fbpx

Kučanov novinar Boris Jež s svojimi lažmi užalil na milijone Poljakov

Novinar Dela Boris Jež

Novinar Dela Boris Jež je v svojem članku Sobotne priloge z naslovom Desnica iz kamene dobe zapisal toliko neresnic, ki niso skladne z zgodovinsko resnico in zavajajo bralce, da so se odzvali na poljskem veleposlaništvu in zahtevali popravek, “saj žalijo na milijone Poljakov.” V članku se namreč pojavlja sugestija, da naj bi fašizem v 30. letih dvajsetega stoletja na Poljskem obstajal kot splošen pojav in naj bi bil del državnega ustroja.

Veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Pawel Czerwinski zahteva od novinarja Borisa Ježa popravek, saj je s svojim zapisom dopustil veliko netočnost, ki ne sloni na splošno znanih zgodovinskih dejstvih. Czerwinski si namreč šteje v čast, da predstavlja državo, katere državljani so se kot prvi v Evropi uprli oboroženemu napadu nacistične Nemčije ter stalinistični Sovjetski zvezi, ki jo je Jež povsem izpustil ob naštevanju zločinskih totalitarizmov.

“Poljska je bila od prvega do zadnjega dne 2. svetovne vojne članica protihitlerjevske koalicije, boj za obrambo človečnosti in demokratičnih vrednot pa je zahteval 6 milijonov žrtev,” je zapisal veleposlanik in dodal, da so v boju proti fašizmu Poljaki sodelovali tudi na območju Slovenije pri operaciji razstrelitve nemškega skladišča goriva v Postojnski jami.

Czerwinski je še navedel dejstvo, da Poljaki spadajo med najštevilčnejšo skupino narodov, ki jim je inštitut Yad Vashem v Jeruzalemu podelil naziv pravičnih med narodi sveta za reševanje judov pred nacističnim terorjem, saj so uspeli rešiti več kot 6500 poljskih judov. Na Poljskem tudi ni obstajala nobena uradna oblika sodelovanja z okupatorjem, Poljaki pa so vse do konca vojne vodili brezkompromisen boj proti okupatorjem. Vsega tega pa ne bi dosegli brez trdno ukoreninjene družbene tradicije, ki ne sprejema šovinizma, nadvlade in nepravičnosti, s katerimi se izraža fašistična ideologija.

Ni bilo prvič, da je Jež grdo podtikal
Veleposlanik Czerwinski z zaskrbljenostjo ugotavlja, da to ni bil prvi primer, kjer je novinar Jež Poljski in Poljakom podtikal lažne in žaljive zapise. To je storil že pred nekaj meseci v članku Konjeniški častniki na Maginotovi liniji, kjer si je prav tako dovolil namigovati na analogijo med Poljsko in nemškimi nacisti, Delo pa je zavrnilo prošnjo za popravek.

M. P.