Kritične razmere v tovarni Lek na Prevaljah: Ne samo, da so ustavili nove investicije, Novartis trenutno proizvodnjo seli v Avstrijo in Indijo!

Novi član uprave Leka za področje Novartisovih tehničnih dejavnosti Raul Intriago Lombeida, direktor Antiinfektivov Prevalje Roman Burja in predsednik uprave Leka ter predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo (foto: STA)

Zaposlene v Lekovem obratu na Prevaljah je danes zjutraj pričakala slaba novica. Ob 7:30 so se pred obratom morali zbrati vsi zaposleni, celo tisti, ki so na bolniški ali porodniški. Novica je bila samo ena: Novartis zapira Lekov obrat in seli proizvodnjo v Avstrijo, kjer imajo višje plače, a se jim poteza, kot kaže, vseeno bolj izplača, saj je Slovenija znana kot neugodno poslovno okolje z visokimi davki, prispevki in birokratskimi ovirami. Novico je zaposlenim sporočil predsednik uprave Leka Robert Ljoljo, ki ga je Lekov upravni odbor na čelo podjetja postavil z začetkom septembra 2019.

Da se v prevaljskem obratu obetajo hudi časi, je bilo slutiti, odkar so spomladi prenehali s proizvodnjo ko-amoksliklava za trg ZDA, kar je po besedah našega anonimnega vira predstavljalo okoli 30 odstotkov celotne proizvodnje prevaljskega obrata.

Novica o ukinitvi proizvodnih linij za ameriški trg je prišla kmalu po uradni naznanitvi, da Lek ne bo širil proizvodnje na Prevaljah.

Novartis začel z razkosavanjem Leka
Kakor nam je zaupal vir, ki bo do nadaljnjega ostal anonimen, so vodilni v Leku že vsaj dve leti vedeli, kaj se jim obeta. Namreč, celotno proizvodnjo ko-amoksiklava bodo sprva preselili v Kundl v Avstriji, zatem pa v Indijo, zaradi česar naj bi Novartis v Lek sploh pripeljal “svojega človeka iz Indije”.

Predsednik uprave Leka ter predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo (Foto: STA)

V Prevaljah bodo sledila odpuščanja, celoten obrat pa naj bi vsaj za zdaj preoblikovali v Novartisov operativni center za Evropo, v katerem bo ostalo zaposlenih okoli sto visoko izobraženih. Trenutno je v obratu na Prevaljah 250 stalno zaposlenih in 100 agencijskih delavcev.

Vodilni so obljubljali možnost dodatnih izobraževanj, a grenak okus ostaja. Okoli 50 zaposlenih v prevaljskem obratu naj bi lahko zaposlila tovarna akumulatorskih baterij TAB s sedežem v Mežici, ki naj bi tovarno na Prevaljah po možnosti tudi odkupila.

Proizvodnja se seli v Indijo
Obrat v Prevaljah je bil ločen od preostale Lekove proizvodnje. Ukvarjali so se izključno s proizvodnjo ko-amoksiklava. A med zaposlenimi vlada prepričanje, da je kriva predraga država. “Previsoki davki so tisto, zaradi česar tuji vlagatelji nimajo interesa, da bi ostali v Sloveniji.”

Zaposleni v Lekovem obratu na Prevaljah (Foto: STA)

“Če pogledamo Avstrijo, imajo tam višje plače, pa se jim vseeno splača seliti proizvodnjo v Avstrijo,” je komentiral odločitev Novartisa naš vir.

Vodilni v Leku vedeli, kaj se pripravlja, že dve leti
Ravno tako naj bi bili presenečeni v Krki, saj so s strani Leka pred časom dobili zagotovila, da nameravajo ohraniti proizvodnjo na Prevaljah. Krka je namreč razmišljala o nakupu Lekovega obrata v Prevaljah, a so se zaradi Lekovih zagotovil raje odločili za gradnjo na Dolenjskem.

