Koronavirus nikakor ni gripa – lahko je do stokrat smrtonosnejši!

Foto: epa

Po več kot 400 odkritih okužbah v Italiji in že dvanajst mrtvih, kjer se je zgodil največji izbruh koronavirusa izven Kitajske in po nekaj odkritih okužbah v Avstriji in na Hrvaškem, smo jo v Sloveniji doslej odnesli srečno. Primera potrjene okužbe doslej še ni bilo. Države poskušajo od začetka epidemije tudi z drastičnimi ukrepi preprečiti širjenje obolenja, ker so posledice teh ukrepov veliko cenejše od posledic razširitve bolezni, ki bi pomenile preobremenitev celo najboljših zdravstvenih sistemom in cele kupe mrtvih. Virus so doslej odkrili na vseh kontinentih (z izjemo Antarktike). Po informacijah iz Kitajske se zdi, da je širjenje okužbe z drastičnimi ukrepi mogoče omejiti.

Med državami, iz katerih v Slovenijo mimo mejnih prehodov iz Hrvaške prihajajo množice migrantov, je največ okužb odkritih v Iranu, prve pa so odkrili tudi v Pakistanu.

To nikakor ni gripa
Čeprav v Sloveniji ni primerov okužb, so v številnih bolnišnicah prepovedali obiske, odpovedana so posamezna predavanja na univerzah, predvsem mednarodne športne prireditve odpadajo. Le vprašanje časa je, kdaj bo odkrit prvi primer tudi pri nas. Proti Kitajski so sosednje države, ko se je pokazalo, da gre za hudo virusno obolenje, zaprle meje. Meje s celinsko Kitajsko je po ostrih protestih zdravstvenih delavcev zaprl celo Hongkong. Relativno naglo se je ustavil letalski promet iz vsega sveta proti Kitajski. Ob hudem izbruhu bolezni v Italiji so prve letalske družbe začele že odpovedovati polete tudi v Milano in sicer proti sosednji državi.

Na posnetku je Italijanski veleposlanik Carlo Campanile, ki je poslancem v odboru za zdravje ta teden pojasnjeval dogajanje v Italiji:

Veleposlanik Italijanske republike Carlo Campanile (na desni) na seji odbora za zdravje. (Foto: DZ)

Zgodbe o tem, da je koronavirus podobno nevaren kot gripa, kar so pri nas nekaj časa širili po spletnih omrežjih, so dramatična podcenjevanja. Po doslej dostopnih podatkih je koronavirus bolj kužen od gripe, vsi načini prenosa še niso povsem jasni, v bolnišnici konča okoli desetkrat več obolelih, smrtnost pa je lahko tudi stokrat višja kot pri gripi. To je razlog za dramatične karantenske in podobne ukrepe držav. Praktično ti podatki pomenijo, da bi lahko bilo v Sloveniji, če epidemije ne bo ustavljena, namesto 160 mrtvih, čemur smo bili priča pri gripi, v najbolj skrajnem primeru, če bi zbolela večina populacije, tudi nekaj deset tisoč mrtvih, zdravstveni sistem pa bi zaradi množic okuženih, ki bi potrebovali nujno pomoč, verjetno razpadel.

Med žrtvami na Kitajskem so bili tudi zdravstveni delavci, zato je logično, da je bilo v zdravstvenem sistemu pri nas precej nervoze, ko so politiki govorili, da je vse pripravljeno, zaščitnih sredstev za zdravnike, ki bi morali delati z okuženimi, pa v začetku tedna ni bilo. Niti na Primorskem. Ali pa, denimo, navodil za zobozdravnike, ki na Primorskem skrbijo tudi za ljudi iz delov Italije, kjer je okužba zelo razširjena.

Za kakšne ukrepe na meji ste, lahko odgovorite v anketi:

 

Kako bi država morala ravnati ob nevarnost koronavirusa?
 • Zelo ostro, uvesti strog zdravstveni nadzor na mejah, vse iz nevarnih območij v karanteno, onemogočiti vse nezakonite prehode meje (82%, 64 Votes)
 • Ostro, uvesti nadzor na vseh mejah, a brez karantene za tiste, ki prihajajo iz nevarnih območij in onemogočanja ilegalnih migracij (10%, 8 Votes)
 • Nobenih reakcij, ker okužbe ni mogoče ustaviti in so vsi ukrepi izguba časa in nepotrebna panika (4%, 3 Votes)
 • Blago, brez dodatnih ukrepov, država se bo koordinirala ali kaj omejevati na mejah proti sosednjim državam, da ne bi bilo škode za gospodarstvo (3%, 2 Votes)
 • Srednje, uvesti poseben nadzor na meji proti Italiji, vse ostalo ostane nespremenjeno (1%, 1 Votes)

Total Voters: 78

 

Po doslej dostopnih podatkih se zdi se, da je smrtnost posebej visoka pri starejših ljudeh in bolnih, a ne umirajo le starejši.

Kako se je po vaši oceni na nevarnost odzvala naša vlada v odstopu, lahko odgovorite v anketi:

 

Kakšen je bil po vaši oceni odziv vladajočih politikov na epidemijo koronavirusa?
 • Nezadosten (91%, 106 Votes)
 • Zadosten (5%, 6 Votes)
 • Dober (2%, 2 Votes)
 • Odličen (1%, 1 Votes)
 • Prav dober (1%, 1 Votes)

Total Voters: 116

 

Cepivo najbrž čez kakšno leto
Zdravila za zdaj ni. Raziskovalci delajo na cepivih, po ocenah v ZDA pa bo trajalo vsaj leto dni, da bo uporabno cepivo tudi dostopno.

Za izogibanje bolezni so nasveti po svetu večinoma takšni:

 • izognite se tistim, ki so bolni
 • izogibajte se dotikanju oči, nosu in ust
 • temeljito si umivajte roke z milom in vodo

Zadnja grafika širjenja virusa, ki jo dnevno objavlja svetovna zdravstvena organizacija, je takšna (uradni podatki nikakor niso popolni):

Peter Jančič, Spletni časopis