fbpx

Krvav denar Mladine: Bolniki umirajo, levičarsko trobilo pa na račun njihovega denarja trosi laži

Foto: facebook

Nekateri so posvečeni že od rojstva, čeprav nimajo s krščanstvom popolnoma nič opraviti. Eden takšnih je levičarsko trobilo Mladina, ki ga bogato financira zamejska družba KB 1909, znatno pa je pomagala tudi vlada Mira Cerarja, predvsem preko ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki je gledala stran, ko se je kriminalno preplačeval medicinski material. Ravno ta denar, ki se je nalagal v družbi KB 1909, naj bi uporabili za dokapitalizacijo Mladine, ki dobiva še druge bogate finančne injekcije – tudi v obliki subvencij ministrstva za kulturo.

Ozadje financiranja ekstremnega levičarskega tednika Mladina ostaja zavito v tančico skrivnosti, saj o njegovem lastništvu ni nobenih javno dostopnih podatkov. Na to je opozorila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc, in sicer, da umazan denar daje podlago za delovanje globoke države, ki jo vodijo skriti lastniki. Čeprav imamo v Sloveniji enega najboljših zakonov glede preprečevanja pranja denarja, se je kljub tej zakonodaji prek banke, ki je v državni lasti, oprala ena milijarda evrov. Vsi za to vedo, obstajajo dokazi, odgovarja pa nihče. Imamo nov zakon, ki naj bi razkril dejanske lastnike podjetij. Pa jih res? Če gre na primer za ekstremno levičarski tednik Mladina, ne boste izvedeli, kdo je dejanski lastnik. Lahko pa dobite vse podatke o predsedniku lokalnega pevskega društva. To je absurd,” je opozorila pred kratkim. 

Življenje malih bolnikov pod vprašajem, obstoj Mladine pač ne
Višek nesramnosti pa smo doživeli potem, ko je odgovorni urednik Mladine Grega Repovž krivdo za slabo slovensko zdravstvo poiskal kar v slovenskih medijih, ki poročajo o številnih zapletih, ki jim ministrica v odhodu Milojka Kolar Celarc ni kos. Še več, Repovž, ki sodi med prvorazredne zaradi svojih povezav z Murglami, je v svoji kolumni celo poveličeval čakalne vrste, češ da “so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji”. Še posebej preseneča taka aroganca Repovža, saj javni podatki razkrivajo, da ima Slovenija eno izmed največjih umrljivosti zaradi bolezni raka. Še bolj pa je zaskrbljujoče dejstvo, da je vladna trojka iz UKC pregnala kar tri otroške kardiologe in je sedaj tam le še ena zdravnica. Medtem ko je življenje malih bolnikov pod vprašajem, pa se za to ni treba bati Mladini in Repovžu, zahvaljujoč rednim finančnim injekcijam.

Vir: Twitter

Financiranje Mladine neposredno povezano z denarjem iz davčnih oaz in Udbo
V lastništvu Mladine se je “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja,” je v eni od svojih kolumn razkril Miro Petek. Seveda je s tem mislil na zamejski finančni sklad KB 1909, ki ima korenine še v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Ob tem Petek opozarja, da je bilo poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. No, nobenega dvoma ni, da je pristal v žepih partijsko-udbovskega omrežja tostran in onstran meje. “Očitno KB 1909 nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu. Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi,” je razkril neposredno finančno injekcijo iz Trsta. Zato ni čudno, da Repovž tako brani čakalne vrste in zahteva celo več denarja od države, saj je bil prav gimnazijski maturant Repovž tisti, ki je pripeljal v lastništvo Mladine finančno družbo KB 1909.

Komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu, ki jo je vodila poslanka SDS Jelka Godec, je ugotovila več sumov o nepravilnem ravnanju. Med drugim obstaja sum, da naj bi določene osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito. Denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, pa naj bi med drugim uporabili za nakup lastniških deležev KB 1909 v družbi Mladina d.d. Jelka Godec je nato predlagala, da pristojni organi raziščejo več sumov, med drugim:
– sum kaznivega dejanja pranja denarja prek nabave in prodaje lastniških deležev v Mark Medicalu d.o.o. s strani KB 1909 v letih 2006–2015;
– sum davčne utaje zaradi transfernih cen pri verigi dobaviteljev Mark Medical d.o.o. in Emporio Medical d.o.o. v letih 2003–2016;
– sum, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest d.o.o. (lastnik Mladine d.d.) in za njegovo dokapitalizacijo v letih od 2007–2015;
– sum, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v družbi Mladina d.d. in za njeno dokapitalizacijo v letu 2007;
– sum, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetjih Distriest d.o.o. in Mark Medical d.o.o. od družbe Vega Finanz s.a. v letih 2007–2015 in za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in v Sloveniji.

Po podatkih našega zanesljivega vira je družba KB 1909 oktobra 2007 z 955 tisočaki vstopila v lastništvo tednika Mladina, takrat pa naj bi tudi Repovžu posodila 200 tisoč evrov, da je ta svoj delež v Mladini povečal na okoli 5 odstotkov. Vendar, ko se glavni akterji znajdejo pred novinarskim vprašanjem, njihov odgovor pričakujemo zaman, prav tako so imeli hudo obliko demence, ko jih je zasliševala komisija Jelke Godec. “S temi podjetji nisem posloval, me niso iskali, me niso vabili, nisem bil v nobenih poslovnih stikih, za nikogar ne morem reči nič. To povem popolnoma iskreno,” se je recimo odgovoru na vprašanje, kaj ve o zamejski družbi KB 1909, izmikal Janez Zemljarič.

Zanimivo je, kdo vse financira časopisno hišo Mladina d.d. Erar nam je namreč razkril, da je Mladina konec oktobra 2017 prejela skoraj 19 tisoč evrov subvencij ministrstva za kulturo. Subvencijo jim je omenjeno ministrstvo nakazalo v zadnjih osmih letih tudi leta 2016 (20.400 evrov), leta 2015 (26.700 evrov), leta 2014 (24.000 evrov) in leta 2010 (31.423,60 evra). Skupno so torej od leta 2010 do danes samo s subvencijami zaslužili še dodatnih več kot 120 tisoč evrov. 

J. G.