fbpx

Kulturniškega vstajnika Koršiča, ki je rušil Janšo in pozival k omejevanju demokracije, danes bogato plačuje ministrstvo

Foto: STA.

Se še spomnite Igorja Koršiča iz Koordinacijskega odbora kulture Slovenije, ki je na začetku leta 2013 želel v tujini prati umazano perilo in je tujim medijem prodajal izmišljene obtožbe zoper takratnega predsednika vlade Janeza Janše? Profesorja na AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) javnost pozna zlasti kot t. i. kulturniškega vstajnika, ki je pripomogel k rušenju desne vlade, njegovih zaslug pa na zdajšnji Vladi RS niso pozabili, saj je bil nagrajen s pogodbami o sodelovanju na Ministrstvu za kulturo. Samo v zadnjih dveh letih je namreč kot zunanji sodelavec ministrstva zaslužil kar dobrih 25 tisoč evrov.

Upokojeni generalmajor Ladislav Lipič še zdaleč ni edini, ki ga je zdajšnja levičarska vladajoča struja nagradila zaradi pomoči pri rušenju druge Janševe vlade leta 2013. Takšnih vladnih sodelavcev, ki so na račun davkoplačevalcev znali unovčiti sodelovanje pri protestih, je v Sloveniji kar nekaj, med najbolj znanimi obrazi pa je tudi Igor Koršič, ki je bil nekaj časa kot tesen sodelavec ministrice tudi član kabineta Julijane Bizjak Mlakar, preden je slednja odstopila.

Kot je pred časom poročal tednik Demokracija, je imel Koršič na ministrstvu za kulturo celo svojo pisarno in službeni telefon, kar je bilo razvidno s seznama zaposlenih. Ministrico je spremljal na službenih poteh ali pa jo nadomeščal ob protokolarnih in drugih službenih dogodkih. Delo ministrstva za kulturo je ‘predstavljal’ celo na obisku v Srbiji.

Koršiču je lani ministrstvo izplačalo dobrih 15 tisoč, letos slabih 10 tisoč evrov
Trenutno je sicer minister za kulturo Anton Peršak, Koršič pa je še z njegovo predhodnico podpisal posebno pogodbo o sodelovanju prek svojega statusa samostojnega podjetnika (AV Dela, umetniške dejavnosti, Igor Ignac Koršič, s.p.), tako da je samo letos zaslužil 9.900 evrov, leta 2015 pa mu je država izplačala kar 15.330 evrov po pogodbi, ki je bila vredna 18.500 evrov. Koršič je za ministrstvo uradno pripravljal študije, analize in raziskave za potrebe zakonodaje in drugih ukrepov. Raziskoval je tudi dobre prakse na področju nacionalnih in evropskih politik. Kot je poročala Demokracija, vsi zaposleni na omenjenem ministrstvu nad tem niso bili pretirano navdušeni, saj naj bi Koršič več govoril, kot delal.

Naj spomnimo, da je Igorja Koršiča pred leti v oddaji Odmevi na RTV gostil novinar Slavko Bobovnik, kjer je bilo govora o skupnem pismu, ki so ga slovenski kulturniki naslovili na tuje medije, da bi opozorili na domnevno aroganco vlade Janeza Janše in njegove bojda nestrpne zapise na Twitterju, v katerih naj bi takratni premier protestnike naslavljal kot ekstremistične levičarske zombije. Takrat se je Janša pisno odzval in Koršiča pozval, naj mu sporoči ime avtorja pisma, v katerem je bila zapisana kopica laži, saj bi v nasprotnem primeru sprožil pravne postopke. Ob tem so v vladi ves čas poudarjali, da so takšni pritiski kulturnikov zgolj posledica branjenja političnih elit, ki so imele v državnih bankah in pri nacionalnem interesu samopostrežbo.

Foto: YouTube.

Foto: YouTube.

