fbpx

Anonimka s policije: Nekompetentno vodstvo bi rado pometlo zadevo TEŠ 6 in druge pod preprogo

Iz leve proti desni, generalni direktor Policije Boštjan Lindav, dikrektor NPU Darko Muženič, direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič. Vir: STA, Zajem zaslona.

Če bi verjeli sporočilom za javnost, ki te dni prihajajo iz slovenske policije, bi mislili, da gre za najučinkoviteje organiziran podsistem v Sloveniji. A anonimna sporočila, ki jih mediji prejemamo v naše nabiralnike, govorijo povsem drugačno zgodbo. Ukinjajo se načrtovana izobraževanja preiskovalcev, na odgovorna mesta so imenovani ljudje s pomanjkljivo izobrazbo, sam direktor NPU Darko Muženič je v predkazenskem postopku pri Evropskem javnem tožilstvu, TEŠ 6 želijo povsem pomesti pod preprogo in še bi lahko naštevali. Sledijo podrobnosti strašljivega stanja, ki naj bi vladalo na policiji.

Anonimka se začne z odpovedjo predvidenega izobraževanja policistov v Tacnu. Vzporedno s tem je v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav uvedel nadzor nad delom NPU, selektivno revizijo njemu zanimivih zadev, služba za notranje preiskave pa naj bi sedaj izvajala pritisk in grozila s kazenskimi ovadbami in odpuščanji. Eden glavnih pri tem naj bi bil Dušan Mikolčević, ki po zapisu anonimnega pisma “nima pojma, kaj sploh kaznivo dejanje je“. Vse to pa naj bi bilo pospremljeno z obilico žalitev. Lindav naj bi svoje preiskovalce imenoval za “nebrušene diamante“.

Pismo se nato osredotoči na Boštjana Mlačnika, o katerem je nedavno pisal Siol, kjer so osvetili, da je omenjeni nezakonito zadrževal tajno pridobljene podatke, v pismu pa avtor ni pozabil omeniti, da je nato ukazal uničenje vsega, kar ni bilo skladno s 153. členom ZKP poslano na tožilstvo. Mlačnik, ki je bil imenovan za vodjo NPU (pred Muženičem) 30. 6. 2022 je po mnenju avtorja popolnoma nekompetenten. “Boštjan Mlačnik ni nikoli preiskoval gospodarske kriminalitete in nima nikakršnih izkušenj na tem področju niti nima zahtevane izobrazbe, ki se zahteva za direktorja NPU, pa vendar je dobil pooblastilo za vodenje NPU,” piše v anonimki. Naprej je zapisano, da sta ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav večkrat javno razglašala, da bosta na pomembne funkcije imenovala kompetentne policiste, a očitno ni tako.

“Pred prihodom na NPU se je ujel v prisluhe”
“Prav tako se je Boštjan Mlačnik pred prihodom na NPU ujel na prisluhe, saj se je po telefonu pogovarjal s kriminalcem, nad katerim je NPU izvajal prikrite preiskovalne ukrepe. Kriminalec (organizirana kriminaliteta) ga je namreč klical na pomoč in Boštjan Mlačnik je po telefonu jasno pokazal, v kakšnem odnosu je z njim. In takšna oseba potem pride za vodjo preiskave na NPU preiskovalcem, ki so ga ujeli pri pogovoru, ker je to takrat zahtevala takratna GDP Tatjana Bobnar! Je treba še kaj povedati o njegovih kompetencah,” piše v anonimnem pismu.

Darko Muženič (Foto: STA)

Tudi Darko Muženič ni kompetenten, morda je celo neuravnovešen!
Darka Muženiča
pa poleg nekompetentnosti bremeni tudi domnevna vpletenost v nečedne posle. Muženič je namreč še vedno le vršilec dolžnosti direktorja NPU, ker je v predkazenskem postopku pred Evropskim državnim tožilstvom. To pa še ni vse. Njegovi sodelavci očitno opažajo zelo nenavadno vedenje. “Takoj po nastopu funkcije je na hodnik pred pisarno postavil novoletno jelko in vsak dan prižiga in ugaša lučke! A je to normalno za začetek avgusta,” se sprašuje v pismu.