Največji krivec pri vsem skupaj pa so vodilni v Leku, ki so skoraj dve leti vedeli, kaj se dogaja in kakšne načrte ima Novartis, pa so o vsem skupaj samo molčali. Zdaj pa lahko spremljamo, kako farmacevtski velikan počasi trga Lek na koščke, proizvodnjo seli v Indijo, patenti z zdravili bodo počasi šli v Švico, dokler od nekoč velikega Leka ne bo ostala samo še prazna lupina.

Ivan Šokić

 • Garbage man

  Lahko bojo lubje sušili…..ali pa apartmaji za Kontičeve Albance

 • marker

  To je blišč in beda levih vlad. K nam ne bo nikoli nobenih investitorjev, dokler bodo na oblasti leve vlade, ki stalno spreminjajo poslovno in davčno zakonodajo in to vedno v škodo možnih investitorjev.

  • zokispoki

   Tocno to !

  • Observer

   Zanimivo kako je Marks v svoji literaturi nekaj bluzil kako se morajo vsi narodi industrializirati in da tisti, ki se ne bodo, ki bodo ostali agrarni, jih bodo komunjare uničili. Sedaj se dogaja pa pod komunisti ravno obratno. Industrija beži iz države in očitno, če bomo hoteli preživeti bomo morali postati izključno agrarni na amiš način. Vse gre v stečaj, vse propada, družbe selijo svoja podjetja ven, vse znak prihajočega kolapsa. Ko se bo logistika ustavila in tovornjaki ne bodo več vozili hrane v trgovske centre…v mestih bo hudo, ko bo konec luštnega.

 • Andrej

  Tako je, če minister za gospodarstvo nima niti najmanjšega pojma kaj se mu v gospodarstvu dogaja. A je Šarec že prišel iz Amerike, kjer podpira Gretino podnebje?
  Tako odlično plačana vlada ne ve, kaj se leta dogaja v Adrii, Magni, Leku…. navsezadnje pa uresničuje Lunatikov nasvet, da je treba kapitaliste izgnati. Oni so pa to zares vzeli.
  Slovenski volilci pa beee beeee beee…

 • Mitja Mazini

  Bravo , kar vse prodajte. Potem ko bo prepozno boste dojeli, da je kmet brez zemlje hlapec. To ve vsak kmet, brez ekonomske izobrazbe.

  • Waltter

   Pa kaj si ti z lukne priplezal, Lek je bil ze kar nekaj casa nazaj prodan ne sedaj, prav tako adria ni vec slovenska. Enako velja za letalisce.
   Ce se lastnik odloci da bo sel drugam je to njegova odlocitev

   • Peter

    Odločil pa se je zato, ker sliši kordiša in mesečnike, kako se jim sanja po novih nacionalizacijah…

   • Mitja Mazini

    Ti si pa v šoli bil med boljšimi, a ne?

  • Peter

   Mitja, vsak dan znova dokazuješ, da ti nič, čisto nič ni jasno.
   Kaj ko bi raje molčal, boš vsaj izpadel pameten, no.

  • pajot

   Cepec.

 • Skrajno Desni

  Slovenska gospodarska ladja tone, prvi ki bodo zapustili to ladjo so tujci, naslednji so Slovensko čefurske podgane ki so to ladjo pripeljale do bankrota.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Super. Banda se bo zčistila, butale se bodo zbudile. Mogoče nas pa čaka lepša prihodnost. Sposobnim se ni treba bati.

  • Slovenka

   Fino bi bile, če bi podgane šibnile iz Slovenije.

 • Unikatna

  Tone, tone ladja…

  • AlternativaZaSlovenijo

   Hja, zahvaljujoč levim kapitanom in butastim potnikom. Niti ni tako slaba novica

   • Peter

    Kriva je vlada 2004 – 2008. Res ne vem, koliko časa bo še trajalo, da boste to uvideli, no.

 • Peter

  Proizvodnja se seli v Avstrijo, v Prevaljah bo samo še skladišče, ceste sicer ni nobene pametne, ampak nekaj je pa treba povedat, no.

