fbpx

Kot v Severni Koreji: Preberite si ta servilen in aboten intervju z Mirom Cerarjem v reviji Obrazi

Foto: STA

Premier Miro Cerar kljub popolnemu polomu te vlade še vedno daje intervjuje za javnost. A izključno v medijih, ki mu zastavljajo servilna vprašanja in ne silijo vanj z neprijetnimi temami. Cerar tako daje intervjuje za STA, RTV in zdaj tudi Večer, natančneje, za revijo Obrazi. Ob stanju v državi bi od novinarja pričakovali, da bo Cerarja vprašal kaj o stanju v zdravstvu, šolstvu, vojski ali o aferi NLB. 

Nič od tega se ni zgodilo. Režimski intervju se je začel v stilu negovanja dobrih odnosov z “ljubljenim” vodjo. “Gospod premier, ste zdravi? Dobro spite,” se je glasilo prvo vprašanje. Cerar, ki se malce bolj znajde odkar ima drage tuje svetovalce, je takoj iz sebe naredil žrtev, kar je tipična taktika ameriških in globalnih levičarjev (‘playing a victim card’). Naš ubogi premier je sicer zdrav in se dobro počuti, a pravi: “Res pa je, da spim nekoliko slabše, odkar sem v politiki.” Vidite, kaj smo naredili volivci ‘ubogemu’ Miru. On je šel v politiko “za narodov blagor”, zdaj pa revež ne more spati – zagotovo je kriva opozicija, ki ga ‘ovira’.

Nasmejani premier Miro Cerar. Foto: STA

Cerar je tako dober, da še v spanju rešuje probleme
Nato se je Cerar pohvalil, da službo veš čas nosi domov, saj je biti premier način življenja. Cerar je torej priznal, da je premierstvo njegov stil, življenjski slog in očitno ne najbolj odgovorna služba v državi. A ker naš premier ne jamra in išče rešitve, se mu kdaj pa kdaj zgodi, da jih rešuje tudi v snu. Služba, kot pravi Cerar, se mu večkrat “prikrade tudi v sanje. In tako še med spanjem premlevam kakšen problem.” Neverjetno. Običajni ljudje probleme običajno premlevamo pred spanjem ali po spanju, naš premier pa kar v trdnem spancu. Najbrž je tako edini, ki lahko v fazi spanca racionalno in zavestno usmerja svoje misli. V reševanje problemov, kakopak.

Naslednje vprašanje je bilo prav tako zelo pomembno za državo: “So vas kakšno jutro čakali na Gregorčičevi, ker ste zaspali?” Sledil je smeh. Premier je povedal, da ni nikoli zaspal, nato pa je šel spet v osebno propagando. Državljani smo lahko izvedeli, da premier dela do poznih ur in da ga budilka zanesljivo prebuja med šesto in sedmo zjutraj. Kljub temu, da ni še nikoli zaspal, pa je že večkrat zamudil, ker mora prevzeti nujne telefonske klice ali zadeve, ki ne morejo čakati. “Veste, moje delo je nepredvidljivo,” je za Obraze dejal Cerar. Nepredvidljivi dogodki, pravi premier, terjajo hitre odzive. Najbrž je zato potreboval dva tedna, da je reagiral po požaru v Kemisu! Zato je najbrž potreboval dve leti, da NI upošteval odločbe Ustavnega sodišča RS o financiranju zasebnih osnovnih šol. Zato je najbrž potreboval tri leta, da NI uredil zdravstvenega resorja. Cerar se odziva hitro, verjamejo pa mu očitno le člani vlade.

Naslednje vprašanje dvornega medija je bilo še bolj sugestivno in servilno. Cerarju so kar postregli s tem, kako je ves čas pod pritiski. A nadaljevanje vas bo “ganilo”. Novinar ga je vprašal, kako vzdržuje psihofizično kondicijo. Potem je Cerar, kot da nas to zanima, povedal, da se sprehaja, telovadi in teče. V zadnjem času je celo nekajkrat s sinom igral košarko in namizni tenis. Seveda pa ne pozabi dodati, da se rad sprosti ob dobri knjigi, filmu ali predstavi, predvsem pa v družbi svoje Mojce, otrok, sorodnikov in prijateljev.

Cerar doživlja toliko udarcev, celo z leve
Intervju se nadaljuje v klasični maniri polaganja besed v usta. Novinarka ga ne vpraša, ali prejema udarce, ampak kar postavi trditev, da udarce prejema in to tako z leve kot z desne. Odgovore Cerarja je treba v nadaljevanju razdelati vsakega posebej. Najprej je dejal, da ga udarci bolijo in celo jezijo. Težave pa ima z lažmi, ki jih po njegovem izrekajo tisti, ki so sami neetični. Na tej točki bi se bilo treba resno vprašati, če je Cerar še pri sebi. Minister Mramor je lagal o dodatkih za stalno pripravljenost, ministrica Maja Makovec Brenčič prav tako. Minister Klemenčič je izdal nezakonito poročilo KPK, kjer je navajal neresnice o vodji opozicije. Ministrica Milojka Kolar Celarc že dve leti laže o zdravstveni reformi. Minister Erjavec je lagal o izidu arbitraže, minister Židan o teranu, ministrica Katičeva o pritiskih na vojsko, minister Gašperšič je lagal o ceni drugega tira – nekajkrat. Cerar je lagal o dvojnem zaračunavanju potnih stroškov. O kom torej govori Cerar? O svoji vladi?

