fbpx

KPK znova soočila Fišerja in Zalarja z ugotovitvami o korupciji. Fišer ne bo odstopil.

Zvonko Fišer (Foto: STA)

Komisija za preprečevanje korupcije je potem, ko je vrhovno sodišče potrdilo sodbo upravnega sodišča glede ugotovitev KPK pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, ponovno poslala generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju osnutek ugotovitev komisije.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč aprila lani sporočila, da sta Zvonko Fišer in Aleš Zalar ravnala koruptivno pri imenovanju Škrleca.

Tako Zalar kot Fišer sta zaradi tega poročila vložila tožbo na upravno sodišče, med drugim sta izpodbijala način vodenja postopka pred KPK, saj da pred izdajo poročila nista imela možnosti odgovora na očitke oz. možnost obrambe.

Upravno sodišče je nato oktobra lani odpravilo ugotovitve KPK v zadevi Škrlec, saj da je KPK Fišerju v postopku kršil 22. člen ustave, ki govori o enakem varstvu pravic, Zalarju pa poleg tega tudi 34. člen, ki govori o pravici do osebnega dostojanstva in varnosti.

Na KPK so se na odločitev upravnega sodišča pritožili, prav tako pa očitno tudi Fišer in Zalar, saj so na vrhovnem sodišču pojasnili, da o Zalarjevi pritožbi še niso odločali. So pa sprejeli odločitev glede pritožbe Fišerja, ki je že bila vročena strankam v postopku. V tej zadevi je vrhovno sodišče zavrnilo pritožbi obeh, tako Fišerja kot tožene stranke KPK, in potrdilo sodbo upravnega sodišča.

Pravnik Fišer se požvižga na zakone ter integriteto
Poročilo KPK je sicer sprožilo javno razpravo predvsem o Fišerju. Državnotožilski svet je maja lani obravnaval poročilo o očitanih mu kršitvah in sklenil, da nepravilnosti Fišerjevih ravnanj pri imenovanju Škrleca niso takšne, da bi moral predlagati njegovo razrešitev. Zadeva je prišla tudi na dnevni red DZ. Kljub pozivom k odstopu je Fišer vseskozi vztrajal, da tega ne bo storil.

V uradu generalnega državnega tožilca pa so v odzivu na odločitev vrhovnega sodišča ponovno zapisali, da je zadeva vsebinsko zaključena.

M. P., STA