 • Vesuvius Vesuvius

  Povežite kdo je večinski lastnik Novartisa, kaj so in kaj podpirajo naše veleumne leve vlade z Erjavcem, Cerarjem, Fajonovo in menda tudi Šarcem, pa bo jasno ….kaj se dogaja.

 • janko

  Samo zadnje leto so na Koroškem naselili tisoč novih Balkancev – dali so jim delovno vizo. Bravo naši!
  Bratstvo i jedinstvo, Tito ,omladina, partija, armija!

 • tramal

  No pa se je začela sesuvati Slovenija sama vase ,z komunističnimi vladami .Lek ,adrija magna in tako dalje in dalje do podna.Komunistični volilci pa ostanejo butasti še naprej in vedno bolj.

 • skorpijon93

  prokleti delodajalci a bosance, albance pa znate uvažat v slovenijo, da tukaj delajo za minimalca, slovenski državljani pa se morejo izseljevati v sosednjo avstrijo kot poceni delovna sila, jebeti vam pas mater z bajoneti vas sterat v morje z muslimani vred ! na češkem tega ni, Češka je 100 let pred slovenijo, ljudje tam imajo stabilne zaposlitve, stopnja revščine je najnižja v eu, so nizko zadolženi in si ne uvažajo muslimanskih bosancev

 • Edi Puc

  Za te naše korošče je usodna zaplankanost in vedno eden in isti volilni rezult – PARTIJA – pod takšnim ali drugačnim imenom Od tistega poslanca iz Vuzenico do tazanje late iz Raven jim še nobeden (razen sebi) ni nič prinesel..
  Je pa res, da ” Čez goro k očetu ” danes lahko v 30 minutah večino izmed njih pripelje do bolje plačanega kruha v Kärten. Zakaj se tega pogosteje NE poslužujejo pa ni genetsko vprašanje temveč oprani možgani, ki vnaprej vedo da tam čez goro živijo fašisti.
  Ti NIČKRIVI delavci iz Prevalj bi se že zdavnaj lahko zbrali tam pod NOJEVSKO LIPO in stvar premaknali sebi in vsem na bolje, tako pa jih bodo SINDIKALNI VODITELJI popeljali žejne čez graben, kjer je voda že zdavnaj odetela.

  • skorpijon93

   zgledujte se po češki republiki, tam tudi bosancev jebenih ni ! vsem je treba jebat mater v tej jebeni kuri slovenski komunajzerski

   • opazovalec

    In tam tudi farmacije ni kaj dosti!

 • Imperial Commando

  Nekdanji predsednik Leka je Vojmir Urlep, sedanja “desna roka ” Serpentinška. Da nima tudi on kaj masla na glavi??

  • tomven

   Nima nima, tko kot ga nima Kocijančič pri Adrii…

 • Miro Jereb

  Ne krivite vodstvo leka in zaposlene ki kao da so vedeli že dve leti…bla,bla,…bika je treba za roge ne pa za jajca kot to dela naša vlada. En razlog več da pridejo korošči 10 okt. v Ljubljane zahvalit se vladi in janukoviču.

 • skorpijon93

  PROKLETI DELODAJALCI SKUPAJ Z MUSLIMANI STERAJTE IZ SLOVENIJE DA BO MIR !!

  • tomven

   Aaaaaa ne tako ostro.. Tudi sam sem delodajalec, moji zaposleni (25) imajo precej dobro plačo… tako pravijo vsaj.

 • skorpijon93

  češka si ne uvaža bosanskih delavcev

 • tomven

  Kje pa je tisti moron počivalšek? Aaa na dopustu. Dečko nema stila…

 • Ph4nt0m

  Šarec že skače v prazen bazen po rešitve.

 • Franc Šink

  Kaj nam pa morejo morejo…

 • bubamara

  Prevalje je tik ob meji z AVT. Če bodo selili v AVT, bodo šli pa še delavci v AVT. Ni panike. V SLO je pomemben javni delavec, ne pa neki delavci za tekočim trakom.

