fbpx

KPK odvzel pooblastila podpredsednici Almi Maruški Sedlar

Boris Štefanec (Foto: Nova24TV).

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je preklical nekatera pooblastila podpredsednici komisije Almi Maruški Sedlar. Sedlarjeva je preklic označila za vse hujši pritisk in o tem obvestila tudi predsednika države Boruta Pahorja. Na KPK trdijo, da je preklic želja Sedlarjeve.

Štefanec je izdal preklic pooblastila Sedlarjevi za organiziranje in vodenje dela za posamezna področja delovanja KPK in za koordiniranje, pregledovanje usklajevanje in podpisovanje dokumentov s posameznih delovnih področij komisije.

Ko je prišla iz bolniške, so ji vzeli pooblastila
Sedlarjeva naj bi preklic pooblastil prejela na dan vrnitve v službo po daljši bolniški odsotnosti. Trdi, da pri preklicu pooblastil ne gre za strokovno utemeljene odločitve in da takšno ravnanje dodatno ogroža strokovni razvoj, ugled in nepristranskost senata KPK.

Sedlarjeva je nad preklicom pooblastil šokirana. Zapisala je, da bo odslej imela vpogled le v določene zadeve, pa še to po izboru Štefaneca. Ta naj bi ji onemogočil celo dostop do njene personalne mape.

“V takšnih okoliščinah ne morem strokovno in nepristransko opravljati svojega dela ne kot namestnica in ne kot članica senata. Moje delo je sistematično onemogočano,” je zapisala Sedlarjeva.

KPK: Preklic je bil želja namestnice
Na Komisiji za preprečevanje korupcije pa trdijo, da je bil preklic želja Sedlarjeve. Ta naj bi Štefanecu sporočila, da izvajanje njenega pooblastila za koordiniranje dela Centra za integriteto in preventivo ni več mogoče. Izrecno naj bi izrazila željo, da Štefanec prevzame koordiniranje dela Centra.

Trdijo, da Sedlarjevi z odvzemom pooblastila za koordiniranje dela omenjenega centra nikakor ni onemogočeno strokovno in nepristransko delo. Od nje pričakujejo, da bo opravljala naloge, določene z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in poslovnikom komisije.

A. R., STA