Krkovič pretresen nad izjavo kočevskega župana Prebiliča, ki je dejal, da Slovenska vojska še ni imela primera izgube človeškega življenja

Tone Krkovič (Foto: Demokracija)

Dne 14. maja 2021 sem s posebno pozornostjo prisluhnil radijski oddaji “STUDIO OB 17-ih”, 1. program Radio Slovenija, ker je bila oddaja napovedovana v okviru 30. obletnice Slovenske vojske. Naslov omenjene radijske oddaje je (bil) “Kakšno vojsko želite?”, kot gostje pa so v njej sodelovali: mag. Matej Tonin, minister za obrambo Vlade RS, brigadni general Miha Škerbinc, poveljnik poveljstva sil SV, prof. dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje in obramboslovni strokovnjak, Boštjan Šefic, svetovalec za nacionalno varnost v Uradu predsednika države in dr. Matej T. Vatovec, vodja poslanske skupine Levica v DZ RS,” je v pismu društva Moris zapisal predsednik Tone Krkovič. V nadaljevanju objavljamo njegovo celotno izjavo.

V oddaji je bila podana s strani Vladimirja Prebiliča, župana Občine Kočevje in obramboslovnega strokovnjaka (sicer pa ni nepomembno – sina zadnjega sekretarja komunistične partije zaprtega območja Kočevske Reke!), ki se glasi, citiram: “Hvala Bogu – trkam na les – nismo imeli še izgube človeškega življenja znotraj strukture Slovenske vojske!”, konec citata (izjavo najdete na med 13:32 in 13:38 minuto dotične radijske oddaje).

Ta izjava je žaljivo ponižujoči pljunek v obraz vsem svojcem vseh pripadnikov Slovenske vojske in Policije, ki so svoja življenja položili na oltar domovine za časa slovenske osamosvojitvene vojne.

Ta izjava je vredna vsakršne obsodbe vseh, ki smo na kakršenkoli način prispevali svoj delež k osamosvojitvi Slovenije, vseh pripadnikov Slovenske vojske in Policije, ki so v tistem času tvorili enovito  obrambno-varnostno organizacijo, ki je v vojni za samostojno Slovenijo, med 15.majem 1990 in 25. oktobrom 1991, premagala in izgnala JLA z ozemlja Slovenije in je bila, kakorkoli se je že imenovala v času svojega nastajanja – SLOVENSKA VOJSKA!!!

Ta izjava je bila podana v prisotnosti dveh pomembnih sodelujočih, mag. Mateja Tonina, ministra za obrambo RS in brigadnega generala Mihe Škrbinca, poveljnika poveljstva sil SV, ki pa se – skorajda neverjetno čudno! – nanjo sploh nista odzvala, kaj šele, da bi jo demantirala.

Ta izjava nesramno nečloveško izničuje svetost življenja padlih pripadnikov Slovenske vojske v vojni za samostojno slovensko državo leta 1991 in globoko zarezuje v srca svojcev vseh navedenih.

Ta izjava je bila seveda podana v omenjeni radijski oddaji, katere nekakšna “rdeča nit” je bila (posebej izpostavljam!) lažna 30. obletnica Slovenske vojske in ne 31. obletnica Slovenske vojske, kot bi bilo sicer pravilno in skladno z zgodovinskimi dejstvi.

Ako bi bila Slovenska vojska ustanovljena šele leta 1991, potem je vsakomur jasno, da si Slovenke in Slovenci, zelo verjetno, nikoli ne bi priborili svoje, lastne, samostojne slovenske države.

In, za konec, še pomenljiva zanimivost: minister za notranje zadeve Vlade RS, Aleš Hojs, vabi na slavnostno srečanje ob 31. obletnici (in NE ob 30. obletnici!) nastanka Slovenske vojske, in sicer v ponedeljek, 17. maja 2021, ob 17.00 uri, v prostore Narodne galerije v Ljubljani.

Med (po)vabljenimi smo:

Borut Pahor, predsednik RS in vrhovni poveljnik oboroženih sil RS

Janez Janša, predsednik Vlade RS

mag. Matej Tonin, minister za obrambo Vlade RS

Robert Glavaš, generalmajor, načelnik GŠ SV in drugi.

Slavnostni govornik bo Igor Bavčar, minister za notranje zadeve osamosvojitvene Vlade RS.