Krek: Naj kaos rešujeta Eržen in Fafangel!

Foto: STA

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je svetu zavoda poslal odstopno izjavo. Svet naj bi se z njo seznanil na popoldanski seji in predvidoma imenoval tudi v. d. direktorja. Krek je tudi za Novo24TV svoj odstop potrdil in povedal, da to ne bi smelo biti presenečenje, glede na vse pritiske in poskuse diskreditacije v zadnjih dveh letih, in dogajanju v zadnjem času.

Informacije o tem, da je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek odstopil s položaja, so se pojavile že v sredo, a jih doslej še ni želel komentirati. Svojo odstopno izjavo je že poslal, v njej pa tudi podrobno navedel svoje razloge za odstop.

Krek je povedal, da po vsem tem, kar je doživel v zadnjih dveh letih s strani levice in osrednjih medijev, njegov odstop ne bi smel presenetiti nikogar. “Imam utemeljene razloge, zakaj sem čakal in to tudi napisal v odstopni izjavi,” je pojasnil. Z mesta direktorja NIJZ se poslavlja in odhaja v okolje, kjer bosta njegova strokovnost in znanje cenjena in spoštovana, posvetiti pa se namerava tudi svoji doktorski disertaciji, ki jo je moral za čas korone postaviti na stran.

Naj kaos rešujeta Eržen in Fafangel
Po tem, ko je Bojan Požar na Twitterju objavil sporočilo ene od testirank, ki je zapisala, da je za svoj rezultat na covid morala klicati, ker obvestila ni dobila in da ji je oseba, s katero govorila po telefonu, rekla, da “odkar je nova vlada, nič ne štima s sporočanjem iz NIJZ, in da vlada totalni kaos”, nas je zanimalo, ali je tudi ta “kaos” eden od razlogov za Krekov odstop.

Image

“To je strokovna zadeva, ki je zdaj stvar Ivana Eržena in Maria Fafangla, enako velja za sporočanje. To tudi nikoli ni bila moja pristojnost, so jo pa naložili meni, kljub temu, da to ni bilo moje delo v osnovi. Ampak nič več, zdaj naj to rešujejo tisti, ki so za to pristojni,” je dejal Krek in poudaril, da “je sporočanje digitalizirana zadeva, ki jo vzpostavlja in vzdržuje Mario Fafangel”.

Krek je bil v preteklosti nemalokrat tarča kritik zaradi svojih napovedi valov koronavirusa, povedal pa je, da ga tudi zdaj kličejo in ga sprašujejo, kaj lahko pričakujejo v zvezi s prihajajočim jesenskim valom, vendar meni, da to ni več njegova odgovornost in je prepričan, da morajo to zdaj reševati tisti, ki so za to odgovorni. “Osrednji mediji so me pokazali, kot da sem najslabši in da nič ne znam, ampak priznati je treba, da so od mene prav vsi dobili vse potrebne informacije”.

Golob je poln praznih obljub, tudi obljube o neobveznih maskah se bodo izkazale za prazne
Na vprašanje, kaj nas čaka jeseni, ni želel odgovoriti, je pa spomnil na dejstvo, da se je lani poletni val začel s 6. junijem in da je enako letos, s to razliko, da je bil lanskoletni poletni val nežen in nizek, letošnji je pa kar visok. “Če pogledate lansko krivuljo, lahko predvidite, kako bo krivulja izgledala letos, prav tako imamo ta teden 43 odstotkov več okuženih kot prejšnji teden.”

Milan Krek odhaja v okolje, kjer bosta njegova strokovnost in znanje cenjena in spoštovana. (Foto: STA)

In medtem ko je Robert Golob v preteklosti in pred volitvami obljubljal marsikaj in od tega, kot vidimo, ni bilo nič, je enako obljubil, da bo cepljenje neobvezno, kot naj bi bile neobvezne tudi maske. “Golob je obljubljal tudi višji življenjski standard, pa imamo zdaj občutno višje cene hrane, Janši je očital, da ne zna obvladovati energetske krize, potem pa smo brali kako se z višjimi cenami goriva bori proti inflaciji. Je potrebno sploh še kaj dodati?” se ob praznih besedah sprašuje Krek in dodaja, da je izredno nepošteno, da Golobu kljub vsem očitkom in zahtevam določenih medijev o predložitvi določenih dokumentov, kot je bila plača, dohodninska napoved in ostale, ni bilo potrebno predložiti in tega osrednji mediji niso obsojali, medtem ko so njemu metali polena pod noge kljub vsem predloženim dokazilom o svojem znanju.

O nameravanem odstopu direktorja NIJZ-ja Milana Kreka, je v medijih zakrožilo že v začetku junija, ko je za javnost priznal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, temveč na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem večkrat javno pojasnil, da Kreku ne zaupa, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ-ja.

Tanja Brkić