fbpx

“Dejstva” na 24ur, 2. del: Laži, zavajanja, vrivanje lastnih mnenj – Jovevo pa so kar izpustili in tako potrdili, da so prava LMŠ TV!

Soočenje na Pop TV (Printscreen 24ur)

Dejstva – beseda, s katero na 24ur zelo radi opletajo, ne da bi res vedeli, kaj ta tudi pomeni. Tako so izjave vodilnih kandidatov za evropske parlamentarne volitve na POP TV “podrobno analizirali”. Čeprav naj bi “resničnost izjav” podkrepila strokovna sodelavca, “strokovnjaka za vprašanje Evropske unije”, profesor na FDV Marko Lovec in soustanoviteljica bloga EU360 Špela Majcen Marušič, so se njihova lastna preverjanja dejstev izkazala za zmotna.

“Dejstva”, ki so jih pripravili na 24ur, so se izkazala za neobjektivna. Namreč, pri preverjanju dejstev na 24ur je bilo bolj kot resničnost ali neresničnost določene trditve pomembno, ali se je izjava ujemala z njihovimi lastnimi prepričanji ali ne. Če je govoril njihov politični nasprotnik, je bila izjava po hitrem postopku vzeta iz konteksta ali pa še dodatno obarvana s predsodki “preverjalcev” dejstev.

Izmišljotine 24ur o migrantih
“Reševati je treba probleme, ne ščuvati ljudi, migranti so tudi ljudje, vendar potrebujejo potni list za prehod meje, hkrati pa moramo odpravljati probleme pri izvoru,” je povedala vodilna kandidatka NSi  Ljudmila Novak. Odziv 24ur? “Migranti so v prvi vrsti ljudje in jih je treba tako tudi obravnavati. Prosilci za azil, potencialni begunci, pogosto nimajo ustreznih dokumentov – bežijo namreč z vojnih območij. Potnih listov nimajo, ker jim jih oblasti v vojnih razmerah preprosto ne morejo izdati.”

Nihče ni zanikal, da so migranti ljudje, navsezadnje govorimo o migrantih iz afriških in azijskih držav, ne pa o pticah selivkah. A trditev, da “prosilci za azil, potencialni begunci” nimajo ustreznih dokumentov, ker bežijo z vojnih območij in jim jih oblasti v vojnih razmerah ne morejo izdati, je grda laž. Kje je vojna v Maroku, Alžiriji, Pakistanu, Bangladešu, Jordaniji, Iraku, Iranu in še v kateri od držav, iz katerih prihajajo ilegalni migranti?

Trditev “Dejstev” na 24ur je navadno sprenevedanje. Vseeno pa so trditev Novakove, da migranti za prehod meje potrebujejo potni list in moramo odpravljati probleme v državah izvora, označili s “previdno”.

24ur trdi, da Orban ni pokazal učinkovite migrantske politike
“Te vlade, ki jih vi tako sovražite, so vpeljale učinkovito migrantsko politiko. Orban je prvi uspel s pravo politiko, čeprav je še nemška kanclerka v tistem obdobju, 2015, vabila migrante v Evropo,” je o migrantski krizi povedal kandidat SDS Milan Zver. Njegovo trditev so pri “Dejstvih” označili z “ne drži”.

Kakor so zapisali pri “Dejstvih”: “Zastraševanje, demonizacija, blokiranje predlogov Evropske komisije in kršitve mednarodnega prava niso učinkovita migrantska politika, razen če si pod učinkovito predstavljamo razgradnjo evropskega in mednarodnega režima in prelaganje bremen na druge. Zapora madžarske meje je namreč pretok beguncev preusmerila v druge države, tudi v Slovenijo.”

Poskusimo zdaj z dejstvi in ne zgolj s politično obarvanimi mnenji. Je Orbanova politika obvarovala Madžarsko pred posledicami migrantske krize, ki so jih občutile druge države, ki niso zaščitile svojih meja, temveč so migrante sprejele? Brez dvoma. Drži, da je madžarska zapora pretok migrantov preusmerila v druge države, vključno s Slovenijo. A so druge države, vključno s Slovenijo, zgolj same krive, da so tem migrantom pustile prečkati mejo.

Kriviti madžarskega premierja Viktorja Orbana zato, ker namesto slovenskih, italijanskih, francoskih, hrvaških ali nemških interesov ščiti svoje lastne državljane, je idiotizem. Ni Orban tisti, ki je zakrivil migrantsko krizo, temveč Angela Merkel. Slovenija je ubrala pot Merklove in zaradi tega je bila primorana trpeti tudi posledice te odločitve. Zahvale gredo trenutnemu zunanjemu ministru Miru Cerarju.

Toliko o dejstvih, objektivnosti in nepristranskosti
Za konec lahko izpostavimo, da je bila edina trditev, ki so jo označili za resnično, trditev vodilne kandidatke SD Tanje Fajon, ki je povedala, da je “leta 2000 bilo skoraj 36.000 nezakonitih prehodov v Slovenijo”, in dodala, da “vse, kar se je pozneje dogajalo, v primerjavi z letom 2000 vseeno ni tako zaskrbljujoče”.

Naravnost presenetljivo je, da so se s Fajonovo glede tega strinjali in njeno trditev označili za resnično. Prvi del namreč drži, s tem ni nikakršnih težav. A drugi del je vsekakor zaskrbljujoč. Dovolj pove že podatek, da je Slovenijo v letu 2015 prečkalo skoraj pol milijona migrantov. Edini razlog, zakaj tu ni oznake “nezakonitih”, je odločitev varnostnih organov, da jih spustijo v državo kljub dejstvu, da številni niso imeli pri sebi dokumentov, s katerimi bi lahko potrdili njihovo identiteto.

Tako lahko rečemo, da gre za zavajanje. Če mejna policija migranta brez dokumentov spusti v državo, ta ni več nezakoniti, temveč zgolj nedokumentirani. Po mnenju Fajonove in “Dejstev” na 24ur pa tak migrant ne predstavlja skrbi.

UTD kot propadli utopični poskus in kaj je v resnici zagovarjal Milton Friedman
Za konec velja izpostaviti še Zverovo trditev, da je univerzalni temeljni dohodek “utopičen poskus, ki je propadel povsod in verjetno nima nobene prave možnosti, zato ker je skregan z ekonomsko logiko”. Zverovo trditev so pri “Dejstvih” označili s “previdno”, sklicujoč se na to, da so celo “nekateri najbolj liberalni ekonomisti, kot je Milton Friedman, utemeljitelj čikaške šole”, zagovarjali uvedbo UTD.

To enostavno ne drži. Friedman ni nikoli zagovarjal uvedbo UTD, temveč uvedbo negativne dohodnine (NIT). Negativna dohodnina pa se bistveno razlikuje od univerzalnega temeljnega dohodka. Do UTD so namreč upravičeni vsi državljani in znaša nek fiksen znesek. NIT po drugi strani pa prejemajo zgolj tisti, ki zaslužijo manj od neke določene meje, preostali so še naprej obdavčeni, kot je bilo že dogovorjeno.

A kar najbolj preseneti, je, da od vseh kandidatov pri “Dejstvih” pod drobnogled niso vzeli niti ene izjave svoje nekdanje kolegice in sedanje vodilne kandidatke LMŠ Irene Joveve. S tem se je znova potrdila teza, da je POP TV zgolj podaljšek LMŠ, pri tem pa ne opravlja vloge neodvisnega medija, temveč propagandnega trobilo.

Ivan Šokić