“Dokumentarec” CNN, v katerem nastopa 8. marec, bo obravnaval globalno izredno perečo tematiko Janševih tvitov

Nika Kovač bo nastopila v dokumentarcu, ki ga sponzorira fundacija Billa in Melinde Gates. (Foto: STA)

Nevladna organizacija 8. marec (poznavalci pravijo, da ni ne raziskovalni in ne inštitut) se je pred kratkim na tviterju pohvalil, da bo v kratkem na levičarski televizijski postaji CNN predvajan dokumentarec, ki bo vseboval tudi del, kjer se bodo predstavili sami. Smešno, da so vprašanja zastavili celo bivšemu predsedniku vlade Janezu Janši. Film sponzorira fundacija enega najbogatejših zemljanov Billa Gatesa.

“Omenili smo že, da bo v prihajajočih dnevih na CNN objavljen kratek dokumentarni film o našem delu. V teh dneh bodo novico o filmu “Right to replay” poslali tudi bivšemu predsedniku vlade. Vzorec poznamo. V prihajajočih dnevih pričakujemo še več napadov in žalitev. Smo pa na to že vajeni. In se z nasmehom podajamo v vikend, ki je pred nami,” so tvitnili iz uradnega profila “raziskovalnega inštituta”.

Zmotili so se že pri naslovu. Naslov dokumentarca bo namreč “Right to reply” (Pravica do odgovora) in ne Right to replay (Pravica do ponovitve), kot so zapisali “raziskovalci”. Sponzorira pa ga Fundacija Billa in Melinde Gates. V ozadju je torej kapital enega najbogatejših zemljanov.

Da že vnaprej vemo, kakšna bo tematika, se lahko prepričamo, ko preberemo tvit prvaka opozicije Janeza Janše. Producenti dokumentarca so mu namreč poslali vprašanja, ki zelo močno dišijo po slovenski politkolesarski skrajno levi propagandi.

Vprašanja, ki jih je Janša dobil s CNN-a so predvidljiva:

   • Ste kdaj širili sovražni govor po socialnih omrežjih? Če da, zakaj?
   • Kako bi odgovorili na vprašanje, da vi in vaši podporniki po medmrežju širite sovražna sporočila?
   • Kako bi se odzvali na trditev, da vaša sporočila slikajo Niko Kovač v negativni luči?
   • Ste kdaj tvitnili, da bi bilo treba aktiviste, kot je Nika Kovač, zažgati?

Seveda novinarji CNN niso sami od sebe prišli do takšnih vprašanj. Pomagala jim je “kolegica” Nika in še kak pravkar “osvobojeni” novinar RTV. Bivši predsednik vlade bi moral potemtakem vprašati, kje so dobili informacije, da piše tvite, češ da je treba Niko Kovač zažgati. Kdor koli je namreč rekel kaj takšnega, ni širil sovražnega govora, ampak je storil povsem definirano kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika. Videti pa je, da so vprašanja poslali kar na več naslovov kot kopijo, ko pa so jim potem naslovniki povedali, da niso pravi naslov za vprašanja, so odgovorili, da jih bodo dal na listo za BCC (blind carbon copy – se pravi sporočilo, kjer naslovnik ni viden), pri tem so prejemnika nazvali kar z “Janez Fakin Janša”? Za kaj sploh gre? Ali so neutemeljene laži o Janši CNN-ovi naivni novinarji pošiljali kar naključnim slovenskim uporabnikom? S tem so bivšemu predsedniku vlade gotovo povzročili ogromno osebno škodo.

Vsekakor lahko iz tona vprašanj hitro ugotovimo, o čem bo dokumentarec govoril: pravzaprav o najljubši predvolilni temi RTV in POP TV. O tem, kdo je kaj tvitnil in kdo je bil zaradi tega užaljen. Iz tega pa potem fantomske povezave med Janšo in Putinom z vmesnikom Viktorjem Orbánom.

Ni prvič
Ni pa prvič, da je Nika tako naflancala naivne zahodnjake. Spomnimo, nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je v oddaji The Daily Show povedal zgodbo o tem, kako je v Sloveniji potekal referendum na temo družinskega nasilja. Menda kar dvakrat. Organizirala naj bi ga seveda njegova štipendistka Nika Kovač. “Neverjetno, pretentali so celo Baracka Obamo,” je komentiral nekdanji premier Janša in pojasnil, da so mu referendum o zakonu o vodi očitno prodali kot referendum o nasilju v družini.

No, na drugi strani je na blogu OpenDemocracy “raziskovalni inštitut” vendarle povedal, da so se borili za vodo. A ne za kakršno koli – bojda so se na referendumu borili za PITNO vodo. Na referendumu o zakonu, ki je urejal gradnje ob vodnih telesih, ki nimajo nobene zveze s pitno vodo.

Takšni primeri v resnici pomenijo predvsem to, da tuji “raziskovalni novinarji” in tudi eminentni politiki ne kažejo nobene volje, da bi raziskali trditve svojih političnih prijateljev v Vzhodni in Srednji Evropi. Na besedo jim verjamejo vse izmišljotine ne glede na to, kako bizarne so. Spomnimo, da je New York Times objavil trditev Marka Milosavljevića, da Pop TV prispevke pošilja “na preverjanje” lastnikom v Prago, da ne bi užalili takratnega predsednika vlada Janše.

Andrej Žitnik