Prav srečne roke Muženič ni imel tudi z imenovanjem pomočnice direktorja Tanje Dužnik (pred ločitvijo Čevriz), ki naj bi bila brez vodstvenih izkušenj in je na policiji zaposlena zgolj nekaj let, vmes naj bi bila dvakrat na porodniškem dopustu. Njena edina kompetenca in razlog za imenovanje naj bi  bilo t. i. protestno pismo v podporo Muženiču, ki so ga mediji pred časom povsem nekritično pograbili. “Preiskovalci do nje nimamo nobenega spoštovanja, je povzpetnica. Pa kaj, če ima pravosodni izpit? Ni edina na NPU, ki ga ima. Prav tako ni sodelovala pri nobenem odmevnem primeru,” je navedeno v pismu.

Muženič pa je očitno tudi bralec našega portala. Potem ko smo objavili članek z naslovom Kako ima Darko Muženič prek novinarke Damjane Seme direktno povezavo do 24ur, naj bi začel groziti svojim podrejenim s kazenskimi ovadbami, če bodo še naprej kot žvižgači opozarjali na nepravilnosti na NPU. Kazenske ovadbe naj bi se nanašale na popoldanske aktivnosti preiskovalcev (za katere naj bi imeli pridobljena soglasja) ter skupne vožnje na delovno mesto, s čimer policisti očitno prihranijo na potnih stroških. Zagrozil ali načrtoval pa naj bi tudi masovno odpuščanje vseh, ki mu niso ljubi. Službo naj bi tako izgubila vsaj polovica uslužbencev.

Mitja Gregorc (Foto: STA)

No, če bodo po eni strani kaznovani preiskovalci, ki se skupaj vozijo na delovno mesto, pa je drugim očitno dovoljeno vse. Sindikalist Mitja Gregorc naj bi uporabljal službeno vozilo zunaj delovnega časa, se sredi delovnika v petek sprehajal po središču Ljubljane, ko pa se vendarle zglasi na delovnem mestu, nadira zaposlene in od njih zahteva stvari, za katere nima nobenih pristojnosti. Tako naj bi od policistov, ki so zaradi zdravstvenega stanja pristali na bolniški, zahteval bolniške liste za dokazilo, “česar še delodajalec ne sme storiti, kaj šele en vodja delovne skupine, ki te pristojnosti nima“.

Pometanje pod preprogo: Zadeve TEŠ 6, Mirko Tuš in Martin Odlazek
V posebno delovno skupino je naš stari znanec David Antolovič premestil Mitjo Nerata, ki naj bi ga Antolovič šikaniral v preteklosti in ga pustil samega reševati primer TEŠ 6. Antolovič naj bi po svojem prihodu na NPU ukazal, da se glede dveh primerov, povezanih s TEŠ 6, pripravijo posebna poročila, s katerima naj bi hotel oprati krivdo vpletenih. Zgodba se očitno ni razpletla po njegovih željah, saj je nato tožilka oba primera vseeno vključila v tožbo in uspela. “In za lase privlečeno je, da je Mitja Nerat v delovni skupini zaradi bolniške odsotnosti, saj bi lahko ostal in delal na zadevi TEŠ 6, ko se vrne iz bolniške, v vmesnem času pa bi pomagal še kdo drug. Nihče ne more nadomestiti 12 let znanja in uspešnega razpleta na sodišču, saj nihče nima toliko časa, da preuči na desettisoče strani dokumentacije. Zadevo želijo pomesti pod preprogo, da zastara,” razkriva pismo.

Martin Odlazek (Foto: STA)

Pomenljiv zaključek pisma
Skrajno odkrito pismo pa ima tudi zanimiv zaključek. Na NPU naj bi bil velik interes, da strateški igralci v državi, kot je na primer medijski tajkun Martin Odlazek, ostanejo nekaznovani.
Prav tako so bili kazensko premeščeni ostali trije preiskovalci NPU, ki so preiskovali pomembne zadeve, kot je zadeva Mirko Tuš, ki je prav tako pred zastaranjem in si želijo, da zastara. Nekateri pa preveč vedo, kaj se dogaja s primerom Odlazek?”

Gal Kovač