fbpx

Občina Šentrupert polna kriminalistov

Foto: STA

Novomeški kriminalisti na podlagi sodne odredbe danes na desetih krajih opravljajo hišne preiskave stanovanj in poslovnih prostorov. Preiskava je usmerjena v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov zlorabe uradnega položaja, oškodovanja in goljufij. Po neuradnih podatkih naj bi preiskovali tudi prostore Občine Šentrupert.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da kriminalisti zbirajo obvestila in dokaze za utemeljitev sumov kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev, goljufije na škodo evropskih skupnosti, položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

V hišnih preiskavah sodeluje trideset kriminalistov in policistov, do zdaj pa nikomur niso odvzeli prostosti ali odredili pridržanja, so dodali.

Na preiskave se je odzval tudi župan Rupert Gole
Župan občine Šentrupert je v sporočilu za javnost zapisal, da so se kriminalisti PU Novo mesto dne 28. 7. 2016 oglasili na Občini Šentrupert in zasegli dokumentacijo vezano na izgradnjo Lesno predelovalnega centra Puščava. Nosilec LPC Puščava je sicer podjetje Ahouse, ki je s strani Občine pridobilo stavbno pravico. V prihodnjih dneh bodo lahko podali več informacij.

Šentrupert pa je sicer znan po bolj prijetnih stvareh
Občina Šentrupert je sicer znana po bogati kulturni dediščini in turistični dejavnosti. Letos praznujejo 10 let obstoja, najbolj znani pa so zagotovo po Muzeju na prostem – kozolcih, kjer potekajo različne prireditve in tudi poroke.

Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le ena je iz okolice Ivančne Gorice. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev.

Deželo kozolcev sestavljajo:

  • Muzej na prostem s prenesenimi kozolci, ki so bili obnovljeni v skladu s konservatorskimi načeli.
  • Center za ohranjanje kulturne dediščine  za raziskovalno, strokovno in izobraževalno dejavnost na področju dediščine stavbarstva, zlasti kozolcev in z njimi povezanimi oblikami nesnovne dediščine.
  • Mreža »in situ« ohranjenih lesenih stavb in naprav iz Mirnske doline, ki povezuje v prvotnem okolju ohranjeno stavbno dediščino v celovito predstavitev gospodarskega in kulturnega življenja in izpopolnitev turistične ponudbe Dolenjske in Slovenije.

Občina Šentrupert s celostno predstavitvijo Dežele kozolcev poudarja skrb za varstvo in ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter krepi zavest o umni rabi lesa v gospodarske namene.

STA, B.P.