KPK nadaljuje z mešanjem megle: V primeru Pivčeve potrdili “resen sum” o kršitvah zakona o integritet, medtem ko o kakršnihkoli ugotovitvah v resničnih aferah še naprej molčijo

Predsednik KPK Robert Šumi in pomočnik vodje Službe za nadzor in preiskave na KPK Albert Nabernik (foto: STA)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je predstavila svoje ugotovitve glede zadeve, ki ne nanaša na kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Pivčevi je bilo namreč očitano prepletanje službenih dejavnosti z zasebnostjo in s tem povezanimi nočitvami na Krasu in v Izoli, ki naj jih ne bi plačala iz lastnega žepa.

Predsednik komisije dr. Robert Šumi je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je predhodni preizkus potrdil “resen sum” kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Iz tega razloga je senat tudi sprejel odločitev, da se uvede preiskava. Dodal je,da so preiskavo razširili na več oseb, na različne dogodke in tudi na različne kršitve na področjih, ki so v njihovi pristojnosti. Poudaril je, da sama uvedba preiskave v ničemer ne prejudicira dokončnih ugotovitev, saj je kršitve treba dokazati v nadaljnjih postopkih.

Preberite še: Globoka država na delu

Pomočnik vodje službe za nadzor in preiskave Albert Nabernik je v nadaljevanju pojasnil razliko med predhodnim preizkusom in preiskavo in razložil, na kakšen način si sledijo koraki v tovrstnih postopkih. “Več informacij v interesu preiskave ne moremo povedati“, je na koncu še dodal Šumi in omenil, da ne gre za osamljen primer, saj so dobili več prijav enake ali podobne narave.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. (Foto: STA)

Kot smo že poročali, je predsednica DeSUS-a je očitke zanikala, hkrati pa je tudi odločno poudarila, da svojega položaja ministrice nikoli ne bi izkoriščala v zasebne namene ali v svojo korist. Pivčeva se je sicer zamerila tudi delu svoje stranke DeSUS, tako ji je Svet stranke v torek izglasoval nezaupnico, vendar zaenkrat še ostaja na svojem položaju predsednice stranke. V svetu stranke namreč želijo razjasniti  nekaj nejasnosti kar se tiče glasovanja o njeni razrešitvi.

KPK selektivno izbira, koga preiskuje

Medtem ko se KPK marljivo ukvarja s sumi domnevnih kršitev Aleksandre Pivec, pa se po drugi strani še kar ne najde časa za veliko hujše primere, kot so recimo pranje iranskega denarja, provizije pri žilnih opornicah ali pa sanacija državnih bank, ki je bila vredna nekaj milijard. Pri Pivčevi naj bi šlo namreč le za 400 evrov, kolikor je stalo njeno bivanje na Krasu, njen obisk pa je bil službene narave. In ustaljena praksa je, da gostitelji krijejo stroške nastanitve državnih funkcionarjev-še posebej kadar je obisk namenjen promociji gostiteljevih izdelkov ali storitev.

Precej očitno so tudi tokrat v ozadju drugačni interesi, zato se na omenjenih primerih še naprej nabira prah. Želja po rušitvi vlade Janeza Janše je močna in vse kaže na to, da je po spodleteli interpelaciji Zdravka Počivalška, zdaj na vrsti Aleksandra Pivec.

Odziv Desus

V stranki DeSUS se preko svojega delovanja v politiki, ob uresničevanju programskih ciljev, zavzemamo za razčiščevanje kaznivih dejanj, s katerimi je bilo oškodovano državno premoženje. Le tako je možno povrniti zaupanje v politiko.

Zelo nas žalosti, da na javni izraz zaskrbljenosti ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec, o informacijah glede kriminalnih dogajanjih v družbi Slovenski državni gozdovi d. o. o. , ni bilo nobenega medijskega odziva. Kot resorna ministrica je javno pozvala pristojne državne organe (Kriminalistično policijo, NPU, Državno tožilstvo in Računsko sodišče), da čim prej raziščejo očitana kazniva dejanja in tako  zaščitijo interes Republike Slovenije pred morebitnim več deset milijonskim oškodovanjem državnega premoženja. Na njen poziv se ni odzval noben resen slovenski medij.

Zato upamo, da je danes velik dan. Dan s katerim se bo z enakimi merili in enako vnemo pričelo z raziskovanjem vseh velikih primerov večmilijonskega oškodovanja državnega premoženja. Primerov kot so Slovenski državni gozdovi, bančne luknje, Stožice, TEŠ in ostali, preko katerih smo bili državljani Republike Slovenije oškodovani za več 100 milijonov evrov.

“V stranki DeSUS absolutno podpiramo pričetek postopka Komisije za preprečevanje korupcije RS, v katerem bomo maksimalno konstruktivno sodelovali. Le tako se bo celovito raziskalo vsa dejstva glede ministričinega obiska Krasa in njene nočitve v Izoli.” Primerov, ki sta že en mesec glavna medijska tema v Sloveniji. Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec z manipulacijami ter nečloveškimi medijskimi in političnimi pritiski, ki jih je v zadnjem obdobju deležna dr. Aleksandra Pivec. 

 

Sara Bertoncelj