Miro Cerar. Foto: STA

Cerar v nadaljevanju pravi, da je šel v politiko zato, da bi spremenil politično mentaliteto. “Da bomo bolj kultivirani. Manj primitivni. Da bo manj kraje in laži, manj prepiranja in več sodelovanja,” pravi premier. Pa pojdimo kar po vrsti. SMC je ena najbolj izključujočih strank v zgodovini slovenskega parlamentarizma. Poslanci vladajoče stranke, ko ostanejo brez argumentov, primitivno napadajo opozicijske in koalicijske poslance. Nivo primitivizma še nikoli prej ni bil tako nizko. Za to dobro skrbi tudi veliki “inkvizitor” iz SMC, Milan Brglez, ki dopušča žaljive izpade svojih poslancev in blokira mnenja opozicije. Tisto o lažeh smo obdelali že v zgornjem odstavku, kar se pa tiče kraje, pa ta vlada prednjači. Več milijonske izgube javnih zdravstvenih zavodov, preplačila pri naročanju zdravstvenega materiala, izjemen posluh za lobistične mreže, zakrivanje pranja denarja v NLB s preiskovalno komisijo, ki jo vodi Jani Möderndorfer (?!), izdatno financiranje nevladnih organizacij, neracionalna poraba javnih sredstev pri projektu 2. tir, posebne davčne olajšave za podjetje Magna Steyr itd. Očitno bo kar držalo, da ko levičarji govorijo o drugih, opisujejo sebe. 

Cerar je nato soočen s podporo vladi, ki je katastrofalno nizka. V povsem PR-ovskem odgovoru premier pove, da bodo ljudje na koncu prepričani z dosežki te vlade. No, če bo to držalo, ne boste dobili niti enega glasu, toliko dosežkov namreč imate. Cerar pravi, da morajo ljudje začutiti, kako iskreno se trudijo zanje. Podlo. Zelo podlo. Ob vsem zgoraj naštetem Cerar ponavlja mantro iskrenost, etika, morala – in počne ravno obratno – korupcija, klientelizem, enoumje. “Bomo videli, kaj bodo državljani rekli ob koncu mandata,” misel pozitivno zaključi Cerar. Če prevedemo ta stavek v jezik volivcev se glasi nekako takole: “Bomo videli, kako bomo ob koncu mandata s pomočjo medijev spet uspešno ‘nategnili’ slovenski narod.”

Foto: Uradna spletna stran predsednika vlade.

Farsa se kar ne konča – Cerar se bori za malega človeka
Intervju v Obrazih je res podoben političnemu manifestu Severne Koreje – vse, samo tisto ne, kar je res. Cerar je povedal, da v središče svoje politike postavlja človeka. Pravi, da so postopno izboljšali položaj mladih in upokojencev. Res? Večina upokojencev, kljub “trdemu” delu Karla Erjavca, živi pod pragom revščine. Nekateri upokojenci za 40 let delovne dobe dobijo manj kot nekateri socialni podpiranci, ki niso prispevali niti evra v državno blagajno. Še vedno se izplačujejo enormne privilegirane pokojnine raznim “herojem” in njihovim potomcem. Ta vlada pa na tem področju, razen zvišanja za par evrov, ni naredila ničesar. Kar se tiče mladih pa je stanje še bolj skrb vzbujajoče. Vsako leto se iz države odseli na tisoče mladih, ki v Sloveniji nimajo možnosti za zaposlitev ali pa njihovi talenti v močvirju “povprečnežev” niso prepoznani. Mladi, ki živijo dobro so ali tisti, ki delajo kot nori ali pa tisti v raznih NVO-jih, ki tako ali tako živijo od proračuna. Ostali životarijo.

Cerar nas je potegnil iz krize, če še ne veste!
“Ker je naša vlada potegnila državo iz krize, smo sedaj seveda tudi mi tisti, od katerih bi vsi želeli dobiti kar vse naenkrat,” potarna Cerar. Kaj je že v začetku intervjuja govoril o lažeh? No, tu je lagal, kot pes teče. Krizo so preprečili ZUJF, zlato fiskalno pravilo in omejitev porabe v času Janševe vlade in milijardne dokapitalizacije bank v času Alenke Bratušek. Cerarjeva vlada ni naredila popolnoma ničesar za trenutno gospodarsko rast. Imeli so več sreče kot pameti in predhodnike, ki so stabilizirali državne finance. Nadaljevanje intervjuja je še slabše in hujše. Cerar vse težave zvali na druge vlade, sebe in svojo ‘ekipo’ pa predstavlja kot žarek upanja za prihodnost. Če želite doživeti enega najbolj ‘brutalnih’ refluksov vam priporočam, da si intervju v celoti preberete. Lahko pa vam zagotovim, da vas po branju tega intervjuja še nekaj mesecev ne bo prijelo, da bi pojedli kaj sladkega.

A. R.