o drugem tiru ne bi znal muksniti). Kakšen blažen mir je tukaj, hehehe. Nova poskrbi za svoje zveste komentatorje!

 • Zgornji

  PA KRADEJO , PA KRADEJO, PA KRADEJO , PA KRADEJO , …. PA VEČNO NAM BODO KRADLI , NIKOLI NEBODO NEHALI, KER SO SE PREVEČ ŽE POKVARILI , SAMO ŠE SLABŠE BO, VSE DOKLER … REŠITEV ZATOREJ NEBO PRIJETNA … ŽAL NE …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!