 • Den456

  In to samo zato, ker so Lek vodili podrepniki murglske podgane.

 • Stajerka

  ….ne si delat utvar, da so dejanja sodne veje oblasti in Jankovića težka “samo” 30 mio eur……takšne zadeve v poslovnem svetu odmevajo…..in, žal, se bo to odrazilo tudi na malem podjetništvu, ki posluje s tujino……v zdravem gospodarstvu in kapitalizmu je takšno dejanje ROP PRI BELEM DNEVU, pri nas celo vsem na očeh in vsi gledajo proč……
  …..ena izmed takšnih zgodb bo tudi Novartis……pa keri bedak bo socialistom plačeval davke in dajatve, da bodo futrali velelopove, po domače MAFIJO……..

 • xtc

  Tule velja vse malce prenapete opozoriti na kruto realnost,ki diohiteva tako Novartis,Lek in tudi Krko in ostale proizvajalce generikov v ZDA in Evropi-likvidacija.
  Samo bedaki ne vedo ,da je Sandoz divizijo generikov v ZDA prodal Indijcem,kajti generiki NE PRINAŠAJO VEČ NITI pokritja,če se proizvajajo v EU in ZDA zato se večina seli v Indijo
  Seveda repenčenje tukaj o Krki ni nična mestu-Krka je fabrika generikov,ki še živi le na račun bolj ali manj koruptivne Rusije,a ko bodo Rusi ugotovili,da je Indija cenejša je tudi z Krko konec,takrat bo udbo-država podobno kot ja Adrio in še katero firmo poizkusila reševati z pomočmina račun davkoplačevalcev.
  Samo še butlom ni jasno ,da tako Lek kot Krka dolgoročno bitke z Idijci ne moreta zdržati,kot ni zdržala večina večjih od niju,torej je realnost za obe firmi takale;ali proč od generikov k unikatnim zdravilom,ali pa umrtje-konkurenca ju je dohitela.
  Realnost za sanjače;v parih letih bosta pod težo konkurence ugasnila tako Lek kot Krka-četudi bodo slednjo udbo levaki reševali tudi za ceno potopitve države.

 • mladen filak

  Ja in kaj ste mislili da bo.Sicer pa je jasno eno :če bi lek ostal slovenski ga bi okradli in zavozili že vsaj pet let prej!

  • opazovalec

   Prmejduš, kakor so Krko!

 • Okra tatoo

  No, osamosvojitelji, vse vam bodo pobrali in to najprej tisti, ki so vas pri lopovskih rabotah pred sedemindvajsetimi leti podpirali. So že vedeli zakaj, vi škodljivci. Tako kot je včeraj na TV jasno povedal Kocijančič. Če nimaš infrastrukture, nihče ne pride k tebi. A, ne, kmet ne rabi cest, ker pride s traktorjem za 100K€, na naš račun, povsod. Lekovi managerji so pa imeli svojo koristolovsko računico, biti hlapec za dobro plačo še naprej. Vendar se bodo tudi njih znebili, ker kavč managerjev, ki tlačijo navzdol, pa danes, tudi pri sosedih, res nihče več ne rabi. Kakšni višji davki neki. V tisti luknji ima lahko interes delati samo tisti, ki je tam rojen, za mali denar. Krka. managerji, bi vam pomagala, pa ste zaradi svojih koristi molčali. In to tista Krka, ki so jo hoteli špekulanti ravno tako prodati.

 • Van Der Waals

  NE SAMO DA SO PREVISOKI DAVKI!! ŽE NAS ČAKAJO NOVI DAVKI… DAVEK NA NAPREMIČNINE!!! KATERI BO NASLEDNJI PA BOMO VIDELI PO DAVKU NA NEPREMIČINE! DAVEEK NA… LEVIČARJI SI SAMO ZMIŠLJUJEJO NOVE IN NOVE DAVKE!!! KDAJ BO ZADOSTI ???