Upornica iz DZ kriminalistom NPU povzroča težave – ne smejo brati korespondenc Andreja Širclja

Foto: STA

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so očitno znova v velikih težavah. Sicer imajo zapečateno vso korespondenco Andreja Širclja, toda odpečatiti je ne smejo. Vzrok pa je več kot banalen: za prebiranje vseh korespondenc poslanca Andreja Širclja bi namreč potrebovali tudi soglasje generalne sekretarke Državnega zbora RS Uršule Zore Tavčar.

Toda po naših podatkih se je Uršula Zore Tavčar uprla in jim soglasja ni izdala. Za razliko od predsednika DZ Milana Brgleza, ki jim je ob preiskavah dovolil, da so odnesli vse.

Spomnimo. Najprej so sredi decembra – nekaj dni pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi – kriminalisti NPU z odredbo sodnice Deše Cener vkorakali na sedež SDS, kjer so želeli v skladu z omenjeno odredbo zapleniti korespondence celotne stranke.


Generalni sekretarki Državnega zbora RS Uršuli Zore Tavčar smo poslali tudi naslednje vprašanje: Zakaj kriminalistom ni izdala soglasja za prebiranje korespondec poslanca Andreja Širclja?

Prav tako smo se obrnili na NPU, zakaj so za razliko od preiskave na SDS v Državnem zboru RS zaplenili celotno korespondenco poslanca, torej tudi tisti del, ki ni imel povezav z delovanjem DUTB. Ob tem smo jih povprašali, zakaj niso pridobili soglasja generalne sekretarke DZ za vpogled v celotno korespondeco Andreja Širclja.

Odgovorili so nam, da se lahko preiskava elektronskih naprav opravi na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve imetnika ter policiji znanih in dosegljivih uporabnikov elektronske naprave, ki na njej utemeljeno pričakujejo zasebnost, ali na podlagi obrazložene pisne odredbe sodišča, izdane na predlog državnega tožilca. “Drugih pojasnil v zvezi z aktualnim predkazenskim postopkom ne moremo podajati,” so že zapisali v odgovoru na NPU.

Predsednik Janez Janša se je tedaj temu uprl in kriminalisti so po nekajurnem prerekanju očitno spoznali, da odredba sodnice ni v skladu z zakonom, zato so popustili in zasegli le nekaj elektronskih dopisov Andreja Širclja. Bizarno so v nadaljevanju celo lagali, da niso imeli namena zaseči celotne korespondence, niso pa pojasnili, zakaj so potem prav to naredili v državnem zboru.

Brglez vse dovoli
Hkrati s preiskavami na sedežu SDS so namreč potekale preiskave tudi v hramu demokracije, kamor jih je spustil nihče drug kot njegov predsednik Brglez in hkrati trdil, kako je vse res potekalo po črki zakona.

Po naših informacijah pa je že tedaj potekal spor med generalno sekretarko DZ in predsednikom DZ. Zore Tavčarjeva je namreč temu, da bi kriminalisti lahko zasegli kar celotno korespondenco, nasprotovala, Brglez pa je to dovolil. Da je šlo za izjemno prekomeren poseg in da je očitno imela generalna sekretarka prav, pa so že tedaj ugotavljali številni pravniki.

Generalna sekretarka ni izdala soglasja
Če je predsednik DZ kriminalistom že dovolil, da so zasegli vso Šircljevo korespondenco, pa je bila očitno precej bolj previdna v nadaljevanju generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar. Kriminalistom namreč po naših informacijah ni izdala soglasja za prebiranje celotne korespondence.

Posledično to pomeni, da morajo kriminalisti pridobiti odredbo sodišča, ki jim bo dovolila vpogled v vsa dopisovanja Andreja Širclja. In tukaj znova naletimo na še eno znamenito odredbo iste sodnice – Deše Cener.

Preiskovalni komisiji DZ za nadzor javnih financ je namreč prepovedala vpogled v sporne kreditne mape NLB – češ, da naj bi pravice tistih, ki so bili v teh mapah navedeni, ne bile ustrezno ustavno zavarovane (po domače: če bi jih preiskovalci videli, bi jim bile kršene človekove pravice). Če bo sodna praksa sledila temu primeru, potem preiskovalci NPU ne bodo smeli nikoli imeti vpogleda v vse korepsondence Andreja Širclja, ker bodo vsem slučajno vpletenim kršene človekove pravice.

U. U.