Vlada odpravila nacionalni dan spomina na vse žrtve komunističnega režima

Foto: STA

Vlada je na dopisni seji odpravila nacionalni dan spomina na vse žrtve komunističnega režima, ki bi ga sicer obeleževali jutri, 17. maja. Predsednik nekdanje vlade Janez Janša, ki je nacionalni dan tudi sprejela pravi, da gre za “eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije. Žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka.

Vlada Janeza Janše je maja lansko leto, 17. maj razglasila za nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. To je utemeljevala s civilizacijskimi normami, da povzročitelje nasilja in zla merimo po istih kriterijih ter sledimo naporom, da se prepreči ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine.

Komunistično nasilje je namreč na ozemlju današnje Republike Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov. Komunistično nasilje pa je v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije.

17. maja 1942 so komunisti množično pobili več civilnih žrtev.

Brez trohice sočutja do žrtev
Ponosni nasledniki komunistov so le dan pred pomembnim datumom poskrbeli za ukinitev z odpravo sklepa Janševe vlade in ga nadomestili z novim, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo pod vodstvom Aste Vrečko, prejšnji teden pa so pobudo lansirali Socialni demokrati.

Janez Janša je potezo upravičeno komentiral za žalitev vseh, ki premorejo vsaj trohico sočutja do sočloveka. Po njegovem gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini Slovenije.

Resnica in priznavanje krivic je podlaga vsake sprave
Ob 21. uri se je sicer na Trgu republike v Ljubljani začela spominska slovesnost, s katero so se žrtvam komunističnega nasilja poklonili Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave. Prižgali so sveče in jim namenili pesem in molitev.

Predsednica civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus je ob tem dejala, da šele po priznanju resnice lahko smelo naredimo naslednji korak. Podobno je opozoril misijonar Pedro Opeka: “Resnica in priznavanje krivic je podlaga vsake sprave.

Matija Ogrin iz Nove Slovenske zaveze pa je opozoril, da več tisoč pobitih ni v nobeni uradni evidenci Republike Slovenije. V sredo bodo tako organizatorji slovesnosti predsednici Komisije za peticije in človekove pravice predali poziv, naj država poskrbi za vpis pokojnih v javno evidenco s seznamom 14.901 žrtvijo komunističnega nasilja.

Sara Kovač