Kot mu je v navadi, urednik Tepina ponovno zapisuje pristranske toksične spine svojih virov

Odgovorni urednik 24ur Jure Tepina (Foto: Facebook)

Policija ne razpolaga s konkretnimi dokazi, da bi bili osumljenci vnaprej obveščeni, čeprav so lahko pričakovali izvedbo policijskih postopkov, glede na javno znane informacije o preiskavi, so sporočili, medtem pa portal 24ur.com neuradno poroča o tem, da tožilstvo preverja ravnanje vodje NPU Petre Grah Lazar, v preiskavi zoper Roka Snežiča. Osrednji mediji so sicer že pred časom namigovali, da bi lahko Grah Lazarjeva obvestila Snežiča o hišni preiskavi, da bi se je slednji lahko izognil. O vsem tem zelo rad piše Jure Tepina, za katerega je bilo že povedano, da s svojim urednikovanjem deluje predvsem v korist globoke države. Zanj torej ni pomembna resnica, pomembno je le to, kako lahko zgodbo obrne proti aktualni vladi.

Na navedbe v osrednjih medijih, da naj bi bili osumljenci vnaprej obveščeni o hišnih preiskavah, se je že v začetku marca odzvala Policija. Sporočili so, da vršilka dolžnosti direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar z Rokom Snežičem ni v stiku, z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja.

Predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete na Generalni policijski upravi Drago Menegalija je zapisal, da sta Grah Lazarjeva in Snežič zgolj znanca iz mladosti, saj sta približno enake starosti in oba prihajata iz Maribora. Portal 24ur.com seveda ni pozabil omeniti, da se postavlja vprašanje, kakšno vlogo je imel Snežič pri tem, da je predsednik vlade Janez Janša osebno opravil razgovor z Lazarjevo in jo postavil na direktorsko mesto NPU, po tem, ko so razrešili Darka Muženiča. In prav tu v resnici tiči razlog, da se s Snežičem in Grah Lazarjevo v taki meri sploh ukvarjajo. Na Policiji so še pojasnili, da se je Petra Grah Lazar prav zaradi medijskih očitkov glede poznanstva z Rokom Snežičem sama predhodno izločila, iz razlogov, da ji nihče ne bi mogel očitati vpliva na predkazenski postopek, uhajanja informacij ali drugih neutemeljenih očitkov, ki se pojavljajo v javnosti.

Nov toksični spin Tepine
Portal 24ur.com danes poroča, da po njihovih neuradnih informacijah, Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb, s posebnimi pooblastili na Specializiranem državnem tožilstvu, preverja ravnanje vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petre Grah Lazar, glede hišnih preiskav pri Roku Snežiču. Na tožilstvu naj bi preverjali, če je bil Snežič obveščen o tem, da bo imel hišne preiskave. Kriminalisti NPU, ki so opravili 28 hišnih preiskav, ga prejšnji mesec namreč niso našli na nobenem naslovu. V spornih poslih, ki so jih preiskovali kriminalisti NPU, naj bi bil glavni organizator prav Snežič, ki pa naj bi bil po poročanju osrednjih medijev v prijateljskih odnosih z Grah Lazarjevo – iz tega razloga so se pojavili “namigi” da naj bi bil Snežič vnaprej obveščen o preiskavi, da bi se te lahko pravočasno izognil. “Pa vendar, zakaj bi se izločila iz preiskave zoper nekoga, ki je samo njen znanec iz mladosti, ker sta pač bila doma v istem mestu,” se je vprašal Jure Tepina na 24ur.com. Le zakaj, verjetno ravno zato, ker ji je dobro poznano ravnanje medijev v službi levice, ki se je lepo prikazal tudi v tem primeru. A žal se njihovemu načinu delovanja ne da izogniti v nobenem primeru. Če se ne bi izločila iz preiskave, bi bilo seveda vse narobe, sedaj pa je narobe ravno to, da se je izločila. V tej igri se ne da zmagati, ne glede na to, kako se človek obrne – razen če se obrne proti Janši.

Poročanje osrednjih medijev (Foto: Policija.si/Twitter)

Tepina je v začetku marca sicer pisal, da se je Grah Lazarjeva “morala” izločiti iz te kriminalistične preiskave – “vsaj na papirju. V praksi se očitno ni, saj je vedela, kdaj bodo hišne preiskave,” je še zapisal. A Petra Grah Lazar je že takrat pojasnila, da sta jo vodja preiskave in preiskovalec sicer seznanila, da se bodo hišne preiskave opravljale, vendar ne o tem, kje se bodo opravljale, kdo so osumljene osebe, kakor tudi ne o vsebini. O izvedbi hišnih preiskav seznanjena zgolj zaradi potrebe po večji prisotnosti kriminalistov, ki jih je bilo treba zagotoviti za nemoteno izvedbo operativnih ukrepov.

Tepina tako ne piše člankov, ampak zapisuje pristranske toksične spine svojih virov,” je bil do urednika 24ur Jureta Tepine že pred časom kritičen ekonomist in publicist Rado Pezdir in dodal, da je Tepina instrument v rokah dela kriminalistov in tožilcev, ki še kako dobro vedo, da so iz tega ali onega razloga dopustili, da ključne banksterske zgodbe niso preiskane in da epilogov ne bo. Se pa urednik več kot očitno zelo rad ukvarja z ustvarjanjem zgodb, z namenom posredno ali pa neposredno očrniti Janeza Janšo. Da je Tepina novinarsko prikrival milijardno pranje iranskega denarja v NLB pa največ pove o integriteti urednika portala 24 ur.

Sara Kovač