Vse več okužb s korona virusom na divjih zabavah na Hrvaškem – Bo avgusta vstop dovoljen samo še cepljenim?

Foto: Zajetje zaslona

Poletje je čas brez skrbi, sploh za mlade, ki se po koncu šole radi zberejo na kakšnem festivalu ali zabavi. A glede na to, da epidemije v resnici še ni konec, se kaj hitro lahko zgodi, da se brezskrbne počitnice končajo z okužbo. To se v teh dneh dogaja tudi na Hrvaškem – udeleženci zabav so se okužili na znani party plaži v Zrćah na otoku Pagu, o okužbah z novim koronavirusom pa poročajo tudi iz Poreča. Zato na hrvaški obali že napovedujejo še strožje ukrepe, ki pa tudi niso nujno zagotovilo, da do prenosa okužbe ne bo prišlo. Za vstop na party plažo v Zrćah je bil namreč zahtevan pogoj PCT, a je virus vseeno vdrl na zabavo. Avstrijski mediji namreč poročajo, da se je na “avstrijski zabavi” okužilo 11 mladih. Tam se sicer vsakodnevno zabavajo tudi mladi Slovenci. Najbolj pomembna je vsekakor previdnost in razmislek, kje je varno okolje za naše otroke, pa tudi za nas.

Po poročanju tujih medijev je v tej sezoni, med epidemijo koronavirusa, Hrvaška postala ena najbolj priljubljenih počitniških destinacij in doslej naj bi ji šlo precej bolje kot konkurenci. A očitno je, ravno zaradi navala, Hrvaška tudi idealna destinacija za tiste, ki bi se radi domov vrnili z virusom. Sploh mladi, ki se nepremišljeno zbirajo na krajih kot so Zrće – avstrijski mediji pišejo, da se je po žuranju na festivalu Austria goes Zrće okuženih v svojo državo vrnilo vsaj enajst udeležencev. Na festival so menda vsi prišli potrjeno negativni. Glede na to, da je festival trajal ves teden, udeležencev pa je bilo več sto, bi se lahko končalo še precej slabše. Trenutno sicer poteka poizvedovanje, s kom vse so bili okuženi – ki sicer niso potovali skupaj, v kontaktu.

Prav tako so avstrijski mediji že pred dvema tednoma poročali, da so se na Hrvaškem okužili tudi dijaki, ki so bili v Poreču na maturantskem izletu. Na polotoku Lanterna je potekal dogodek X-Jam, ki je bil odprt le za maturante, obenem pa so veljali tudi strogi protikoronski ukrepi. A okužbi se očitno vseeno ni dalo izogniti, organizator dogodka je avstrijski tiskovni agenciji sporočil, da so po vrnitvi v Avstrijo našteli 65 pozitivnih testov. Naj sami zabavi naj bi opravili preko 30 tisoč testov, pozitivna sta bila le dva in bila tudi nemudoma odpravljena v karanteno. X-Jam obžaluje, da so se okužbe zgodile kljub celovitemu konceptu preprečevanja.

Če bi testi, opravljeni pred potovanjem, pokazali pozitiven rezultat za oba udeleženca, bi bili izključeni s potovanja,” so pojasnili.  Na žurerski plaži na Pagu nameravajo sprejeti strožje ukrepe, ki bodo turistom omogočili varnejši preostanek poletne sezone. Že do sedaj je veljal pogoj PCT, po novem pa naj bi uvedli testiranje pred vsakim vstopom v objekte, razmišljajo tudi o tem, da bi vstop dovolili le polno cepljenim osebam. V Zrćah imajo sicer 400 zaposlenih, ki pa so že vsi cepljeni z vsemi odmerki.  Z vse več okužbami je preostanek poletne sezone na Hrvaškem postavljen pod vprašaj – vsaj kar se tiče zabav in množičnega zbiranja. Festival Hideout, ki se ga je vsako leto udeležilo veliko angleških turistov, so tako že odpovedali. “Kmalu načrtujemo uvedbo ukrepa, s katerim bodo lahko v Zrće vstopali samo cepljeni gostje,” je po poročanju portala 24ur.com dejala organizatorka prireditev Josipa Žižić in kot primer navedla Grčijo, ki to pravilo ponekod že izvaja. “Končni cilj je Zrće ohraniti brez koronavirusa,” je poudarila.

Foto: Twitter

Tudi v drugih državah zaostrujejo ukrepe ali pa jih sploh ne sproščajo
Zaradi vse več okužb z različico delta, pa so se v nekaterih državah odločili, da prestavijo sprostitev protikoronskih ukrepov. Norveška vlada naj bi po poročanju STA novo odločitev glede protikoronskih ukrepov po novem sprejela sredi avgusta. “Menim, da bomo v celoti odprti to jesen, a za to se mora cepiti več ljudi,” je ob tem poudarila norveška premierka Erna Solberg. “Pandemija še ni končana,” je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sodržavljane posvaril norveški minister za zdravje Bent Hoie in jim sporočil, da za začetek avgusta načrtovane odprave skoraj vseh protikoronskih ukrepov še ne bo. Na Norveškem je sicer vsaj prvi odmerek cepiva proti covidu-19 doslej prejelo skoraj 80 odstotkov odraslih.

Na Nizozemskem so bili po odpravi večine protikoronskih ukrepov priča skokovitemu porastu okužb s koronavirusom, zato je nizozemska vlada 10. julija sprejela nove ukrepe in zelo omejila predvsem nočno življenje. Rezultat je, da so zabeležili opazen upad okužb – v zadnjih 24 urah potrdili 3513 novih okužb, kar je skoraj 500 manj kot dan prej. Se pa v nizozemskih bolnišnicah zaenkrat še vedno povečuje število covidnih bolnikov. Ker število okužb še naprej strmo narašča tudi na območju avstralskega Sydneya, so zaprtje javnega življenja tam podaljšali še za en mesec. V zadnjem dnevu so potrdili 177 novih okužb, povezanih z izbruhom v Sydneyju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tam bo policija tudi poostrila nadzor nad upoštevanjem pravil. “Ljudje morajo ves čas delati, kar je prav. Ne sprostite se,” je opozorila premierka Novega Južnega Walesa, Gladys Berejiklian.

Sara Bertoncelj