Koršič na javni televiziji potvarjal Janševe besede in pozival k prepovedi Reporterja in Demokracije
Koršiča so na javni televiziji javno razkrinkali, da je slovensko javnost zavajal s potvarjanjem Janševih objav na Twitter profilu. Stranka SDS je takrat dejansko zapisala, da se ji protesti niti približno ne zdijo podobni ljudski vstaji. “Komunistična internacionala, retorika državljanske vojne, totalitarni simboli? Vstaja zombijev, ne pa vstaja naroda,” so razmišljali pri SDS-u, Koršič in njegovi prijatelji kulturniki pa so si dovolili ta zapis personoficirati. “Mi smo te izjave zgostili v eno izjavo, Janša pa mora odgovarjati za zapise svojih ljudi, četudi je jasno, da vsega tega ni izrekel sam,” se je v zadregi in jecljajoče takrat opravičeval Koršič. Na Bobovnikovo vprašanje, če niso imeli Koršič in njegovi veliko ugovorov, ko so dokumente sestavljali pri SDS, pa se je doktor znanosti (disertacijo z naslovom Suspended Time. An Analysis of Bazin’s Notion of Objectivity of the Film Image je opravil leta 1998 na stockholmski univerzi) izgovoril, “da je bilo to nekaj povsem drugega.”

Da ima Koršič dvojna merila, pa je v enem samem pogovoru za Tednik potrdil še večkrat. Naj spomnimo, da ga je Slavko Bobovnik spraševal tudi o smiselnosti pošiljanja takšnih pisem tujim agencijam, saj bi bilo veliko bolje sesti za pogajalsko mizo in doseči konsenz, pa je Koršič zatrjeval, da želijo njegovi kulturniki s pismi in protesti doseči večjo stopnjo demokracije. Upal je celo, da bi ga Janša res tožil zaradi laganja in bi se zadeva znašla na sodišču, da bi se tam razpravljalo o večji svobodi govora in prenehanju omejevanju medijev, praktično v istem stavku pa je napadel desno usmerjena Demokracija in Reporter, da bi ju bili treba ukiniti.

“Demokracija in Reporter sta pravzaprav – težko je to imenovat novinarska izdelka časopisa. Jaz bi rekel, da v normalnih demokracijah takih izdelkov ne bi smelo biti,” je svoje levičarske režimske težnje razkril Koršič. Seveda je bil zaradi tega v slovenskem medijskem prostoru deležen ostrih kritik, ogorčeni pa so bili tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), kjer so menili, “da je izjava predstavnika slovenskih kulturnikov v nasprotju s standardi svobodne in demokratične družbe, v kateri je svoboda izražanja ustavna kategorija. Tako kot ima pravico do svojega mnenja Igor Koršič, imajo enako pravico do izražanja stališč tudi novinarji Demokracije in Reporterja”.

V ZNP-ju so Koršiča upravičeno obtožili sovražnega govora in skrajnih političnih izjav. “Organizacija, katere predstavnik se javno zavzema za prepoved izhajanja nekaterih medijev, je sama po sebi problem in pokazatelj slovenskega demokratičnega deficita, ne pa verodostojna opisovalka razmer doma in v tujini. Zlasti pa ne more predstavljati stališč, ki zadevajo svobodo javnega izražanja, saj se njeni predstavniki zavzemajo za njeno omejevanje,” so takrat še dodali v sporočilu.

Pismo kulturnikov odločno obsodila tudi slovenska policija
Naj spomnimo še, da se je takrat na sporno pismo kulturnikov v angleškem jeziku odzvala tudi slovenska policija in prav tako zanikala nekatere navedbe, ki so se nanašale na njeno ravnanje. Poudarili so, da ne drži, da so bili nekateri ukrepi, kot so zaprtje centra glavnega mesta, uporaba policistov posebne policijske enote in njihove opreme ter zapiranje večjega števila mladostnikov, pretirani glede na pretežno mirno naravo zbiranj. Vsi policijski ukrepi so bili zakoniti in rezultat temeljite predhodne strokovne varnostne ocene in izkušenj s preteklih zbiranj, policijo pa je pri odločitvi glede ukrepov vodila izključno skrb za varnost udeležencev in zakonska obveza, da mora zagotoviti javni red ter zaščititi ljudi.

Koršiču in sodelavcem ugleda Janeza Janše v tujini kljub vsem nameram ni uspelo pokvariti, so pa odločujoče pripomogli k rušenju takratne vlade, ki je s svojimi varčevalnimi ukrepi državo peljala iz gospodarske krize. Leva vlada se je vrnila na oblast in svoje tesne sodelavce na protestih znala nagraditi. Slovenci in Slovenke tako vstopajo v še eno negotovo leto, ko se lahko bojijo, kam bo državo peljala Cerarjeva politika, mirni so le tisti, ki so ‘pri koritu’.

Luka Svetina