Pirc Musarjeve in Goloba ne moti, da je Magnifico nasprotoval osamosvojitvi

Glasbeni nastop Magnifica na volilni konvenciji stranke Gibanje Svoboda. Vir: STA

Večina Slovencev ne glede na politično afiliacijo je bila zgrožena ob novici, da bo na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti Slovenije nastopal samodeklarirani “balkanski šarlatan” Robert Pešut, bolj znan kot Magnifico. Gre vendarle za človeka, ki se je v preteklosti večkrat izjavil proti slovenski osamosvojitvi. V zvezi z njegovim nastopom smo prejeli odgovore na novinarska vprašanja, ki smo jih poslali predsednici republike Pirc Musarjevi in na kabinet predsednika vlade. Prva pravi, da se je organizacija ne tiče, na vladi pa se izgovarjajo na svobodo govora. 

Kot lanska proslava, ki jo je časnik Delo označil za “sodobnejše od tiste prejšnjih let” (beri: tiste, ki jih je pomagala prirediti Janševa vlada), bo tudi ta proslava potekala v antislovenskem duhu. Če bo tudi letos za izbruh nebrzdane narcisoidnosti poskrbela predsednica državnega zbora, bomo še videli, gotovo pa se kot lani vračajo borci NOB, ki bodo ponovno polirali nov piarovski pristop levice, da je bila bitka za samostojnost Slovenije v resnici izbojevana leta 1945. Nastop Magnifica pa je kljub temu višek cinizma.

Magnifico, sicer eden od vidnih podpornikov levičarskih strank, je že v preteklosti poskrbel za obilo kontroverznosti in brez dvoma tudi tokrat vladajoči od njega pričakujejo, da bo na tak ali drugačen način žalil konservativce in volivce desnice.

Spomnimo: na proslavi ob predvečeru Prešernovega dneva leta 2020 ob smrtnih izdihih Šarčeve vlade je Magnifico izpolnil svojo vlogo uporabnega idiota in zapel, “da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté” itn. Bi takšna “poezija” spadala na kulturno proslavo pred Prešernovim dnevom, če bi jo vsaj v resnici napisal Prešeren? Pravzaprav ne, vendar je celo še huje: Prešeren je avtorstvo teh verzov zanikal in se o tem, da mu jih lažno pripisujejo, ogorčeno potožil celo Ani Jelovškovi.

Foto: zajem zaslona

In četudi bi obstajal dovolj resen dvom, ker je Prešeren kako svoje avtorstvo zares zatajil že zaradi policije, ki mu je občasno dihala za svobodoljuben ovratnik, ne bi bilo primerno prav takšnih verzov tendenciozno prepevati na osrednji državni proslavi v 21. stoletju. Magnifico je pač izkoristil svojih pet političnih minut na odru.

Pirc Musarjeva se spreneveda
Kaj si o nastopu Magnifica, ki je jasen nasprotnik slovenske osamosvojitve, misli predsednica RS, ki je po svoji funkcija varuhinja slovenske suverenosti, državnosti in samostojnosti smo povprašali njen kabinet. Njihov odgovor? Sprenevedav v smislu vprašajte koga drugega. Takole so nam odgovorili:

“Vse aktivnosti v pripravi in izvedbi proslav v počastitev državnih praznikov (tudi prihajajočega dneva državnosti) in drugih visokih obletnic vodi in usklajuje Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, v katerem ima Urad predsednice Republike Slovenije svojega predstavnika. Urad predsednice se v podrobnosti posameznih prireditev ne vpleta in tudi ne komentira posameznih režijskih odločitev.”

Če ima urad svojega predstavnika, se že po definiciji vpleta in predstavnik predsednice RS se je jasno strinjal: “Da, želimo, da na dnevu samostojnosti in enotnosti nastopi človek, ki je proti slovenski samostojnosti, z zgodovino hudih žalitev slovenskega naroda.” Jasno je, da je Pirc Musarjeva za to, da Magnifico nastopi na proslavi, saj je vendar zabavljač, ki zastopa “njeno” opcijo, ona pa je v preteklosti že večkrat pokazala, da ji ni mar moralna spornost, ljudi, ki so na njeni strani (spomnimo, pidovskega tajkuna in svojega bivšega delodajalca, ki je v Sloveniji pustil milijone dolgov, je označila za finančnega genija).

Vlada pravi, da gre za svobodo govora
Odgovor smo dobili tudi z Urada RS za komunikacije, kjer so zapisali:

“Živimo v demokratični državi, v kateri je z ustavo vsakomur zagotovljena svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja, zato Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve nastopajočih ne presoja po kriteriju tega, kako so glasovali na plebiscitu. Magnifico je eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, zato je prav, da nastopa tudi na državni proslavi.”

Zelo cinična izjava ob upoštevanju dejstva, da je država pooblastila svojo paradržavno “ulico”, da preganja sovražni (beri: vladi neprijeten) govor. Seveda je jasno, da jih celotna zadeva – podobno kot ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve – izredno zabava, saj je ta vlada nastala kot orodje poniževanja desnih volivcev.

Nika Kovač vodi vladni pogrom proti svobodi govora, na katero se Ukom sklicuje v svojem odgovoru. (Foto: STA)

Magnifico je simbol sodobnega časa
Sicer pa je jasno: Magnifico je simbol Slovenije in propadle tranzicije. Glavni politični človek iz ozadja je predzadnji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov. Visoki vladni uradniki imajo govore na komemoraciji ob ustanovitvi komunistične partije. Spomenike se postavlja jugoslovanskim komunističnim aparatčikom, s častmi se pokopava nekdanje vodilne člane zloglasne Udbe.

Slovenija leta 2023 si Magnifica mazohistično zasluži, saj ga je tudi izvolila.

Andrej Žitnik