[Video] Netflix bo Kleopatro upodobil kot temnopolto vladarico

Kleopatro je upodobila britanska igralka Adele James. Vir: zajem zaslona, Youtube.

Ameriški spletni ponudnik medijskih vsebin Netflix bo 10. maja na svoji platformi lansiral igrano dokumentarno serijo Kraljica Kleopatra. Zgodovinski dokumentarec je postal nov predmet kulturnega boja. Kleopatra bo namreč v seriji predstavljana kot temnopolta vladarica, kar je neposredna negacija zgodovinskih dejstev. Faraonka je bila namreč rojena v ptolemajsko dinastijo. Prvi ptolemajski vladar Egipta je bil Aleksander Veliki. Enakega, grško-makedonskega porekla je bila tudi Kleopatra. Kritiki serije so to osnovno dejstvo izpostavili pod objavljenim napovednikom v sekciji za komentarje. Vnel se je hud besedni spopad, zaradi česar je Netflix na platformi moral ugasniti možnost komentiranja. 

Na Netflixu so serijo predstavili kot del serije “raziskovanja življenja uglednih in ikoničnih afriških kraljic. V tej sezoni bo Kleopatra, najbolj znana, vplivna in nerazumljena ženska na svetu – drzna kraljica, katere lepota in romance so zasenčile njeno pravo bogastvo: njen intelekt.”

Navkljub jasno in vzpostavljenim dejstvom, da je bila Kleopatra ptolemajskega (grško-makedonskega) porekla, ki je vladala Egiptu med leti 51–30 pred Kristusom, jo serija prikazuje kot vladarico afriškega porekla. Igra jo temnopolta igralka Adele James“Možno je, da je bila Egipčanka,” pravi prva “strokovnjakinja” v napovedniku. Takoj za tem druga trdi: “Spominjam se, da mi je moja babica rekla: ‘Vseeno mi je, kaj ti govorijo v šoli, Kleopatra je bila črna.'”

Po objavi se je na spletu pojavila peticija za bojkot serije, ki falsificira zgodovino. Kot poroča ameriški Breitbart, je peticija nabrala 85 tisoč podpornikov, nato pa je bila umaknjena, ker na bi širila “sovražni govor.” Kritika prihaja tudi s strani temnopolte skupnosti. Spletna vplivnica Kemi Owonibi je tako zapisala: “Že milijontič, egipčanska kraljica Kleopatra ni bila Egipčanka. Bila je Grkinja! Bila je bela – makedonskega porekla kot ostali ptolemajski vladarji, ki so živeli v Egiptu.” Kot argument navede, da bi bilo povsem nesprejemljivo, da bi denimo Leonardo diCaprio upodobil ameriškega predsednika Baracka Obamo ali pa Brad Pitt Nelsona Mandelo.

Britanska igralka Adele James se je odzvala na hude kritike na svojem Twitter računu. V debati so se namreč pojavili tudi nekateri žaljivi in milo rečeno rasistični komentarji, ki jih je izbrisala in blokirala komentatorje. Ostale, ki so preprosto izrazili nestrinjanje z izkrivljanjem zgodovinskih dejstev, je pozvala, da naj ne gledajo serije.

Nato je prejela pomenljiv odgovor s strani Egipčana: “Adele: naša opozicija ni uperjena proti tebi osebno, čeprav sem prepričan, da ti ni bilo lahko. Nasprotujemo potvarjanju naše zgodovine zavoljo politične bitke in agende, ki se nas pravzaprav ne tiče. Resnica je pomembna. Zgodovina je pomembna.”

Gal Kovač