Kordiš se je podal na pot kapitalizma s prodajo majic, pri tem pa krši zakonodajo

Poslanec radikalne levice Miha Kordiš bi kapitaliste z bajoneti "steral" v morje, sedaj pa se je podal na pot kapitalizma s prodajo majic. (Foto: STA)

“Poslanec Levice Miha Kordiš s prodajo puloverjev z mojo podobo krši slovensko zakonodajo,” je zatrdil ddr. Rok Snežič po tem, ko se je Kordiš na Snežičevo provokacijo odzval z napovedjo prodaje prave modne kolekcije. Poslanec po mnenju doktorja prava in davčne zakonodaje krši 233. člen Kazenskega zakonika, saj je Snežič svoje ime registriral kot blagovno znamko. Če bi bil spoznan za krivega, je za to kaznivo dejanje zagrožena kazen do treh let zapora. Snežič še sporoča, da je kot davčni svetovalec ob zaznavi davčne kršitve, to dolžan tudi prijaviti. 

Čeprav je premier Janez Janša že večkrat javno povedal, da ddr. Rok Snežič ni njegov osebni davčni svetovalec, mu leva opozicija vsakič znova obeša to oznako, ob tem pa namiguje na domnevne sporne posle Snežiča, čeprav je že večkrat poudaril, da je vse legalno in zakonito ter da se ne boji nobenih prihajajočih sodnih postopkov zaradi svojega poslovanja. Na Snežiča se spravlja predvsem portal Necenzurirano, ki je nazadnje pred štirimi dnevi pisal tudi o tem, da je Snežič želel obračunati s poslanci opozicije, ki so ga spraševali o domnevno spornem financiranju stranke SDS. “Člani preiskovalne komisije državnega zbora že tri leta iščejo odgovore na vprašanja o domnevno nezakonitem financiranju stranke SDS in njenih medijev. Od Roka Snežiča jih danes niso dobili,” so med drugim zapisali in dodali, da so bili priča farsi, saj je Snežič “najprej obračunal s poslancem Levice Miho Kordišem, s katerim je bil v sodnem sporu. Na komisijo je namreč prišel z masko in v majici, na kateri se je norčeval iz Kordiša“.

Kordiš se je podal na pot kapitalizma
Poslanec Levice Kordiš je v državnem zboru Snežiča že v preteklosti večkrat označil za kriminalca in goljufa, ki se posmehuje pravni državi. V času protestov proti sedanji vladi pa je celo paradiral s transparentom, ki je nosil Snežičevo sliko in precej vulgaren zapis na njegov račun. Davčni strokovnjak mu je ravno zaradi tega transparenta vrnil udarec, ko se je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo o domnevnem pranju denarja v NKBM in domnevnem nezakonitem financiranju SDS, pojavil z majico in zaščitno masko s podobo Kordiša, ki je – vsaj okajen – obležal še v času svojih študentskih dni. Kordiš se je po provokaciji Snežiča odločil, da bo prodajal majice s svojo podobo in puloverje s podobo Snežiča, za 30 evrov. Zaslužek naj bi šel po Kordiševih besedah za žrtve nasilja SDS in njihove sodne stroške pri Pravni mreži za varstvo demokracije.

Foto: Facebook

Znamka ddr. Rok Snežič je zaščitena
Ali se bo moral Kordiš zaradi prodaje puloverjev s Snežičevo podobo zagovarjati na sodišču, se sprašujejo na portalu Prava.si, kjer so danes že objavili Snežičevo sporočilo. Novinar Luka Perš je izpostavil, da je znamka ddr. Rok Snežič zaščitena in se je ne sme uporabljati brez dovoljenja Roka Snežiča. Snežič je lani poleti svoje ime zaščitil kot blagovno znamko, kar je razvidno tudi iz spodnje odločbe ministrstva za gospodarstvo. Kordiš tega očitno ni vedel ali pa je dejstvo enostavno ignoriral. V preteklosti je Snežič  že vložil tožbo proti Kordišu, a se je poslanec Levice skliceval na poslansko imuniteto. Snežič tokrat sporoča, da se Kordiš ne bo moral sklicevati na poslansko imuniteto. Zaradi nedovoljene uporabe slike bi Kordič lahko odgovarjal po 233. členu Kazenskega zakonika, zaradi neupravičene uporabe tuje oznake ali modela.

Snežič je Kordiša prijavil Fursu
Snežič je poslancu Levice tudi sporočil, da ga je bil dolžan prijaviti Finančni upravi Republike Slovenije (FURS), in sicer zaradi delo na črno, “saj je kot davčni svetovalec dolžan podati prijavo, ko zazna davčno kršitev.” Kordiš po mnenju davčnega strokovnjaka opravlja pridobitveno gospodarsko dejavnost brez registracije dejavnosti. Kar lahko pomeni tudi utajo davka od prodanih artiklov, davka od dobička in davka na dodano vrednost. Ali lahko pričakujemo, da bo imel Kordiš zaradi te prijave težave s FURS-om?

Sara Bertoncelj