Veterani združenja Sever so se skupaj z ruskim veleposlanikom in rdečimi zvezdami poklonili mrtvim

Partizanska komemoracija v družbi ruskega ambasadorja in totalitarnih simbolov. Vir: Zajem zaslona, Facebook.

Zveza društev Sever, je pred časom objavila svojo odločitev, da podpre ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve. Kakor da odločitev združenja veteranov vojne za Slovenijo, da ukine muzej vojne, v kateri so aktivno sodelovali, ni dovolj bizarna, so se pripadniki primorske sekcije taistega društva, ki jo vodi predsednik Angel Vidmar, odločili izvajati spominske obeležitve – z ruskim veleposlanikom Timurjem Ejvazovom! 

Zanimivo, fotografij iz dogodka niso dosegljive iz uradnih socialnih profilov Združenja Sever, niti na njihovi spletni strani, kjer dogodek ni zabeležen na uradnem koledarju dogodkov. A se je vendarle zgodilo. Fotografije iz obeležja je na spletu objavil veteran vojne za Slovenijo in član severnoprimorske sekcije Združenja Sever Drago Kosmač, ki je pripisal: “Včeraj je veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Timur Ejvazov položil venec pred spomenik padlim partizanom v spominskem parku na Trnovem nad Novo Gorico.” Kot je razbrati iz njegovih zapisov na socialnih omrežjih, je bil prav on tisti, ki je organiziral dogodek. “Zraven sem pa moral biti, ker sva se o tem dogovarjala z voj. atašejem,” je zapisal. Ob tovrstnih manifestacijah s predstavnikom države, ki je zakrivila najnasilnejšo agresijo po drugi svetovni svetovne vojne, se lahko upravičeno vprašamo po vrednostnih usmeritvah združenja, ki naj bi ohranjalo spomin na osamosvojitvene čase.

Kulturna vojna revolucionarjev
Da gre za prav posebno združenje veteranov policistov, priča že njihovo nasprotovanje Muzeju slovenske osamosvojitve. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ti menijo, da slovenska osamosvojitev ni bila enkratni dogodek v narodovi zgodovini, temveč le eden izmed dogodkov, ki so naposled pripeljali do slovenske osamosvojitve. Gre za idejo, ki jo podpira tudi slovenska levica in sicer, da je bila državljanska vojna, ki jo med drugo svetovno vojno sprožijo komunisti enakovredna osamosvojitveni vojni, v kateri so vojaki TO, s enoznačno podeljenim mandatom naroda zavarovali odločitev plebiscita. Zgodovinar Jože Dežman je prepričanje levice in njenih veteranskih združenj opisal tako: “Dejansko gre za nadaljevanje spominske in kulturne vojne, v kateri tabor, nekritično naklonjen Titu in komunizmu, zagovarja tezo, da je bila osamosvojitev Slovenije preprost prehod iz propadlega režima v nov režim, temu nasproti pa stoji trditev drugega tabora, da se Republika Slovenija temeljito razlikuje od Socialistične republike Slovenije.” 

Objava organizatorja partizanske komemoracije skupaj z ruskim ambasadorjem. (Foto: Facebook)

Na grobu diktatorja
Da v ozadju ne gre za nobeno stroko in željo po objektivni obravnavi zgodovine pokaže sprehod po objavah enega od predstavnikov združenja Sever Draga Kosmača, ki se je udeležil spominske manifestacije padlim partizanom skupaj z ruskim veleposlanikom. Le malo po tem, pa se je kot predstavnik Združenja Sever mudil na mednarodnem srečanju vojnih veteranov v Beogradu, kjer je nato obiskal tudi “hišo cvetja”, oz. Brozovo zadnje počivališče. Obisk groba komunističnega diktatorja je obeležil še s fotografijami, ki jih je objavil na spletu.

Kosmač je sicer znan po svoji drzni akciji v Novi Gorici, kjer je 28. junija 1991, med vojno za Slovenijo, zajel večje število pripadnikov JLA, skupaj z njihovim poveljnikom. To je skušal storiti brez kakršnekoli bojne opreme, vse dokler se ni polastil puške AK-47, s katero si je pomagal v nadaljevanju. Njegovo filmsko akcijo, vključno z vdajo pripadnikov JLA, so zabeležile filmske kamere.

Danes je njegov profil na Facebooku poln proruske propagande, sovraštva do borcev za pravice upokojencev, njemu neljubih novinarjev RTV in podobno.

Gal Kovač