fbpx

Kučanov novinar Boris Jež spet laže in žali: Poljake zmerja z lizuni, barabami in političnimi pohabljenci

Novinar Dela Boris Jež

Morda so laži in izkrivljanje resnice Borisa Ježa vžgali v prejšnjem režimu, a Poljaki so odločni, da jim bodo naredili konec.

Boris Jež, novinar Dela, nadaljuje s svojim pohodom laži in izkrivljanja resnic. Potem, ko je lanskega decembra Sobotna priloga Dela objavila njegov članek, s katerim je užalil na milijone Poljakov, saj se je v članku namreč pojavila sugestija, da naj bi fašizem v tridesetih letih dvajsetega stoletja na Poljskem obstajal kot splošen pojav in naj bi bil del državnega ustroja, je šel tokrat še stopničke nižje, in sicer je zapisal: “Reakcionarnost in sebičnost. Vse to so družbe, ki so se tako ali drugače udinjale velikemu nemštvu in si skupaj oplajale antisemitizem. Potem pa je Hitler potegnil prt z mize in si podredil vse – Poljsko, kolikor je je še ostalo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Romunijo, Bolgarijo … Tudi Slovenija bi lahko bila v tej bratovščini lizunov, barab in političnih pohabljencev, če se ne bi zgodil NOB, torej nekaj tedaj nezamisljivega za nemško umevanje vsedominacije.” Jež je še zapisal: “V tej črni luknji se je hote ali nehote znašla tudi Janševa SDS. Orbanov obisk je to tako rekoč zapečatil. No, to druščino ‘užaloščenih demokracij’ srednje Evrope, ki jim je kolaborantska preteklost v nadlego, vendarle nekaj druži: potvarjanje zgodovine in neke vrste nova fašizacija družbe, ki bi se jim pametne glave v Rimu in Berlinu nemudoma odrekle.” Te laži pa so izbile dno soda veleposlaništvu Republike Poljske v Ljubljani, ki se je odzvalo na Ježev zapis in razkrilo, da sta dejansko Jež in Delo tista, ki potvarjata zgodovino, ne pa Poljaki.

Bo pa zanimivo spremljati, ali bo imel v. d. odgovornega urednika Dela Gregor Knafelc toliko poguma in bo objavil popravek poljskega veleposlanika. Potem, ko je njihov kolumnist Jež užalil na milijone Poljakov lanskega decembra, na kar je Czerwinski zahteval popravek, do objave tega ni prišlo.

Jež je užalil 6 milijonov poljskih žrtev druge svetovne vojne
Veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Pawel Czerwinski opozarja, da si je kolumnist Jež dovolil namigovati na popolnoma nesprejemljivo – kot da bi bila Poljska med drugo svetovno vojno zaveznica nacističnega Tretjega rajha in da Ježeve tendenčne poenostavitve niso skladne z zgodovinsko resnico. “Še posebej bode v oči vztrajno žaljivo izražanje vašega novinarja, uporaba pejorativnih besednih zvez, kot so ‘bratovščina lizunov, barab in političnih pohabljencev’, uperjena v državljane Poljske, izrazov, ki – poudarjam – žalijo vsako izmed 6 milijonov poljskih žrtev druge svetovne vojne,” je zapisal veleposlanik v zahtevanem popravku.

Jež že tretjič z lažmi nad Poljake
Veleposlanik Czerwinski je globoko razočaran in obenem začuden zaradi pomanjkanja osnovnega zgodovinskega znanja tako pri kolumnistu Ježu kot pri odgovornem uredniku Dela. “Želel bi verjeti, da gre resnično le za neznanje, ne pa za zavestne laži po nareku neracionalnega sovraštva, uperjenega proti Poljski in Poljakom,” pravi veleposlanik. Vendar pa je skoraj nemogoče, da gre le za neznanje ali za “pomoto”, saj je to že tretji primer, ko Kučanov novinar žali poljski narod. Prav tako nesramno in zavajajoče je pisal že v omenjenem decembrskem članku Desnica iz kamene dobe ter tudi pred tem, ko je Jež podtikal lažne in žaljive zapise o Poljski. To je storil v članku Konjeniški častniki na Maginotovi liniji, kjer si je prav tako dovolil namigovati na analogijo med Poljsko in nemškimi nacisti, Delo pa je zavrnilo prošnjo za popravek.

Resnica je znana, zakaj jo Jež potvarja?
Czerwinski je Ježa in Knafelca spomnil na zgodovinsko dejstvo, da se je 2. svetovna vojna začela 1. septembra 1939 z invazijo vojske nacistične Nemčije na Poljsko, potem ko se je Poljska kot prva v Evropi odločno uprla agresivnim načrtom Hitlerja. “Kmalu zatem je naša država postala žrtev napada stalinistične Sovjetske zveze, ki je na podlagi pakta Ribbentrop – Molotov zavzela skoraj polovico ozemlja Poljske (ali je morda B. Jež imel to v mislih, ko je pisal, da je ‘Hitler potegnil prt z mize in si podredil vse – Poljsko, kolikor je je še ostalo’?). Sicer pa so se Poljaki bojevali proti velikonemškemu imperializmu (in se niso udinjali, kot jim podtika Delo) že v začetku dvajsetega stoletja – dovolj je, da spomnimo na šlezijske in velikopoljske vstaje, pa tudi na usodo poljskih otrok iz mesteca Września, ki so bili zverinsko pobiti, ker se niso hoteli učiti v nemškem jeziku.”

Dejstvo: nacisti in komunisti so bili najboljši zavezniki
Prav tako se je veleposlanik moral odzvati na druge Ježeve lažnive zapise. Poudaril je že znana zgodovinska dejstva: “Od začetka okupacije, že decembra 1939. leta, so Poljaki začeli ustanavljati odporniška gibanja ter neodvisno podzemno državo pod Vlado Republike Poljske v izgnanstvu, ki so jo priznavali zavezniki. V zvezi z navedbami B. Ježa pa poudarjam, da je bilo odporniško gibanje na Poljskem ustanovljeno leto in pol pred Osvobodilno fronto, v času, ko – dodajam – so nacisti in komunisti še bili najboljši zavezniki. Poljska je – česar avtor ne ve ali pa noče vedeti – redek primer med okupiranimi evropskimi državami, kjer ni nastala nobena organizirana oblika sodelovanja z okupatorjem.” Opozarja tudi na 6 milijonov ubitih državljanov in ogromno uničenje, posledice tega pa so Poljaki občutili še v nadaljnjih desetletjih.

Ujeti s prsti v marmeladi: drugim očitajo potvarjanje zgodovine, a so sami tisti, ki to počnejo
Glede na porazne izkušnje, ki jih je imel poljski veleposlanik v Sloveniji s Kučanovim pisunom in lažnivim levičarskim Delom, je pričakovano, da je Czerwinski svoj popravek poslal še drugim medijem, saj je, glede na to, da Delo ni objavilo kar dveh njegovih popravkov, le tako možnost, da bo prava resnica prišla na dan, ne pa potvarjanje zgodovine in pripenjanje medalj za zasluge napačnim osebkom. Že večkrat se je izkazalo, da levičarski časnik drugim očita potvarjanje zgodovine, v resnici pa so mnogi Delovi novinarji tisti, ki so mojstri izkrivljanja zgodovinskih dejstev. A če se neka laž zapiše stokrat, še ne bo postala resnica. Nič več.

Marjanca Scheicher