Poslanec zaradi preprostega komplimenta obtožen seksizma

Poslanka Svobode Lucija Tacer. (Foto: STA)

Da si obtožen seksizma, danes očitno zadošča navaden kompliment. Zadnja tarča napadov je bil poslanec NSi, Aleksander Reberšek. Zadoščal je komentar “luštna fotografija poslanke” in se je že oglasila njegova poslanska kolegica iz vrst Gibanja Svoboda Lucija Tacer. Zadevi so sedaj na sledi tudi na Kanalu A, kjer so o celotnem “škandalu” posneli prispevek. Poslanca so vprašali, če namerava zaradi obtožb odstopiti. 

Ko vlada svoboda, je seksizem očitno tudi kompliment. Zakaj je temu tako, je pojasnila poslanka Lucija Tacer na seji: “Imam ničelno toleranco do diskriminatornega in izključujočega govora. Namreč, svojo enakovredno kolegico je označil s pridevnikom “luštna” […] Je pa to bila seksistična izjava.”

Reberšek se je na novinarske poizvedbe, sicer šaljive, ali namerava zaradi obtožb odstopiti, odgovoril: “Ne, ne mislim odstopiti, saj nisem povedal ničesar, kar ne bi bilo res ali bi bilo spornega.” Tudi opravičila ne bo, je povedal za 24ur.

Kot pojasnjuje: “Pri nas v Savinjski dolini, pa verjamem, da tudi drugod po celi državi, da bi, če bi nek moški rekel ženski, da je luškana, da bi na nek način to sprejela kot nek kompliment. Pa tega nisem rekel, jaz sem ves čas govoril o luštni fotografiji.”

Nika Kovač je uporabila izraz “mucek”
Kot končna razsodnica v zadevi je nastopila predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora Nika Kovač. Na vprašanje, ali si še vedno lahko podeljujemo komplimente, je ta odgovorila, da lahko. A Reberšek sodbi nevladnice vseeno ni ušel. Ta je namreč prepričana, da njegov komentar ne sodi v Državni zbor “tako kot tja ne bi sodilo, če bi poslanec NSi-ja žvižgal za to mlado poslanko, ki bi se tam sprehajala”.

Svojo sodbo pa je v zadevi podal politični komentator Mitja Iršič, ki je spomnil, da tudi predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora ni “brez greha”. Ta je v preteklosti predsednika SDS nazivala z “mucek”. Novinar Kanala A je o tem ni povprašal, kot tudi ne, ali namerava zaradi tega odstopiti kot predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Ž. K.