fbpx

Kučanov forum oživlja političnega mrtveca: Luzer št. 1 Türk predava Forumu 21 o delovanju Združenih narodov

Foto: sta

Višek sprenevedanja: Danilo Türk je govoril članom Kučanovega Foruma 21 na temo Svet in njegove krize, dejansko pa je večino svojega govora namenil delovanju Združenih narodov. Še toliko bolj je to groteskno zato, ker se še vsi dobro spominjamo njegovega lanskega poraza, ko je kandidiral za generalnega sekretarja OZN in pogorel na celi črti.

Očitno pa je, da se njegove neuspešne kandidature sramujemo bolj Slovenci, kot pa Danilo Türk osebno. Na srečanju v okviru Foruma 21 – prostor so imeli rezerviran kar na Jankovićevem Magistratu – je uvodoma najprej spregovoril Milan Kučan, ki je izpostavil, da je bil Türk kot veleposlanik Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov (OZN) vključen v številna reševanja kriz, ki so pretresale svet, zato bo na tem srečanju govoril iz svojih izkušenj in tudi skozi perspektivo OZN (krajše Združenih narodov).

Foto: Milan Kučan je pred začetkom srečanja poklepetal s prisotnimi člani Foruma 21. Foto: M. S.

Foto: Milan Kučan je pred začetkom srečanja poklepetal z navzočimi člani Foruma 21. Foto: M. S.

Novinar izkoristil priložnost in “dal na mizo” ves svoj ego
Ravno toliko, kot “obujanje političnega mrtveca” Danila Türka, pa je bil to šov povezovalca večera Ervina Milharčiča Hladnika, saj je govoril in se hvalil skoraj več kot Türk. Novinar je dejal, “če rečem, da bi rad pisal o ZN, moji uredniki zavijajo z očmi”, nato pa se pohvalil, kako je v New Yorku intervjuval Türka, ki je bil takrat eden od najtesnejših sodelavcev generalnega sekretarja Kofija Anana. Dodal je, da mu je Türk takrat dejal, da Združeni narodni niso bili ustanovljeni zato, da bi bili učinkoviti, saj se soočajo tudi s problemi, ki so nerešljivi.

Türk članom Foruma 21 razlagal besede nove ameriške veleposlanice pri OZN
Nato pa se je Türk v svojem govoru razgovoril o številnih vojnah, v katere je bila tako ali drugače vpletena tudi OZN, pozabil pa se ni obregniti niti ob izjavo nove veleposlanice ZDA pri OZN Nikki Haley, ki je dala jasno vedeti, da kdor podpira ZDA, bo imel tudi njihovo podporo. “Tako v notranji kot v mednarodni politiki velja to pravilo, to ni nič novega. Je pa ta izjava zaradi svoje nediplomatskosti razburila,” je povedal Türk.

Povezovalec Milharčič Hladnik pa je Türka povprašal tudi o stereotipu, ki pravi, da so Združeni narodi dobri, ostali svet pa zlo, na kar mu je slednji odgovoril: “ZN so odraz, so zrcalo sveta, v ZN se vidi svet. Zjutraj, ko sem prišel na delo v svojo pisarno, nisem vedel, s čim bom končal. Pri ZN se dobro vidi, kako se svet razvija in kaj se v njem dogaja.”

O tem, da ni šlo za nič drugega, kot le propagando Danila Türka, pa priča tudi to, kako je napeljeval vodo na svoj mlin in se hvalil z nekaterimi srečanji. Tako je, ko je govoril o vojni in vojaških operacijah v Libiji in Afganistanu, skoraj v istem dihu dejal: “Lahko bi vam pripovedoval, kako je izgledal moj pogovor s predsednikom Medvedjevom …” in na koncu le priznal, da ko ni bil več predsednik, “so bili moji pogovori bolj privatni in bolj občasni”.

Marjanca Scheicher