fbpx

[VIDEO] Korak v pravo smer: Vlada prepoveduje javne prireditve, Šarec bo sklical Svet za nacionalno varnost

Foto: STA

V Sloveniji je potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Sklican bo Svet za nacionalno varnost, so na novinarski konferenci povedali pristojni.

Vlada je pričela, sicer pozno, reševati krizo, ki jo je povzročil novi koronavirus. Že v četrtek in petek ter v naslednjem tednu bodo tudi s pomočjo Slovenske vojske po Sloveniji dostavili 36 kontejnerjev za potrebe zdravstvenih ustanov. Do sedaj so jih dostavili že v UKC Ljubljana ter UKC Maribor.

Ker je v Sloveniji potrjenih že 12 okužb s COVID-19, stopnja tveganja prenosa pa se povečuje, bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost.

Foto: epa

Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev, poroča STA.

Posebne omejitve pa bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom.

NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je na Twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.

Na novi koronavirus so v Sloveniji doslej testirali 785 ljudi. V vseh 12 primerih okužb gre po podatkih epidemiologov za uvoz virusa v državo, torej so se okužili v tujini ali pa v tesnem stiku z nekom, ki je potoval. Pretežno so potovali po Italiji. Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Repar Bornškova.

Rok Krajnc