fbpx

Koroški deželni glavar Kaiser miri Slovence glede zapisa nemščine kot edinega deželnega jezika v osnutku deželne ustave

Foto: epa

S strani Petra Kaiserja, koroškega deželnega glavarja, je bilo mogoče včeraj zaznati pripravljenost na pogovore glede deželnega jezika v novem osnutku deželne ustave. Za avstrijsko tiskovno agencijo APA je Kaiser dejal, da se nadeja umiritve čustveno nabite razprave, ki ne upošteva dejstva, da bo slovenska narodna manjšina prvič vsebovana v deželni ustavi. 

Po prepričanju Kaiserja je govora samo o 5. členu, v katerem je v znak kompromisa z Ljudsko stranko nemščina opredeljena kot deželni in zakonodajni jezik, kar po njegovo iz pravnega vidika nima nobenih negativnih posledic za slovensko narodno manjšino. Le na tak način naj bi bilo mogoče predsednika Ljudske stranke Christiana Bengerja prepričati, da se strinja z zapisom slovenske narodne manjšine v 7. člen nove ustave.

Za potrditev je potrebna dvotretjinska večina
Kaiser poudarja, da se sicer ni nadejal takšnega kompromisa, a je le tega moral sprejeti, da bo lahko slovenska narodna skupnost zapisana v ustavo, saj je za potrditev ustave nujno potrebnih 24 glasov v deželnem zboru.

Peter Kaiser (Foto: STA)

Glede osnutka ustave sledi razprava na pristojnem odboru deželnega zbora in ustavnih pravnikov, saj je po besedah Kaiserja še vedno mogoče kaj popraviti. Avstrijska socialdemokratska stranka, iz katere prihaja Kaiser, nujno potrebuje podporo Ljudske stranke in Zelenih v deželnem zboru, da doseže dvotretjinsko večino, ki je potrebna za potrditev ustave.

Foto: STA

Slovenska narodna skupnost zaskrbljena
Koroški Slovenci in slovenski politični vrh so glede osnutka deželne ustave izrazili veliko zaskrbljenost in ogorčenost, saj bi bil kot deželni jezik opredeljen samo nemški, ne pa tudi slovenski. V prihajajočem tednu je mogoče pričakovati več srečanj, na katerem bodo skušali doseči kompromis.

N. Ž., STA