fbpx

Patria vrača udarec: KPK ugotovila netransparentnost imenovanja Praprotnika v NLB

Verjamete Praprotniku, da je podatke prejel od naključnega sprehajalca? (Foto: STA)

KPK je sporočila, da postopek glede izbiranja in imenovanje Roka Praprotnika, za direktorja Centra za skladnost poslovanja NLB ni bil izveden povsem transparentno. Poročilo KPK očita NLB, da postopek zaposlitve ni bil izveden s pravo mero skrbnosti. Praprotnik je sicer preiskoval bančno luknjo največje državne banke, vendar ni podal nobene kazenske ovadbe. 

Komisija za preprečevanje korupcije je navedla, da postopek glede izbiranja in imenovanje Roka Praprotnika (bivšega namestnika predsednika KPK), za direktorja Centra za skladnost poslovanja NLB ni bil izveden s pravo mero skrbnosti pri odločanju, kar je okrnilo ugled NLB ter integriteto institucije v 100 odstotni lasti države. S tem je banka ravnala v nasprotju z integriteto, kot jo opredeljuje zakon.

KPK je sicer Praprotnikovo zaposlitev v NLB pod lupo vzela spomladi 2014, saj je v zvezi s tem prejela več prijav. Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom 2014. Pred tem je bil v KPK zaposlen od jeseni 2010, novembra 2013 pa je skupaj z ostalima članoma Goranom Klemenčičem in Liljano Selinšek podal odstopno izjavo.

Zaposlitev Praprotnika na NLB je takrat odprla mnogo vprašanj, mediji so se med drugim spraševali, ali ni morda Praprotnik že pred drugimi vedel za razpis NLB za direktorja centra za skladnost poslovanja. NLB je namreč razpis objavila 4. marca, to je pet dni po seji senata KPK, na kateri se je Praprotnik iz neznanega razloga izločil iz odločanja o spornem najemu kadrovske agencije Korn Ferry International.

Poslanska skupina SDS je zaradi omenjenega primera zahtevala sklic izredne seje DZ. V NLB so v odzivu na vprašanja medijev in SDS pred dvema letoma zagotovili, da so nekdanjega namestnika predsednika KPK izbrali na strokoven in transparenten način. Prav tako napak v postopku ni zaznal nadzorni svet NLB.

Ukvarjanje s Patrio se je Praprotniku obrestovalo
Ni pa nobenih dvomov, da je imel Praprotnik na NLB solidno plačo, poleg tega pa prejemal tudi nagrado za svoje posle – ukvarjanje z Janezom Janšo, predvsem Patrio. Na tej funkciji, in sicer kot namestnik predsednika KPK, pa je preiskoval tudi bančno luknjo na že omenjeni banki, ob tem pa ni podal nobene kazenske ovadbe, še manj pa razkril imena, povezana s to luknjo. Po odstopu s KPK, pred 2 leti, je iskal novo službo, zato ga je k sodelovanju povabil nekdanji preiskovanec – direktor NLB Medja ter mu ponudil izvrstno plačano delo v NLB. Ponudbo je Praprotnik vsekakor sprejel, navaja portal Politikis.

D. M., STA