Na letošnjem CPAC med slavnostnimi govorci tudi Janez Janša

Foto: CPAC

Madžarska že drugo leto zapored gosti evropsko različico najbolj vidnega desničarskega političnega dogodka v ZDA, znanega kot Conservative Political Action Conference ali CPAC. Veličastna predstavitev konservativnih mislecev, državnikov in zakonodajalcev bo potekala od 4. do 5. maja, na dogodku pa bosta preko videopovezave spregovorila tudi naš nekdanji premier Janez Janša in nekdanji voditelj na Fox News, Tucker Carlson.

Drugi letni CPAC Hungary s sloganom: “Skupaj smo močni” se je začel danes in bo potekal do 5. maja v nakupovalnem in kulturnem središču Bálna v Budimpešti. Med predstavljenimi govorci so premier Viktor Orbán, ministrica za pravosodje Judit Varga, nekdanja kandidatka za guvernerko Arizone Kari Lake, nekdanji voditelj Fox News Tucker Carlson, v petek, 5. maja pa bo predaval tudi nekdanji premier Janez Janša.

Danes se je že drugič začel CPAC na Madžarskem, dvodnevni niz dogodkov konservativcev, na katerem bodo poleg premierja Viktorja Orbana in članov madžarske vlade spregovorili številni vodilni politiki mednarodne desnice. Kot je povedal Miklós Szánthó, generalni direktor Centra za temeljne pravice, ki organizira CPAC Madžarska, je letošnja predstavitev še večja, prav tako pa je tudi število govorcev večje, prišli so s celega sveta. CPAC Hungary je bil že lani velika uspešnica, zdaj pa je še bolj znan,” je za InfoRádo poudaril glavni organizator.

Dvodnevni program se je začel danes ob deveti uri, ekskluzivno video sporočilo bosta poslala tudi Tucker Carlson in Steve Bannon, glavni svetovalec in glavni strateg nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Predavala bosta nekdanji češki premier Andrej Babiš in nekdanji slovenski premier Janez Janša, ki je na dnevnem redu predviden 5. maja ob 9:30 na tematiko “V Boga zaupamo”.

Uradni dnevni red navaja panele, kot sta “No Woke Zone” in “Make Kids Not War”, kar kaže na to, da bo poudarek na nasprotovanju uničujoče woke ideologije in ohranjanju tradicije, tema pa bo posvečena tudi problematiki demografije.

Foto: CPAC

Madžarska enotna v uničenju poskomunističnih struktur v družbi
Slogan CPAC Madžarska 2023 je “Skupaj smo močni”. Po besedah ​​generalnega direktorja Centra za temeljne pravice je to močno sporočilo predvsem za mednarodno desnico, saj meni, da je ta enotnost na Madžarskem že dosežena. “Madžarska desnica je enotna kot vedno in uspelo ji je tudi izpolniti poslanstvo uničenja postkomunističnih struktur v različnih družbenih podsistemih.” “Na mednarodni ravni obstaja potreba po sodelovanju, saj mednarodna desnica o tem še nima dovolj znanja. Čeprav je dejstvo, da lahko govorimo o mednarodni desnici, samo po sebi zelo velik korak naprej v primerjavi s pred desetimi leti, priznati pa moramo tudi, da imamo res vsi enake težave, s katerimi se soočamo, ko gre za kulturna, socialna, nacionalna ali družinska vprašanja od Potomaca do Donave,” je dejal Miklós Szánthó.

CPAC, ki izvira iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, je postal vsakoletni shod ameriške desnice. Prvo evropsko ponovitev konference je lani gostil Center za temeljne pravice v madžarski prestolnici. Dogodek, ki se je osredotočal na vrednote “Bog, domovina, družina” in je privabil več kot 1500 ljudi, med njimi skoraj 200 tujih odločevalcev, novinarjev in vplivnežev, je požel izjemno zanimanje: spletla so se še bolj tesna prijateljstva z našimi zavezniki in levoliberalni svet je izbruhnil v histeriji.

Tanja Brkić